worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Her E-İhracatçının Takip Etmesi Gereken 10 Önemli Gösterge

Sınırötesi e-ticaret yaparken e-ihracat e-ticaret altyapısı çok iyi kurulmuş olan bir sisteminiz olsa da mutlaka bazı göstergeleri düzenli periyotlarla kontrol ederek sürece hakim olmalı ve gerekli noktalarda hızlı bir şekilde hareket etmelisiniz!

E-ihracat başarısı için bazı önemli göstergeler vardır.

Bu yüzden sınırötesi e-ticaret ya da e-ihracat yaparken, e-ticaret altyapısı çok iyi kurulmuş olan bir sisteminiz olsa da mutlaka bazı göstergeleri düzenli periyotlarla kontrol ederek sürece hakim olmalı ve gerekli noktalarda hızlı bir şekilde hareket etmelisiniz. Bu süreçte karşınıza yapmaya mecbur olduğunuz pek çok müşteri yararına hamle çıktığı için başarınızı ölçerken müşterilere sağladığınız ekstra avantajların size kaybettirdiklerini de gözlemlemelisiniz.

Örneğin; iade hakkı müşterilerinizin en doğal haklarından bir tanesi oluyor. Ancak yoğun satış olduğunu gözlemlediğiniz bir sitede aynı şekilde yoğun iade olduğunu da fark ederseniz bir yanlışlık olduğunu anlayabilirsiniz. Bu yüzden e-ihracat iade yönetimi konusuna da özen göstermeniz gerekiyor.

E-İhracat İçin 10 Önemli Gösterge

  • Trafik Kaynağı

E-ihracat için internet sitesi trafik kaynağı önemli bir göstergedir. Google Analytics ya da benzer bir ölçüm aracıyla web sitenizi ziyaret eden kişilerin hangi kanalları kullanarak burayı kullandığını mutlaka gözlemlemelisiniz. Özellikle farklı olan trafik kaynaklarını karşılaştırıp sizin için daha değerli olanlarını yani satışa dönüşmüş olanlarını ayırabilmelisiniz. Böylece web siteniz için en verimli olan trafik kaynağını tespit edip buradan gelecek olan satışları artırmak için gereken çalışmaları yapabilirsiniz.

  • Geri Gelen ya da Yeni Gelen Ziyaretçiler

Genellikle sitenize ilk defa gelen ziyaretçiler bir alışveriş gerçekleştirmiyor. Tabii yine de onların alışveriş yapmasını başarıyorsanız muhtemelen kurduğunuz sistem çok başarılı bir şekilde ilerliyor demektir. Ancak yine de sitenize ikinci kez giren kişilerin satın alma oranlarına da önem vermelisiniz. İlk ziyaretinde satın alma işlemi gerçekleştirmeyen bir kişinin ikinci ziyaretinde alışveriş yapması da oldukça önemli bir gösterge oluyor.

  • Ziyaret Başına Ortalama Gelir

Mutlaka web sitenizi ziyaret eden kişilerin, kişi başına ortalama gelirlerini de hesaplamalısınız. Bunun için toplam satışınızı toplam ziyaretçi sayısına bölebilirsiniz. Böylece daha çok ziyaretçide ne kadar bir hacme ulaşabileceğinizi görebilirsiniz.

Müşterinin Yeniden Alışveriş Yapmasını Sağlayın

  • Tekrarlayan Sipariş Oranı

Müşterilerinizin sizden alışveriş yaptıktan sonra yeniden sitenize gelip satın alma işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor. Eğer bunu yapmıyorlarsa kurduğunuz sistemde bir sorun olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Çünkü yeni müşteri kazanmaktansa mevcut müşteriyi elinizde tutmak hem çok daha kolay hem de çok daha az maliyetli oluyor. Mutlaka farklı yöntemler kullanarak neden yeniden alışveriş yapmadıklarını anlamaya çalışmalısınız.

  • Sepeti Terk Etme Oranı

Müşterileriniz bazen sepete ürün eklemesine rağmen alışveriş yapmadan sitenizi terk edebiliyor. Bu yüzden müşteri ödeme yapmadan bir satışın gerçekleştiğini ya da gerçekleşebileceğini düşünmemek gerekiyor. Eğer pek çok müşteri ödeme adımına geçmeden sepeti terk edip gidiyorsa mutlaka ödeme adımında karşılarına çıkan sayfayı incelemelisiniz. Alışkın olmadıkları ve güvenemedikleri bir sayfa tasarımıyla ya da bir ödeme yöntemiyle karşılaşıyor olabilirler.

  • Müşteri Bağlılığı

Ziyaretçilerinizin yaptığı ortalama ziyaret adedi müşterilerinizin web sitenize karşı olan bağlılığını gösteriyor. Bu yüzden müşteri bağlılığı da sitenizin başarısı için gözlemlemeniz gereken göstergeler arasında yer alıyor. Çeşitli pazarlama faaliyetleri ile bu ziyaretlerin sayısını artırmaya çalışmalısınız.

  • Ziyaret Süresi

E-ihracat için diğer bir gösterge de, bir web sitesinin başarılı olduğunu gösteren kriterlerden bir tanesi de insanların sitenizde geçirdiği sürenin ne kadar olduğudur. Ziyaretlerinin uzunluğuna göre ziyaretin kalitesi de belirleniyor. Ziyaretin uzunluğundan ürünlerin, tasarımın, içeriğin ve metinlerin müşterileriniz için ne denli uygun olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca çalışmalarınızı da daima müşterilerinizi sitenizde daha uzun süre tutmaya yönelik şekilde planlamalısınız.

Müşterileri Gözlemleyin

  • Ortalama Sipariş Değeri

İşinizi büyütmek ve çok daha fazla kar elde etmek için müşterilerinizin bir ödeme işlemi içerisinde çok daha fazla ürünü sipariş vermesini öncelik olarak almalısınız. Bunun için mevcuttaki ortalama sipariş değerini inceleyip bu değeri yükseltmeye yönelik çalışmaları gözden geçirmelisiniz.

  • Ağırlıklı Olarak Dolaşılan Sayfalar

Müşterilerinizin sitenizde ağırlıklı olarak hangi sayfalarda dolaştığını da mutlaka gözlemlemelisiniz. Eğer insanlar arama motorları aracılığıyla yalnızca içeriklere geliyor ve ürünleri satın almaya yönelemiyorsa sitenizde buna göre düzenlemeler yapmalısınız.

  •  Müşteri Satın Alma Maliyeti

Müşteriyi kazanmak ve onun satın alma işlemi gerçekleştirmesini sağlamak çok önemli olmakla birlikte müşterinizin maliyetini de mutlaka incelemelisiniz. Bazı müşteriler sizin için çok pahalı olabiliyorken bazıları ise yaptıkları yüklü alışverişler sayesinde çok uygun fiyatlı olabiliyor. Bu yüzden maliyetleri hesapladıktan sonra pazarlama ağırlığını uygun fiyatlı müşterilerinize vermelisiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un