worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

eBay Nedir? eBay’da Nasıl E-İhracat Yapılır?

eBay, çok uluslu B2C ve C2C e-ticaret pazaryeridir. C2C satışlarında en çok tanınan online alışveriş sitesidir.

eBay nedir? eBay’da nasıl satış yapılır? eBay’da e-ihracat yapmak kolay mı?

Peki, eBay nedir ve eBay’da nasıl satış yapılır? eBay’da e-ihracat yapmak kolay mı?

eBay Nedir?

eBay nedir sorusunun cevabına kısa tarihi ile başlayalım! eBay, İran asıllı Amerikalı girişimci Pierre Omidyar tarafından 1995 yılında Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde kuruldu. Dünyanın farklı ülkelerine satış yapılan veya farklı ülkelerden ürün alınmasına fırsat veren eBay, küresel bir markadır. 2018 yılında 10,746 milyar dolar gelir elde eden dev e-ticaret pazaryeri, 2019’un üçüncü çeyreğindeki üç aylık dönemde 2,649 milyar dolarlık gelire ulaştı.

eBay, gelirinin yaklaşık yüzde 70’ini online pazar işlemlerinden elde ediyor. Yüzde 10’u ise online bilet pazarı StubHub üzerinden geliyor. eBay, dünyanın dört bir yanındaki e-ihracat yatırımcıları tarafından satış kanalı olarak kullanılıyor. 180 ülkede 170 milyondan fazla kullanıcısı olan eBay’da bölgelere özel ürünler sıralanabiliyor. Yeni veya ikinci el ürünlerin alım ve satımı yapılabilen online platform, hem B2C hem de C2C pazarında online fırsatlar sunuyor.

eBay nedir sorusunun cevabına ek olarak sistemi kullanan satıcılar, online pazarındaki ilk 50 ürünü her ay ücretsiz olarak listeleyebilir. Firma, ürün kategorisine bağlı olarak daha sonra liste ücreti tahsil eder. Şirket ayrıca ürünlerin satışından komisyon ücreti alır.

eBay’da Nasıl E-İhracat Yapılır?

eBay nedir sorusuna cevap olarak eBay‘da nasıl satış yapılır sorusuna da cevap vermek gerekiyor. Herkes, ücretsiz olarak bir eBay hesabı açabilir. Bu hesap üzerinden ürün satabilir veya alabilirsiniz. Bir satıcı hesabınız olduğunda bununla ilişkili ücretler ödemeniz gerekir. eBay maliyetleri, listelenen ürünlerin fiyatına ve ne kadar süreyle listelediğinize göre değişir. eBay’da hemen hemen her şeyi alıp, satabilirsiniz. Her gün milyonlarca işlem yapılan platformda koleksiyon ürünleri, eski ürünler, sıra dışı ürünler veya arzı az olan birçok ürün listelenebilir.

eBay’de kullanıcı hesabı ile bir mağaza açabilirsiniz. Ayrıca, “İş Hesabı” alanından bir marka sayfası da açılabilir. Marka sayfasında sürekli kullanılan doğru bir e-mail adresi ve telefon numarası önemlidir. İşletme hesabı ile ilgili bilgilerin de eksiksiz doldurulması gerekir. Markanıza en uygun ödeme yöntemini de seçtiğinizde online mağazanız aktif hale gelecektir. Türkiye’den eihracat yatırımcıları, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme seçeneklerini tercih edebilir. eBay nedir ve eBay’da nasıl satış yapılır sorularının ardından eBay‘la ilgili diğer başlıklara bakalım!

eBay’da Satışları Artırmanın Yolları

Güven verin: eBay’da eski satıcılar, yenilerine göre daha fazla satış yapar. Bunun sebebi, deneyimli olmaları ve müşteriye güven vermeleridir. Müşteriler nezdinde güveninizi artırın; satışlarınız da artacaktır. eBay müşterilerinin satıcıya ‘olumlu’ geri bildirimleri, deneyimlerini puanlamalarını sağlar. Bir satıcı ne kadar olumlu tepki alırsa o kadar güven kazanır! Bu süreç zaman alabilir, sabırla kaliteli hizmet sunmaya devam edilmelidir.

Küçük ürünlerle başlayın: Küçük ama ucuz ürünler satarak başlayın. Bu süreçte bolca olumlu yorum alınmalıdır. En iyi sonucu almak için siparişinizi 24 saat içinde göndermeye çalışın.

Paketlemeye dikkat edin: Ürünlerinizi taşıma sırasında deforme olmaması için iyi bir şekilde paketleyin. Mümkünse paketlere küçük hediyeler veya mesajlar ekleyin!

İadelere direnmeyin: Bir müşteri ısrarla ürünü iade etmek istiyorsa ona direnmeyin! Yine de iade sebeplerini öğrenerek, daha az maliyetli bir çözüm bulmaya çalışın.

Profesyonel ürün fotoğrafları kullanın: Ürün fotoğrafları, satışlarınızı doğrudan etkileyen bir faktördür. eBay’a yükleyeceğiniz fotoğrafların yüksek kalitede olmasına dikkat edin. Örneğin; bir elbiseyi mankenin üzerinde sergileyin veya mutfak eşyasının işlevini gösteren görsel kullanın.

Bilgilendirici açıklamalar ekleyin: Her ürünün özelliklerini anlatan açıklamalar ekleyin. Ürünün boyutları, renk seçenekleri veya kullanma talimatı gibi bilgiler müşterilerinizin ilgisini çekecektir.

PowerSeller olun: eBay ‘PowerSeller’ statüsü kazanmak için gayret edin. Bu elit statüyü kazanmak zor olacaktır. Bunun için % 98 olumlu değerlendirme almaya özen gösterin; asgari satış tutarına ulaşın; 90 gün boyunca eBay’a giriş yapın.

eBay’ın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları:

  • eBay nedir sorusuna en kısa cevap “dünyanın en popüler sanal pazaryerlerinden biri” şeklinde olabilir. Bu sebeple eBay mağazası aracılığı dünyanın birçok ülkesindeki geniş kitlelere ürün satılabilir.
  • eBay’ın mevcut bir alıcı kitlesi ve devasa bir trafiği vardır. Sıfırdan bir kitle oluşturmak için çaba sarf etmeye gerek kalmaz.
  • eBay’in satıcılara özel fırsat ve avantajları vardır. Çeşitli reklam metotlarıyla ürünler öne çıkartılabilir.

Dezavantajları:

  • eBay’da rekabet çok fazladır. Bu sebeple güçlü ve ünlü markalar veya mağazalarla rekabet etmek gerekir.
  • eBay’de rekabet edebilmek için fiyat ve müşteri memnuniyeti konusunda farklı hizmetler uygulamak ve bütçe ayırmak gerekebilir.
  • Dev online satış platformunda komisyon ve listeleme ücretleri ödemek gerekir.
  • eBay’da marka oluşturmak veya mevcut markanıza değer katmak için uygun bir platform değildir.
  • eBay müşterileri markaya değil ürüne önem verirler.

eBay Hakkında Faydalı Bilgiler

  • eBay ürünlerin stoklarını tutmaz; siparişi doğrudan satıcıya yönlendirir.
  • Premium eBay mağazası açmak için satış performansınız standartların altında olmamalıdır.
  • eBay mağazanızı adlandırmak, etkileyici bir tema seçmek ve mağazayla ilgili detaylı bilgi vermek mağaza statüsüne katkı sağlar.
  • eBay, web sitelerine reklam da satmaktadır. Çeşitli kaynaklardan gelir elde etmekle birlikte gelirinin büyük bölümü online pazardan gelmektedir.
  • eBay nedir sorusuna cevap olarak şu ifadeler de kullanılabilir; nadir bulunan ürünler için de eşsiz bir pazaryeridir. Özellikle koleksiyonerler platforma büyük rağbet göstermektedir.
  • eBay’da doğrudan satışların yanı sıra 1 ile 10 gün arasında geçerli olan açık artırma modeli kullanılarak da ürün satışları yapılabilmektedir.
  • eBay’de açılan bir mağazada satış oranlarını artırma için dijital pazarlama ve SEO gibi çalışmalar yapmak gerekir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye