worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Instagram Reklamları ve Instagram Reklamcılığı

Instagram reklamları neden önemli? Instagram reklamcılığı nedir? Instagram reklamları hakkında her şey makalemizde…

Instagram Reklamları Nedir?

Instagram, ana şirketi Facebook’tan daha az kullanıcısı ve daha genç olsa da çeşitli reklam biçimleri ile görsel hikayeler anlatmayı sağlayan bir platformdur. Birçok reklamveren, bu kanalın diğer reklam kampanyalarına kıyasla daha yüksek dönüşüm sağladığını görüyor. Statista’ya göre bugün Instagram’ın 800 milyon aktif kullanıcısı var. 2013 yılından beri hızlı büyüme oranı oldukça şaşırtıcı.

Kaynak: Statista

Günün her saatinde bu platformda gezinen çok sayıda aktif insan var. Peki, burada herhangi bir iş nasıl öne çıkarılabilir? Bu aşamada Instagram reklamları ve Instagram reklamcılığı devreye giriyor. Facebook’a benzer şekilde popülerlik dağınıklığı beraberinde getirir. Gerçek bir etki oluşturmak için bu karmaşayı organik olarak kırmak neredeyse imkansızdır. Doğru kişilere doğru zamanda doğru mesaj ve görüntülerle odaklanmak Instagram reklamları güçlü bir araçtır.

Instagram reklamcılığı, Instagram platformunda sponsorlu içerik yayınlamak için ödeme yapma yöntemidir. Bu reklamcılık türünde amaç, daha büyük ve daha hedefli bir kitleye ulaşmaktır. Bir işletmenin veya bireyin Instagram reklam verme için birçok nedeni vardır. Instagram reklamcılığı genellikle marka prestijini artırmak, web sitesi trafiğini artırmak, yeni potansiyel müşteriler kazanmak ve mevcut potansiyel müşterileri huniden aşağı doğru dönüşüme taşımak için kullanılır.

Instagram çok görsel bir platformdur. Bu sebeple bu alanda metinsel reklamlar pek işe yaramaz! Bunun yerine Instagram reklamları ile hedef kitlenize ulaşmak için bir fotoğrafa, bir galeriye ya da bir videoya ihtiyacınız var. Tabii bu görselleri bir metin eşliğinde sunmalısınız!

Instagram Reklamları Ücretleri Ne Kadardır?

Instagram Reklamları ücretleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Instagram kitlesi, dönüşüm oranı vs gibi faktörler vardır. Bu faktörlerin hepsi platform tarafından açıklanmıyor. Bu sebeple bu soru, cevaplanması zor bir sorudur. Instagram reklamları ücretleri modeli, tıklama başı maliyet (TBM) ve gösterim başına maliyet (BGBM) sistemine dayanır. Yani fiyatlar Instagram’ın reklam açık artırmasına göre belirlenir.

Reklamverenler, Instagram reklamları ile daha yüksek etkileşime sahip olduklarını görüyor; ancak bunun onlara bir maliyeti vardır. Instagram reklamları ücretleri Facebook reklamlarından biraz daha yüksektir. Reklamlar çok iyi hedeflendiğinden, BGBM başına 5 dolara kadar ödeme talep edilebilir. Reklam maliyetini etkileyen diğer bir faktör de reklamın yerleşimidir. Facebook’un sağ sütun reklamları en pahalı olma eğilimindedir. Buna karşın Instagram reklamları, yaklaşık 0,80 ila 1,30 dolar arasında değişen en ucuz yerleşim seçenekleri sunar. Instagram reklamları verirken cinsiyet, yaş, konum, davranış gibi kriterlere göre reklam verilir. Bu durum hedef kitleye ulaşmanın en iyi yoludur. Instagram’da tıklama başına ödeyeceğiniz miktar, reklam kampanyasının bütçesine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1,20 dolardır.

Bununla birlikte reklamverenler bütçelerinin nasıl tahsis edileceği konusunda kontrole sahiptir. Örneğin; günlük harcama miktarını sınırlanabilir. Böylece bir günlük bütçe tükeninceye kadar reklamlar belirli bir süre yayınlanabilir. Yani bütçe konusunda esneklik vardır. Instagram reklamcılığı maliyetlerini kontrol etmenin diğer yolları da vardır. Örneğin; reklam zaman planı ile reklamların yayınlanmasını istediğiniz günün belirli saatleri hedeflenebilir. Reklam dağıtım yöntemi de seçilebilir. Bunun için üç seçenek vardır; bağlantı tıklamaları, gösterimler ve günlük benzersiz erişimler. Ayrıca, teklif tutarı manuel veya otomatik olarak belirlenebilir.

Instagram Reklamcılığı İşletmeniz İçin Doğru Bir Yer Mi?

Bu soru diğer soruları doğuruyor; Instagram’da kimler var? Sadece özçekim yapan gençler mi? Ya da tarif arayan 20 kişilik bir grup mu? Ya da daha yaşlı bir nüfus mu? Ne yazık ki büyükbaba demografisini hedefleyen pazarlamacılar için Instagram ideal bir alan değil! Daha genç bir kitleye yönelen reklam projeleri Instagram’da başarılı olabilir. Instagram’da en büyük kullanıcı yüzdesi 18-29 yaş aralığında (% 55), ardından 30-49 yaş aralığındaki (% 28) grup geliyor. Instagram kullanıcılarının sadece yüzde 11’i 50-64 yaşları arasında ve sadece yüzde 4’ü 65 yaş üstü yetişkinler. Bu sebeple Instagram reklamları için hedeflediğiniz kitleye odaklanmalısınız. Bu sosyal ağı gereksiz bir fırsat olarak görmezden gelmemelisiniz!

Neden Instagram Reklamcılığı Kullanmalısınız?

Organik sosyal medya stratejileri ilk başta uygun maliyetli görünse de zaman alıcıdırlar. Çok sayıda deneme yanılma yöntemi vardır. Sürekli değişen sosyal medya algoritmaları sizi bir yere kadar götürebilir. Bu nedenle hem organik hem de ücretli taktikler içeren sosyal medya stratejisine odaklanmak çok önemlidir. Böylece her iki dünyanın da en iyisini elde edersiniz. Diyelim ki; hedef kitlenizle aktif olarak etkileşim kuruyor ve Instagram yayınınızda içerik yayınlıyorsunuz; ancak ücretli reklamlarla henüz markanız hakkında bilgi sahibi olmayan daha da büyük bir kitleye ulaşabilirsiniz. Görsel bir platform olarak Instagram reklamları, ürününüzü sergilemek için size ideal bir yol sunar. Instagram alışverişiyle insanların kısa sürede müşteriye dönüşmesini sağlayabilirsiniz.

Instagram Reklamlarında Hedefleme

Instagram reklamlarında birden çok hedefleme bulunur. Trafik çekme hedefli kampanyalar ile Instagram üzerinden kendi sitenize trafik çekebilirsiniz. Ad Manager üzerinden tıklama oranı gözlemlenip, kampanya başarınızı değerlendirebilirsiniz. Etkileşim hedefli kampanyalar ile de sayfanızla etkileşime geçen kişi sayısını artırmayı hedefleyebilirsiniz. Reklamlarınıza yorum yapan, beğenen kullanıcılar bu kampanyada en önemli metriklerdir. Dönüşüm sağlamak da önemli hedefleme kampanyalarından biridir. Firmanın mobil uygulamasının indirilmesi, ürünlerin satışlarının artması için dinamik mobil reklam kampanyaları kullanılması gerekiyor.

Instagram Reklamcılığı Faydaları

Instagram reklamcılığının markalar için en belirgin faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Marka bilinirliği artacağı için ürün ve satış hizmeti de artar.
  • Hedef kitlenize uygun reklamlar ile doğru kişilere ulaşırsınız.
  • Yeniden pazarlama yöntemiyle daha önce kazanamadığınız müşterileri kazanırsınız.
  • Web sitenizde ve mobil platformlarda bilinirliğiniz ve tıklanma sayılarınız artar.
  • Müşteri sayınızın artması işletmenizin büyümesine ve daha çok tanınmasına yol açar.

Instagram Reklamları Modelleri

Instagram’da farklı farklı reklam modelleri bulunur;

Fotoğraf reklamcılığı: Görsel reklamlarda tek bir görsel kullanarak reklam verilebilir. Fotoğrafınızın etkileyiciliği ile yüksek dönüşüm oranları yakalayabilirsiniz. Görsel reklamlarda tavsiye edilen boyut “1080×1080” ve görsel oranı “1:1”dir. Dikkat çekici bir içerik ile kullanıcılarınızı sitenize çekmeniz hiç de zor değil.

Video reklamcılığı: İnsanların video izleme alışkanlıkları sürekli arttığı için önemli bir yöntemdir. Görsel reklamcılık ile elde ettiğiniz görsel etki video reklamcılığında çok daha fazla olur. Hedef kitlenize hitap eden bir video ile sitenize çok fazla trafik çekmeniz mümkün. Videoların oranının “9:16” olması önerilir.

Hikaye (story) reklamcılığı: Bir diğer ve günümüzdeki en popüler reklam modeli ise hikaye (story) kısmında reklam paylaşmaktır. Özellikle influencer pazarlamasının sürekli artması, “hikaye” kısmında reklam kampanyası düzenleme oranlarını da artırmıştır. Hedef kitlenize uygun bir videoyu hikaye kısmında paylaşabilirsiniz veya bir influencer ile anlaşıp ondan bunu sizin için yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede dönüşüm oranlarınız düşündüğünüzden çok daha fazla olabilir. Story kısmındaki görsellerin en boy oranı “9:16” olmalıdır. Görsel boyutu ise “1080×1920” olmalıdır. Eğer video paylaşacaksanız oranının 9:16 olması önerilir.

Instagram reklamı vermek için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir;

  • Öncelikle Business Manager hesabınızda oturum açmanız gerekiyor ve Instagram sayfanızı bu hesaba entegre etmeniz gerekiyor.
  • Daha sonraki aşamada ise reklam hesabınızı Business Manager’a entegre etmeniz gerekiyor.
  • Kampanyanızı oluşturmak için reklam hesabınıza gidip, reklam verme hedeflerinizi seçmelisiniz.
  • Bu aşamada kampanya bütçenizi ve hedef kitlenizi oluşturmalısınız. Sonrasında ise reklam türünü seçip onaylarsanız, süreç tamamlanmış olur.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.