worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-Ticaret Depo Yönetimi

E-ticaret depo yönetimi, karmaşık tedarik zinciri katmanlarına rağmen online alışveriş için son derece önemli bir süreçtir.

E-Ticarette Satış ve Pazarlama

E-ticaret depo yönetimi süreçleri, online alışverişin başat konularındandır. Çünkü e-ticaret, son dönemin en hızlı büyüyen sektörlerinden biridir. Oldukça rekabetçi bir alan olan e-ticarette başarılı olmak için satış, pazarlama ve ilişkili maliyetler hakkında bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Satış ve pazarlama için yeterince harcama yapmayan firmalar, rakiplerin sundukları hizmetler karşısında sektörde geri kalabilir.

Yüksek bir kâr marjına sahip işletmeler, satış ve pazarlama için daha fazla kaynak ayırabilir. Böylece işletmeler, rakiplerle rekabet edebilir hale gelir. Ancak yüksek kâr elde etmek için ürün fiyatlarını yükseltmek aynı zamanda müşteri kaybına da yol açabilir. Bunun yerine işletme maliyetlerinin azaltılması ve gereksiz giderlerin engellenmesi ile kâr marjı artırılabilir. Bu şekilde fiyatlarda değişiklik yapılmadan müşteri kaybının önüne geçilebilir.

E-Ticaret Depo Yönetimi Sistemi (WMS)

E-ticaret işletmelerinin olmazsa olmaz bazı işletme maliyetleri vardır. Bunların en önemlisi envanter tutma ve işletme maliyetleridir. Bu maliyetlerin düşürülmesi sırasında sonuçları değerlendirmeden kesintiler yapmak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu noktada operasyonu sekteye uğratmadan kâr marjını artırmanın yollarından biri e-ticaret depo yönetimi sistemi entegrasyonudur. E-ticaret depo yönetimi sistemi (WMS) entegrasyonu depoların performansını artıran en önemli araçlardan biridir. Üretken depoların yönetilmesi daha düşük maliyetlidir ve e-ticaret işletmelerinin büyümesine katkı sağlar.

E-Ticaret Depo Yönetimi Sistemi Avantajları

E-ticaret depo yönetimi sisteminin diğer ilgili süreçlerle birlikte efektif bir şekilde uygulanması işletmelerin online alışveriş katmanlarına büyük katkılar sağlar. E-ticaret kuruluşlarına sipariş takibi için bazı avantajlar sunar.

  • Envanter numaraları takip edilebilir.
  • Sipariş durumu kontrol altında tutulabilir.
  • Stok yönetimi ve entegrasyonu kolaydır.
  • Siparişlerin sevkiyatında pratiklik sağlar.
  • Müşteri memnuniyetini artırır.
  • Siparişle ilgili bütün verilerin diğer süreçlere entegrasyonu otomatik olarak yapılabilir.
  • Zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

E-ticaret depolama sistemleri, ürünlerle ilgili envanter bilgilerinin pazaryerlerine hızlı entegrasyonunu sağlar. Markanın web sitesine ve diğer satış kanallarına aynı anda entegre olabilir. Bu sayede stok durumu sistemde sürekli güncel kalır. Sipariş süreçlerinde herhangi bir karışıklık çıkmasına engel olarak, işletmelerin e-ticaret operasyonlarına katkı sunar.

E-Ticaret Sipariş Yönetimi

Başarılı bir e-ticaret sipariş yönetimi süreci, yeni online satışların habercisi olabilir. Bir ödeme hatası, kaçırılan bir sipariş veya teslimat sorunu müşteride memnuniyetsizlik oluşturur ve olumsuz değerlendirmelere yol açar. Yapılan araştırmalar, online müşterilerin yüzde 65’nin olumsuz sonuçlanan elektronik siparişler nedeniyle markalarla bağlantılarını kestiğini ortaya koymuştur. Sağlam bir e-ticaret sipariş yönetimi ve e-ticaret depolama hizmeti süreçlerine sahip şirketler, sipariş yönetiminde problem yaşamaz. Ayrıca, müşterilerinin tekrar sipariş vermesinin yolunu açabilir. Peki, e-ticaret sipariş yönetimi sistemi nedir? E-ticaret sipariş yönetimi sistemi nasıl uygulanır?

Foto – E-ticaret sipariş yönetimi süreci
Kaynak: https://www.veeqo.com/blog/ecommerce-order-management-process

E-ticaret depo yönetimi ve e-ticaret sipariş yönetimi, bir perakende iş yerine gelen online siparişleri takip etmek ve bunları müşteriye teslim etmek üzere kurgulanan süreçleri yönetmekle ilgili operasyonları kapsar. Sipariş yönetimi; siparişin alınması, e-ticaret depolama, ürünün teslimatı, satış sonrası hizmet ve ürün iadesi gibi süreçleri içerir. Bir sipariş almak, sipariş yönetiminin ilk adımıdır. Gelen siparişleri takip etmek, başlangıçta nispeten kolay olabilir; fakat ürün siparişi artmaya başladıkça işler daha da karmaşıklaşır ve zorlaşır. Bu nedenle yoğun sipariş aşmasına ulaşmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var!

E-Ticaret Ödeme Sistemi

E-ticarette her başarısız ödeme, potansiyel olarak bir müşteri kaybetmek demektir. Tüm zorlu pazarlama ve dönüşüm çalışmaları, hatalı veya kullanımı zor bir ödeme sistemi sebebiyle son dakikada gereksiz yere başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu sebeple güvenilir bir ödeme işlemcisi seçmek önemlidir. Kaliteli bir e-ticaret sipariş yönetimi sürecini sürdürmek için e-ticaret ödeme sistemi önemli bir aşamadır. Tüm bu süreçler iç içedir, biri eksik olursa bütün online siparişler başarısızlıkla sonuçlanabilir. Daha da kötüsü tamamlanan siparişlerin ödemelerinden farkında olmamak gibi bir durum da söz konusu olabilir. Farklı pazaryerlerinde listing yaparak satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu sebeple e-ticaret için güçlü bir ödeme sistemi seçmek gerekir.

E-Ticaret Sevk Yönetimi

E-ticaret depo yönetimi sisteminin bir parçası olan e-ticaret sevk yönetimi, siparişlere konu ürünlerin müşterilere teslimi ile bağlantılı süreçleri içerir. Perakendeci veya hizmet sağlayıcı olmaya bakılmaksızın, e-ticaret depo yönetimi ve sevk yönetimi yazılımları, herhangi bir müşterinin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmalıdır. Farklı teslimat aşamaları birleştirilmelidir. Örneğin; UPS, USPS, DHL ve FedEx gibi alternatif sevk ve teslimat kanalları kullanılmalıdır. Stok ve sipariş hazırlama sistemlerinde olduğu gibi her e-ticaret perakendecisinin alternatif bir nakliye şirketi vardır ve mutlaka olmalıdır. Bu sebeple e-ticaret depo yönetimi sisteminin teslimat şirketleri ile koordinasyon sağlayacak şekilde farklı sistemlere entegrasyonu önemlidir.

E-Ticaret Depo Yönetimi Sistemi Seçimi

E-ticaret depo yönetimi sistemlerinde uzun vadeli maliyet düşüşleri için en iyi seçim bulut tabanlı WMS kullanmaktır. Bulut tabanlı WMS, kolaylıkla güncellenebilir. Diğer WMS türlerine göre daha az maliyetli ve hızlıdır. Mekandan bağımsız olarak E-ticaret depolama yönetimi sağlar. Ayrıca, siparişle ilgili verilerin bir bulut depolama sisteminde tutulması, veri kaybı ihtimalini büyük oranda azaltır. Bulut tabanlı WMS’nin ilk kurulumu, diğer e-ticaret depo yönetimi seçeneklerine göre daha maliyetlidir. Ancak uzun vadede yeni sistemlere daha kolay adapte olabilir. Ayrıca, işletmeleri sık sık sistem değiştirme maliyetlerinden kurtarır. Bu noktada, bulut tabanlı e-ticaret depo yönetimi sistemi sayesinde yeniden kurulum gerekmeden, her zaman en güncel WMS kullanılabilir.

Lojistik Maliyetlerini Düşürerek Daha Fazla Ürün Satın!

E-ticaret, son derece güçlü ve rekabetçi bir pazardır. Bu pazar sürekli değişken ve dinamik bir yapıya sahiptir. Bu sebeple depo yönetimi sistemi gibi birçok sistemin uyum ve entegrasyonu önemlidir. Ticari anlaşmalar, kampanyalar ve promosyonlardaki değişikler e-ticaret sistemlerine hızlı bir şekilde uyum sağlamalıdır. Dönemsel olarak artan siparişlere karşı hazırlıklı olunmalıdır. En ufak bir hata tüm sistemi çökertebilir. Bu tür hatalarla karşılaşmamak için yeni nesi e-ticaret depo yönetimi sistemi kullanılmadır.

E-ticarette tek başına WMS kullanımı yeterli değildir. Aynı zamanda bu ürünlerin zamanında müşteriye ulaştırılma ve maliyetinin de uygun olması önemlidir. Lojistik stratejiler belirlenirken, e-ticaret depolama yapılan bölgedeki yerel lojistik firmalar ve ürünün gönderileceği bölgedeki lojistik şirketler araştırılmalıdır. Bu noktada ürünlerin boyutlarından üretim materyallerine kadar birçok faktör, fiyatları değiştirebilmektedir. Doğru bir araştırma sonucu bu maliyetler minimize edilebilir. Aynı zamanda işletme performansını artıran stratejilerin belirlenmesi de gereklidir.

E-Ticaret Depo Yönetimi Hakkında Faydalı Bilgiler

  • Bir e-ticaret deposu, yerleşik perakendecilerin kullandığı geleneksel kurulumlardan farklı bir sistemdir.
  • E-ticaret WMS’lerinde son teslim tarihleri çok önemlidir.
  • E-ticaret için tasarlanmış bir depo sistemi uygulamak, geleneksel sistemlerden çok daha hızlı ve pratiktir.
  • E-ticarette ortalama tek ürün sipariş oranı ortalama olarak yüzde 80’dir.
  • Amazon ve eBay gibi e-ticaret pazaryerlerinde tek ürün sipariş oranları yüzde 90 civarındadır.
  • Bir e-ticaret depo yönetimi sistemi, yüksek hacimli tek öğeli siparişleri işleyebilmesi gerekir.
  • Doğru depo yönetimi yazılımı, toplama rotalarını optimize etmelidir; böylece operatörler belirli bir bölgeden birden fazla tek sipariş toplayabilir ve böylece depoda harcanan zamanı azaltır.
  • Envanterin doğru bir şekilde listelenmesi için e-ticaret depo yönetimi yazılımının e-ticaret platformu ile entegre olması gerekir.
  • Depolama sistemi, stok rakamlarını sağlamalı; bunları online olarak güncelleyebilmelidir.
  • E-ticaret işlemleri, belirli bir işlevi yöneten çok sayıda küçük sistemden oluşabilir. Bu sebeple e-ticaret depo yönetimi yazılımı, bu sistemlerle doğrudan iletişim kurmasa bile birlikte çalışabilmelidir.
  • Geleneksel depo yönetim sistemleri, B2B ve perakende operasyonlarına göre fazla iade görmez. Hızlı moda e-ticaretinde iade oranları ortalama olarak yüzde 17-25’tir. İade nedeni ürünle ilgili bir hata ise, iade edilen siparişlerin her birinin hızlı ve verimli bir şekilde ele alınması çok önemlidir.
  • Geleneksel bir depoda, her siparişle birlikte gönderilmesi gereken çok sayıda belge olabilir; ancak sipariş sayısı genellikle daha azdır ve bu nedenle işlemler manuel olarak yapılabilir.
  • E-ticaret için tasarlanmış bir depo yönetimi sistemi, her sipariş gerekli belgelerin yazdırılmasını otomatikleştirebilmelidir.
  • İyi kurgulanmış bir WMS yazılımı, hataları ortadan kaldırır, zamandan tasarruf sağlar ve markaların tüm ülkelerde prestijini artırmaya yardımcı olur.
  • Birçok e-ticaret şirketi, müşteri tercihlerine veya ürün gereksinimlerine bağlı olarak birkaç farklı gönderim yöntemi sunan çok sayıda taşıyıcıya sahip olmalıdır.
  • Bir e-ticaret depo sistemi, e-ticaretin nüanslarına ve geleneksel sistemlere uyacak şekilde tasarlanmalıdır.

WORLDEF İle E-Ticaret Uzmanı Olun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.