worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ticaret ve e-ihracat dünyanın gündeminde

Covid-19, e-ticareti 3 ayda yüzde 41 büyüttü

Küresel salgın Covid-19, e-ticaret ekosistemini büyütmeye devam ediyor. Büyük geleneksel perakendeciler pandemi nedeniyle büyük işten çıkarmalar yaparken, bunun aksine koronavirüs sınırlamaları e-ticarete büyük bir destek veriyor. Son veriler, insanların online alışverişe adeta akın ettiğini gösteriyor. Salgın perakende alışkanlıklarını dönüştürüyor. 2020 yılında küresel e-ticaretin yüzde 22 oranında büyümesi öngörülüyordu; ancak sadece 3 ayda küresel e-ticarette yüzde 41 artış gözlendi. Bu çerçevede küresel e-ticaret pazarının 2024 yılında 7 trilyon doları aşması bekleniyor.

Etsy satıcılarının yüzde 83’ü kadın

El yapımı ve eski ürünlerin online pazaryeri olan Etsy’de satış yapan satıcıların büyük bir bölümü kadınlardan oluşuyor. Etsy’de okyanus kokulu bir mum, eski bir tişört, konik ayaklı bir çiftlik evi sehpası ya da antika bir el feneri satın alabilirsiniz. Etsy’de satışı yapılan yaklaşık 65 milyon ürün var. Bu online pazaryerinin satıcılarının yüzde % 83′ü kadınlardan oluşuyor.

Etsy’nin büyümesi oldukça şaşırtıcı oldu. 2005 yılında piyasaya çıktığında satılan ilk ürün 8 dolarlık Flamingo baskılı fermuarlı poşet oldu. Online perakendeci şirket, aynı yıl brüt ürün satışlarının 1 milyon dolar olduğunu bildirdi. Etsy, 2019 yılı itibarıyla bu sayının 5 milyar dolara çıktığını açıkladı. Ancak şirket, yaklaşık 14 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Hisarcıklıoğlu: İşletmeler ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşımak zorunda

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin geleneksel ticarete oranının yüzde 14’e ulaştığını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, koronavirüs sonrasında e-ticaretin tüketici için alışkanlık haline geleceğini; işletmelerin ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşımak zorunda olduğunu vurguladı.

TOBB, KOBİ’lerin dijitalleşmelerini sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Bu çerçevede TOBB himayesinde Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” konulu online etkinlik düzenlendi. Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere dijital dönüşüm, bilgi teknolojileri, e-ticaret ve e-ihracat konularında bilgi ve tecrübe aktarıldığını söyledi.

“Dijitalleşme ve e-ticaret tüm dünyada en çok öne çıkan konular.” diyen TOBB Başkanı, şunları söyledi; “2020’de e-ticaret hacmi, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 arttı. 56 milyar liradan 92 milyar ulaştı. Geçen yılın ilk yarısında e-ticaretin genel ticaret içindeki oranı yüzde 8 idi. Şimdilerdeyse bu oran yüzde 14’e ulaştı. Esasen küresel trend de bu yönde. Dünyaya baktığımızda, hızla büyüyen şirketlerin tamamının, e-ticaret yolunu seçtiğini görüyoruz. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu bu.”

 “Asyalı ultra zenginler e-ticaret girmeyi planlıyor”

Güneydoğu Asya’nın en büyük özel bankalarından biti olan DBS’nin başkanı Joseph Poon, Asyalı zenginlerin pandemi sonrası dönemde piyasada çok iyi alım fırsatları olacağını düşündüğü için para istiflediğini söyledi. Poon, müşterilerinin normalden çok daha fazla nakit para tutmaya başladığını belirterek, “Ultra zenginler, salgının ekonomi üzerindeki etkileri kaybolduktan sonra piyasada çok iyi alım fırsatları olacağına inanıyor. Bazıları e-ticaret ve lojistik işine girmeyi planlıyor.” dedi. DBS’in tahmini olarak 184 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. Bankaya yılın ilk yarısında 3,66 milyar dolar nakit girişi olduğu açıklandı. Bu miktar, geçen yılın aynı dönemine göre iki kat daha fazla.

Jak Eskinazi: E-ticarette 65 yaş üstü önemli bir yer tutacak

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi sürecinde e-ticaretin gelişimini değerlendirerek, “Pandemi, e-ticaretin gelişimini 5 yıl öne çekti.” dedi. 6. Uluslararası İzmir İş Günleri toplantısında konuşan Eskinazi, önümüzdeki süreçte e-ticaret ile ilk kez alışveriş yapan kişilerin arasında 65 yaş ve üzeri olanların önemli bir yer tutacağını vurguladı. Egeli ihracatçıların başkanı, e-ticaretin gelecekte perakende satışın yerini almaya aday olduğuna işaret ederek, e-ticaretin her yıl yüzde 30 büyüdüğüne dikkat çekti. “2021’de global e-ticaret pazarının 5 trilyon dolar olması öngörülüyor.” diyen Eskinazi, “Pazarlama ve satış kanallarımızı dijital hale getirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi, e-ticareti 5 yıl ileri taşıdı”

IBM’in hazırladığı “ABD Perakende Endeksi” araştırmasına göre, bu yıl yüzde 20 büyümesi beklenen e-ticaret, pandemi sebebiyle 5 yıl sonraki seviyesine ulaştı. Araştırmaya göre, pandemi sebebiyle e-ticaret bu yıl yüzde 20 büyüyecek. Buna karşın perakende satışların yüzde 60 azalacağı öngörülüyor. 2020’nin ilk çeyreğinde mağazalardan yapılan satışların yüzde 25 gerilediği, ikinci çeyrekte bu oranın yüzde 75’e ulaştığı vurgulandı.

Araştırmanın diğer sonuçları şunlar;

  • Karantinada tüketiciler evlerinde çalışırken online eğitime yöneldi.
  • Kıyafetlere talep azalırken, bakkal, alkol ve ev tadilatı malzemeleri gibi kategorilere talep arttı.
  • Rapora göre, internet alışverişlerinin mağazalardan teslim edilmesi mağazalara trafiği artırabilir.
  • Walmart ve Target, e-ticaret yatırımları sebebiyle büyük kazançlar sağladı.
  • Walmart son çeyrekte e-ticaret satışların yüzde 97, Target yüzde 273 artırdı.
  • Amazon, en büyük çeyrek dönem kârına ulaştı ve satışları yüzde 40 arttı.
  • Online perakende sektörü ilk çeyreğe göre yüzde 31.8 ve yıldan yıla yüzde 44.5 artışla 211.5 milyar dolara ulaştı.
  • İkinci çeyrekte e-ticaretin toplam perakende satışları içindeki payı yüzde 16.1 oldu.
  • Haziran ayı itibarıyla teknoloji, dijital, e-ticaret, sağlık ve hızlı tüketim gibi sektörlerde dijital ve teknik rollerde işe alımlar artmaya başladı. İşe alımların ve terfilerin büyük kısmı online olarak yapılıyor.
  • Birçok şirket evden çalışmaya geçti; bazı işler tamamen dijitalleşti.

Amazon bu yıl istihdamı 10 bine çıkaracak

Amerikalı e-ticaret perakendecisi Amazon, 2020 yılında toplam yeni istihdamı 10 bine çıkaracağını açıkladı. Bu istihdamın 7 bini İngiltere’de olacak. Dev şirket, ağırlıklı olarak şirket ofislerinde ve kuzeydoğu ve orta İngiltere’deki iki yeni (sipariş) işleme merkezinde yeni istihdam oluşturacak. Toplam 50’den fazla yerde istihdam sağlanacak. Amazon yeni istihdam hamlesi, İngiltere’deki toplam işgücünü yıl sonuna kadar 40 binin üzerine çıkaracak düzeyde. On bin kişi içinde depo çalışanları, mühendisler, İK, BT, sağlık, güvenlik ve finans uzmanları yer alacak.

Jeff Bezos’un serveti 200 milyar doları aştı

Amerikalı online alışveriş devi Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, kişisel servetini katlıyor. Buna göre Bezos’un serveti 200 milyar doları aştı ve bu servete ulaşan ilk insan oldu. Amazon’un sahibi Bezos  özellikle de koronavirüs sürecinde servetine servet kattı. Bezos’un kişisel servetindeki artış, Amazon hisselerinde yaşanan yüzde 2’lik artış sonrası görüldü. Hisselerdeki artışa paralel olarak Bezos servetine 4,9 milyar dolar daha ekledi ve serveti 205 milyar dolara ulaştı.

Bezos’un 1 Ocak 2020’deki serveti yaklaşık 115 milyar dolar idi. Bezos, pandemi sürecinde servetine yaklaşık 90 milyar dolar daha eklemiş oldu. Amazon’un sahibi, eski eşi MacKenzie Scott ile boşanırken Amazon hisselerinin bir kısmını ona vermişti. Bu hisseleri vermeseydi Bezos’un serveti 267,6 milyar dolar olacaktı. Bezos’un ardından dünyanın en zengin ikinci kişisi 116,1 milyar dolarlık servetiyle Bill Gates oldu.

El emeği ürünler e-ticaret ile satılıyor

Mersin’de kadınlar el emeği ürünlerini e-ticaretle satıyor. Kadınlara Girişimci Kadınlar Projesi (GİKA) kapsamında tablet bilgisayar dağıtılmıştı. Kadınlar, böylece ürünlerini internet üzerinden satmaya başladı. Proje kapsamında kadınlara girişimcilik ve e-ticaret eğitimleri verildi. Eğitimleri tamamlayarak sertifika alan 136 kadına e-ticaret yapmaları için tablet bilgisayar dağıtıldı. Bu tabletlerle e-ticarete başlayan kadınlar, internet satışları ile pazarlarını genişlettiklerini söylüyor.

Ticaret Bakanlığının dijital uygulaması ITC’den tam not aldı

Ticaret Bakanlığı’nın “Türkiye Kadın Girişimci Online Network Programı” ve “Export Akademi Programı”,  Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından oluşturulan Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) bünyesindeki “SheTrades Outlook” platformu tarafından “mükemmel” olarak nitelendirildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticarette dijitalleşme seferberliğine işaret ederek, “Kadın ve genç girişimcilere yönelik projelerimizi de hızla elektronik ortama aktarmaya devam ediyoruz. Dijital dünyada da ihracatçı kadınlarımızın ve gençlerimizin yanındayız.” dedi.

Program kapsamında ağustos ayında 27 ilde kadın girişimci network toplantıları gerçekleştirildi. Söz konusu networkün 81 ile yayılması için çalışmalar devam ediyor. Nisan ayından bu yana gerçekleştirilen 4 online programda, yaklaşık 2 bin girişimciye e-ihracat ile ilgili süreçler hakkında detaylı bilgiler verildi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

gümrük vergisi
Haberler

Dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi geliyor!

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, online film ve yazılım gibi dijital ürünlerin ticaretine gümrük vergisi getirileceğini belirterek, yeni düzenleme için tarih verdi.