worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer marketing yapmak isteyen bir sınırötesi e-ihracat şirketi genellikle hedef kitle tarafından saygı duyulan ve takip edilen kişileri tercih eder.

Influencer marketing, potansiyel alıcıları etkileyen bireyleri tanımlar.

Bu pazarlama çeşidinin etkisi tipik olarak bir bireyin uzmanlığından, popülerliğinden veya itibarından yararlanarak ortaya çıkar. Influencer marketing, yani piyasayı etkileme ihtimali yüksek olan bir kitleye pazarlama yapmak, ağızdan ağıza pazarlama yöntemine benzerlikler göstermektedir, ancak kesinlikle kesin önerilere dayanmaz.

Influencer Nedir?

Eski, sevimsiz geleneksel reklamları kullanmak yerine, tüketicilere ürün ve hizmetleri pazarlamak ve tanıtmak için tanıdığımız ve güvendiğimiz kişiler, ağızdan ağza pazarlama ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğin bir birleşimi kullanılır. Örneğin; ünlüler ürünleri pazarlamak için sıklıkla kullanılırlar. Influencer marketing yapmak isteyen bir sınırötesi e-ihracat şirketi genellikle hedef kitle tarafından saygı duyulan ve takip edilen kişileri tercih eder.

Bir ünlünün sunulan bir hizmeti ya da ürünü kullanması durumunda, o ürün veya hizmet toplum tarafından kabullenilmiş bir ünlünün onayından geçmiş olur ve hedef kitlesi tarafından saygı görmeye başlar. Influencer marketing stratejisinde, bazen istenmeyen ürünlerin de sürekli olarak tüketicilerin önüne itildiği görülebilmektedir.

Dünya genelinde sosyal medyanın hızla popülerleşmesi ve geleneksel medyaya olan ilginin azalması nedeniyle pazarlama ve reklam şirketleri, hedef kitleye ulaşma noktasında farklı yöntemler geliştirmek durumunda kaldılar. Instagram, Youtube gibi mecralarda popüler olan ve büyük kitlelere hitap eden kişiler ‘fenomen’ terimiyle ilişkilendirilmeye başlandı.

İnternet fenomenlerinin birçok ürün ve hizmetin pazarlanmasında kullanıldığını gözlemlemek günümüzde hiç de zor değil. Konumlandığı sektörün lider pozisyonunda yer aldığı düşünülen insanlar bile hedef kitleye ulaşmak için internet fenomenlerini kullanarak influencer marketing’ten yararlanabiliyorlar. Cem Yılmaz gibi Türk sinemasında oldukça popüler bir yere sahip olan kişiler bile film gösterimi yapmadan önce farklı sosyal medya mecralarında büyük kitleleri etkileme potansiyeline sahip internet fenomenleriyle iş birliği içerisine girebiliyor.

E-Ticaret ve Influencer Marketing İlişkisi

Bir e-ticaret şirketi hedef pazarında sağlam bir konuma sahip olmak istiyorsa, güçlü bir sosyal medya varlığına sahip olması kesinlikle şarttır. Influencer marketing tam da bu noktada birçok sınırötesi e-ihracat şirketi için aranan kan olabilir.

Yeni bir müşteri portföyü oluşturmak için çalışma stratejisi ortaya koyulmalıdır, aksi takdirde başarılı bir işletme yürütmek bir hayli zor olacaktır. Bu sorunu doğru yönetmek ve başarılı adımlar atmak her zaman kolay olmayabilir. Her pazar kendi içerisinde farklılıklar barındırır. Bu nedenle hedef kitleyle uyuşan ve ölçülebilir sonuçlar getiren pazarlama yöntemleri bulunması gerekmektedir.

Ayrıca, günümüz tüketicileri geleneksel pazarlama stratejilerine karşı daha dirençlidirler. Bu tüketiciler bir ürün ya da hizmetten bekledikleri özellikleri doğrulamayı öğrenmiş durumdalar ve genellikle satın alma kararlarını vermek için ağızdan ağıza pazarlamaya güvenmektedirler.

Influencer marketing’in gücünü göstereceği nokta tam da burasıdır. Tüketiciler güvendikleri insanlardan gelen önerileri duyma eğilimindedirler. Bu nedenle, ürünleri veya hizmetleri önermek için hedeflediğiniz sektörde güven kazanmış ve beklentileri karşılayacak rakamlara ulaşabilen bir influencer ile çalışılırsa, satışlarda büyük bir artış görülebilir ve hatta pazarın dinamikleri bile değişebilir.

Influencer marketing stratejisi doğru gerçekleştirildiğinde;

Marka bilinirliği oluşturmak, kitle ile güven duygusunu geliştirmek, SEO başarımlarını daha ileriye taşımak, pazarda hedeflenen noktaya ulaşmayı sağlamak gibi birçok konuda büyük yardımlar alınmış olacaktır.

Bu pazarlama türü, sosyal medyanın popülerliğini ve dönüt sağlama yeteneğini göz önünde bulundurarak, izleyiciden gelen gerçek geri bildirimin önemini kabul eden ve onunla bir ilişki kurmaya hazır olan teknoloji meraklısı markalar için mükemmel bir fırsattır. Influencer marketing de herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi uygun planlamalar gerektirmektedir fakat sonuçlar gerçekten pozitif anlamda şaşırtıcı olacaktır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye