worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-Ticaret ve E-İhracat Haberleri

Türkiye gündemindeki e-ticaret ve e-ihracat haberleri… Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan pandemi sürecinde e-ihracat ve e-ticaret hacminin arttığını söyledi.

Ticaret Bakanlığının yayımladığı “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, e-ticarette fahiş fiyat artışının ve stokçuluğun önüne geçecek.

“Facebook ile Güçlü KOBİ’ler” isimli hibe programı kapsamında Türkiye’deki KOBİ’lere 7 milyon TL dağıtacak.

İşte gündemdeki e-ticaret ve e-ihracat haberleri…

Bakan Pekcan: Pandemi sürecinde e-ihracat ve e-ticaret hacmi arttı

E-ticaret ve e-ihracat haberleri

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İstişare Kurulu’nun 16. Toplantısında yaptığı açıklamada, “Kolay İhracat Platformu”nun birinci fazının tamamlanarak kullanıma hazır hale geldiğini söyledi.

“İhracatı tabana yaymayı amaçlayan söz konusu sistemin en kısa sürede tanıtımını yaparak devreye alacağız.” diyen Pekcan, pandemi sürecinde e-ihracat ve e-ticaret hacminin arttığını vurguladı. 2019 yılı itibarıyla e-ticaret hacminin 136 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Pekcan, işletmelerin e-ticarete yöneltmesi için “Sanal Ticaret Akademisi” ve “Export Akademisi” gibi eğitim portallarını devreye aldıklarını anlattı. E-ticaret eğitimlerini de devreye aldıklarını ifade eden Pekcan, esnafları, KOBİ’leri, kadın ve genç girişimcileri e-ticarete yönlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Video konferansla yapılan toplantıya; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle, DEİK Başkanı Nail Olpak, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve TMB Başkanı Mithat Yenigün de katıldı.

E-ticarette fahiş fiyat düzenlemesi

E-ticaret ve e-ihracat haberleri

Ticaret Bakanlığının yayımladığı “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, güven damgası almak isteyen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılarının asgari olarak uyması gereken standartları düzenliyor. Buna göre, hizmet sağlayıcılar, fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve e-ticaret ortamında satışı yasak olan ya da şarta bağlanan ürünlere ilişkin düzenleme ve idari kararlara uygun süreçler tasarlamak zorunda olacak. Tebliğ; bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılmasını ve tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulmasını yasaklıyor.

E-ticaret ekosisteminin aktörleri, tebliğdeki düzenlemeyi olumlu karşıladı. Sektör temsilcileri, e-ticarete yeni başlayan firmaların güven kazanmasının önemine işaret ederek, böylece çok tanınmayan e-ticaret işletmelerinin de ekosisteme dahil olabileceğini ifade etti.

Pandemi döneminde e-ticaret sitelerinde özellikle bazı kategorilerdeki ürünlerin fiyatlarında fahiş miktarlarda artış olmuştu. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalara ceza verilmişti. Bunun üzerine internetten alışverişi güvenli hale getirmek için “güven damgası” uygulaması başlatıldı. Son tebliğ, bu uygulamanın kapsamına genişleterek, e-ticarette fahiş fiyat artışlarını engellemeyi amaçlıyor.

Facebook’tan KOBİ’lere 7 milyon TL

E-ticaret ve e-ihracat haberleri

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, “Facebook ile Güçlü KOBİ’ler” isimli hibe programı kapsamında Türkiye’deki KOBİ’lere 7 milyon TL dağıtacak. Programa başvurular 26 Ağustos’ta sona erecek!

Facebook, koronavirüsten etkilenen KOBİ’ler desteklemek amacıyla geçtiğimiz aylarda hibe programı başlatmıştı. Dev şirket, 30’dan fazla ülkede yaklaşık 30 bin KOBİ’ye toplam 100 milyon dolar hibe edecek. Facebook’un hibe programına Türkiye’deki KOBİ’ler de dahil olabilecek. KOBİ’ler program kapsamında nakit ve reklam desteği alabilecek. Programın Türkiye ayağında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile Deloitte de iş birliği yapacak.

Facebook’un KOBİ’lere Hibe Programı Şartları

Facebook’un hibe programından yararlanmak isteyen KOBİ’lerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. Bu şartlar şunlar;

  • İstanbul’da faaliyet göstermesi
  • İşletmenin kâr amacı güden bir işletme olması
  • En az 2 ile en fazla 50 çalışanı olması
  • En az 1 yıl faaliyet gösteriyor olması
  • Koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilenmesi

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un