worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Elektronik Ticarette Gümrük Beyannamesi Nasıl Verilir?

ETGB, tıpkı klasik ihracatta olduğu gibi yurt dışına ürün göndermek ve satış yapmak isteyen kişi ile kurumlardan talep ediliyor.

Elektronik ticaret gümrük beyannamesi kısaca ETGB, e-ihracatı en cazip kılan detayların başında geliyor.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir? ETGB Hangi Durumlarda Gerekir?

İhracat alanında posta ve hızlı kargo taşıma hizmeti veren kurumlar tarafından elektronik ortamda düzenlenen beyanlara genel olarak Elektronik Ticarette Gümrük Beyannamesi ya da kısa adı ile ETGB deniyor. Kargo firmaları, dolaylı temsil yoluyla elektronik ticaret gümrük beyannamesi kapsamında değerlendirilen gönderiler için farklı kurum ve kuruluşlara gerek kalmadan hızlı ihracat hizmeti verebiliyorlar. Böylece gümrük beyannamesi, gümrük sürecinde meydana gelebilecek masraflar ve zaman kaybı büyük ölçüde azaltılmış oluyor.

ETGB, tıpkı klasik ihracatta olduğu gibi yurt dışına ürün göndermek ve satış yapmak isteyen kişi ile kurumlardan talep ediliyor. Ancak klasik beyanname gibi gümrük müşavirliği, ardiye ücreti ve benzeri süreçleri kapsamıyor. Böylece satıcıları pek çok ekstra yükten kurtarmış oluyor. ETGB’den yalnızca belirli şartlar dahilinde yararlanılabildiğini; bu şartlar haricinde ihracat yapmak isteyenlerin yine geleneksel ihracat adımlarını tamamlamak zorunda olduklarını ise unutmamak gerekiyor. Eğer gönderileriniz 300 kg ve 15.000 Euro altındaysa bu hizmetten faydalanabilirsiniz.

ETGB’nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Klasik ihracatta dezavantaja dönüşen adımlardan birini ne yazık ki beyanname oluşturuyor. Çünkü beyanname için muhatap olunması gereken kişi ve kuruluşlar, bu süreçte oluşan maliyetler ve zaman kayıpları, satıcıların aleyhinde işliyor. Tüm bu sebeplerden dolayı ETGB, birçok avantajı da beraberinde getiriyor. ETGB hizmetinin en önemli avantajları şu şekilde sıralanıyor:

  • Gümrük müşavirliği ve ardiye hizmetleri için ücret ödemenize gerek kalmıyor.
  • Taşıma işlemleri için herhangi bir kişiye ya da kuruluşa vekaletname vermeyi gerektirmiyor.
  • Klasik beyannamedeki evrak işleriyle uğraşmadığınız için zamandan ve maliyetten tasarruf ediyorsunuz.
  • Gönderilerinizin KDV iadelerini alabiliyorsunuz.

Hızlı İhracat İçin Gereken Belgeler Hangileridir?

ETGB kapsamındaki gönderiler, aynı zamanda hızlı ihracat olarak sınıflandırılıyor ve bu nedenle klasik ihracata oranla çok daha basit, kolay ve düşük maliyetli belgeler nakliye sürecinin işleyebilmesi için yeterli oluyor. Hızlı ihracatta talep edilen belgeler ise şu şekilde:

  • Kaşeli, imzalı ihracat bilgi formu.
  • Maliye onaylı Türkçe fatura
  • Varış ülkelerindeki beyanda kullanılacak olan İngilizce veya Almanca fatura

Hızlı İhracat Süreci Nasıl İşler?

Hızlı ihracat süreci, genellikle satıcının gerekli belgeleri tamamladıktan sonra  kargo firmasına bilgi vermesiyle başlıyor. Kargo ürünü veya ürünleri teslim aldıktan sonra sorumluluk kargo firmasına geçmiş oluyor. Hızlı ihracatta uygulamanız gereken adımlar ise;

  • Öncelikle çağrı kaydınızı oluştururken kargo şirketine gönderinin bir hızlı ihracat gönderisi olduğunu belirtiyorsunuz.
  • Hızlı ihracat belgesini doldurmuş olmanız gerekiyor.
  • Gönderiyi teslim alan kurye, pakete ya da paketlere “İHRACAT” yazılı etiketler yapıştırarak bağlı olduğu merkezdeki sorumlulara bu etiketli paketi ya da paketleri ayrı şekilde teslim ediyor.
  • İlgili gönderi, kargo tarafından teslim alınma tarihinden sonraki iş gününde hava limanının ihracat antreposuna taşınıyor.
  • Gönderi, antrepoya alındıktan sonra ETGB düzenlenip verilir ve aynı günün akşamı gönderi yurt dışı ediliyor.
  • Son olarak takip eden iş gününde ilgili ETGB belgeleri, göndericiye e-posta yoluyla ulaştırılıyor.

Hızlı İhracatta Gönderilerinizle İlgili Belgeleri Nasıl Alabilirsiniz?

ETGB dokümanlarınızı yalnızca e-posta üzerinden alabiliyorsunuz ve bunun için kargo şirketine bu talebinizi iletmiş olmanız gerekiyor. Kargo şirketi güncel e-posta adresinizle birlikte bu talimatı sistemlerine kaydettikten sonra gerçekleştirdiğiniz yurt dışı gönderilerinizde e-posta adresine ETGB dökümanları düzenli olarak gönderiliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye