worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ecom Leaders Club’ın ilk webinarında konuşan Jorrit Steinz: Koronavirüs pandemisi e-ticaret satışlarını arttırdı

ECOM LEADERS CLUB’ın İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlenen webinara Hollanda’dan katılan Jorrit Steinz, koronavirüsün e-ticarete etkilerini anlattı.

WORLDEF bünyesindeki ECOM LEADERS CLUB (ELC), ilk webinarında ChannelEngine CEO’su Jorrit Steinz’i ağırladı. Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile düzenlenen ve sınırlı sayıda özel katılımcının davet edildiği webinarda Steinz, koronavirüsün (Kovid-19) Avrupa’da sınır ötesi e-ticarete etkilerini anlattı. Koronavirüs pandemisinin birçok perakendeci için bir katalizör görevi gördüğünü ifade eden Steinz, bütün ürün kategorilerindeki e-ticaret satışlarında artış olduğunu vurgulayarak, pandemi sonrası tüketicilerin bir süre daha tasarruf edeceğini söyledi.

ECOM LEADERS CLUB, üyelerinin e-ihracat potansiyellerini artırmak için Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ile “Global Webinar Series” adında webinarlar (web semineri) başlattı. Webinar serisinin ilkinde dünya üzerinde 100’den fazla online pazarda milyonlarca ürünün satışını kolaylaştıran Hollanda merkezli ChannelEngine’nin CEO’su Jorrit Steinz ağırlandı. Seintz, koronavirüs pandemisi sürecinde Avrupa’daki e-ticaret pazarı hakkında istatistikler paylaşırken, detaylı pazar analizleri yaptı.

Webinara ünlü markaların e-ticaret yöneticileri katıldı. Jorrit Seintz, 40’tan fazla soruya cevap verdi.

ELC’nin ilk özel webinarı (web semineri), 22 Nisan Çarşamba günü 15:00-17:00 saatleri arasında canlı olarak yayınlandı. Webinara; Arzum, Altınbaş, Ayakkabı Dünyası, Atasay, Avva, Civil, Colins, Damat, EnglishHome, Evkur, Evgör, Fenerbahçe, Morhipo, Mavi Jeans, Rue Online, Tchibo, Desa, D’s Damat ve Kayra gibi sektöründe öncü markaların e-ticaret yöneticileri katıldı. Toplamda 163 kayıt alınan webinara, ticaret ve sanayi odaları ile kalkınma ajanslarının temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.114 kişinin katıldığı ve bir buçuk saat süren webinarda panelistler, 40’tan fazla soruya cevap verdi.

“Her bir tık ve her trafik pazaryerine dönüşüyor”

Uluslararası markalar ile perakendeciler için pazaryerlerindeki değişikliklere değinen Steinz, online perakendecilerin e-ticarette organik trafiğe odaklandığını vurgulayarak, “Her bir tık ve her trafik pazaryerine dönüşüyor.” dedi. Dünyanın farklı ülkelerindeki büyük pazaryerlerinin özelliklerinden de bahseden Steinz, ABD’li dev pazaryeri Amazon’a özel olarak değindi. Steinz, “Birçok perakendeci, Amazon’un çalışma sistemine bağlı kalıyor. Amazon’da satıyorsanız 600 milyon ürünle rekabet ediyorsunuz demektir. Amazon büyük bir pazaryeri ve rekabet çok yüksek.” diye konuştu.

“Markaların kontrolü yeniden ele geçirmesi gerekiyor”

“Ürün arama ve satışların çoğu pazaryerlerinde yapılıyor. Bu eğilim artarak devam edecek. Google, Instagram ve Pinterest gibi web mağazaları mevcut platformların işletme modellerini değiştiriyor. Örneğin; ödemeleri topluyorlar ve siparişleri işleme koyuyorlar.” diyen Steinz, şöyle devam etti; “Markaların kontrolü yeniden ele geçirmesi gerekiyor. Pazaryerlerindeki mağazalarda kullanılan içerikler eksiksiz, çekici ve marka kılavuzları ile uyumlu olmalı. Ürün yelpazesi, en yeni ürün serileriyle tamamlanmalıdır. Bayiler, kullanılabilirlik ve fiyat seviyeleri izlenmelidir. Satışlarını artırmak isteyen şirketler birçok platformda yeni satış yöntemlerinde ustalaşabilmelidir.”

“E-ticaret satışları 2021’de 6,5 trilyon dolara ulaşacak”

Jorrit Steinz, dünya genelindeki e-ticaret satışlarına ilişkin bazı rakamlar da verdi. 2018 yılında dünya çapında toplam perakende e-ticaret satışlarının 2,8 trilyon dolar olduğunu hatırlatarak, “Bu rakamın 2020’de 4,9 trilyon dolara, 2021’de ise 6,5 trilyon dolara yükselmesi tahmin ediliyor. 2021’deki e-ticaret satışlarının yüzde 75’inin pazaryerleri üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Yani 2021’de pazaryerlerinde yaklaşık 3.6 trilyon dolar değerinde e-ticaret satışı olacak.” dedi.

Seintz, Kovis-19 pandemisinin e-ticaret satışlarına yansımasına ilişkin istatistikler paylaştı.

“Kovid-19 katalizör görevi gördü”

Jorrit Steinz, konuşmasında, son aylarda dünya üzerindeki hemen her sektörü olumlu ya da olumsuz etkileyen koronavirüs pandemisinin Avrupa’daki e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret satışlarına etkisini anlattı. “Kovid katalizör gördü. Nihai tüketiciye satış yapan markalar için bir katalizör oldu.” diyen Steinz, “Pandemi, yavaş hareket eden şirketler için itici güç oldu. Geçmiş aylara göre daha fazla online satış söz konusu oldu. Son birkaç ay içinde kameralar gibi stüdyo cihazları, ev ve ofis ürünleri, spor malzemeleri kategorilerinde ciddi e-ticaret satışları oldu. Özellikle evle ilgili ürünlerin satışlarının artığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi sonrası insanlar bir süre daha tasarruf yapacak”

Steinz, pandemi sebebiyle hemen her ürün kategorisinde e-ticaret satışlarının artış kaydettiğini vurguladı. Bu artışın otomotiv ve takı gibi ürün kategorilerinde çok fazla olmadığını belirterek, bulaşık deterjanı satan bir şirketin iki pazaryerindeki satışlarını bir önceki aya göre yüzde 5 artırdığına dikkat çekti. Artan e-ticaret satışları ile birlikte kargo ve teslimat sorunları gibi bazı lojistik sorunların da ortaya çıktığını vurgulayan genç CEO, “Moda kategorilerindeki ürün satışlarında düşüş gözleniyordu. Son iki haftadır bu kategorilerdeki satışların da arttığını görüyoruz. İnternetten nadiren alışveriş yapan insanların internet alışveriş yapmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

Pandemi sonrasına ilişkin görüşü sorulan Steinz, şöyle devam etti; “Bence başlangıçta insanlar para harcamaktan korkacaklar. O yüzden lükse harcama yapmayacaklar veya yemeğe çıkmayacaklar. Yani tasarruf yapacaklar. Bir süre bekledikten sonra satın almaya başlayacaklar. Salgın bitince birçok perakendeci de likidite sorunu yaşayacak. Bir mağazada gittiğinizde aradığınız ürünü göremeyince üzüleceksiniz ve internetten alacaksınız. Bence bu dönüşüm çok hızlı yaşanacak.”

Jorrit Steinz Kimdir?

Genç girişimci Jorrit Steinz, 16 yıldır e-ticaret üzerinde çalışmalar yapıyor. 12 yıl içinde SB Commerce, Vtwonen ve Nationale Geschenkbon adlı kendi e-ticaret operasyonlarını yürüttü. Halen, 2013 yılında kurduğu ChannelEngine.com’un CEO’su ve pazar entegratörü görevini üstleniyor. Steinz’in B2C, B2B ve D2C e-ticaret, pazaryerleri, SaaS, gelişmiş ölçeklenebilir internet uygulamaları, e-ticaret tedarik zinciri entegrasyonu ve sistem entegrasyonu gibi alanlarda uzmanlığı bulunuyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.