worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracatta Sosyal Medya Nasıl Kullanılabilir?

E-İhracat Yaparken Sosyal Medya'nın Nasıl Doğru Kullanılacağı ile ilgili Tüm Detaylar Bu Yazımızda.

E-ihracatta sosyal medya kullanımı da büyük önem arz ediyor.

Öyle ki günümüzde kendini dijital dünyada tam olarak tanıtmayan e-ticaret firmaları; hedeflemiş oldukları başarılı sonuçlara ulaşma konusunda sorunlar yaşıyor. Böylesine önemli hale gelen dijital pazarlama; beraberinde güçlü bir rekabet ortamını getiriyor. E-ticaret firmalarının çok daha fazla müşteriye hitap etmek ve tanıtım çalışmalarını diledikleri gibi yapmak adına e-ihracat dijital pazarlama konularının üzerinde hiç olmadığı kadar durmalarının en büyük nedeni de bu.

E-İhracatta Başarılı Olmanın Yolu

E-ticarette başarılı sonuçlar elde etmenin etkili yollarının başında, bu alanda hitap edilecek olan müşteri kitlesine karşı güven oluşturmak geliyor. Çünkü müşteriler, bilinilirliği olmayan e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmak istemiyor. Aynı zamanda yalnızca satış yapacakları siteler değil, sosyal medya üzerinden kendilerini ne şekilde tanıttıkları da önemli oluyor. Hedef kitlesi ile iletişimi güçlü olmayan, yaşanabilecek olası olumsuzluklar ile alakalı sosyal medyada gerekli geri dönüşleri vermeyen markalar; e-ticaret konusunda müşterilerde güven sorunu oluşturduğundan başarısız oluyorlar.

Şimdilerde dijital dünyada yer bulmakta olan online ve güvenilir pazar yerleri, farklı sektörlerdeki ticaret firmalarının içerisinde en fazla yer buldukları alanlar içerisinde yer alıyor. Fakat yalnızca bu platformlarda yer almak onların başarılı olmaları adına yeterli değil. Bununla beraber e-ihracat dijital pazarlama çalışmaları içerisinde sosyal medyanın da aktif olarak kullanılması son derece önemli. Zira sosyal medya, birçok kişi için sadece istenilen her yerden insanların birbirleri ile etkileşime girmeleri için kullanılmıyor. Bununla birlikte sosyal medya, günümüzde müşterileri ile bağlantı kurmak isteyen pek çok işletme adına yeni ve büyük bir dünya. Ancak bu dünyanın içerisinde aktif olarak yer almayı hedefleyen işletmelerin, üzerinde durmaları gereken pek çok konu bulunuyor.

E-İhracatta Sosyal Medya İçin Mevcut Kanallar Benimsenmeli

İnsanların büyük bir kısmı günümüzde ürün incelemesi yapmak ve satın alım işlemlerini gerçekleştirmek adına e-ihracatta sosyal medya kanallarını kullanmayı tercih ediyor. Birbirinden farklı kanallar üzerinden ürünlerini kullanıcılara sunan ve kendini tanıtan işletmeler, yalnızca online alışveriş siteleri üzerinden değil aynı zamanda e-ihracatta sosyal medya kanallarını kullanarak reklam ve tanıtım işlemlerini oldukça etkili şekilde yapmış oluyor. Sosyal mecaralar; her sene hacmini biraz daha büyütmekte olan ve dünyanın dört bir yanındaki farklı pazarlardaki hedef kitlelerine başarılı şekilde ulaşabilmek adına yeni stratejiler ulaştırmayı hedefleyen markalar için bulunmaz nimet aslında. E-ihracat için doğru pazarlama taktiklerinin başında; firmanın kendine ait sosyal medya hesaplarını oluşturması ve bu hesapları stratejik şekilde yönetmesi geliyor.

Günümüzde sosyal medya platformları incelendiği zaman, pek çok alternatifin olduğu görülüyor. Başta Instagram olmak üzere Twitter, Facebook ve Pinterest gibi sosyal medya platformları içerisinde yer alan milyonlarca kullanıcı; e-ticaret şirketleri için hedef kitle dahilinde yer alıyor. Dolayısıyla sosyal medya kanalları içerisinde hesap oluşturmak, bu aşamada atılacak olan ilk adım. Hesap oluşturulmasının ardından ise sıra bu hesapları doğru şekilde kullanmak geliyor. Müşterilerin markaya ait ürünler konusunda gerekli olan bilgilere bu sayfaların içerisinden kolaylıkla ulaşabilmesi gerekiyor. Günlük olarak yayınların yapılması, kriz yönetimi, pazarlamanın takip edilmesi; geri dönüşlerin çok daha olumlu olmasını sağlıyor.

Anlaşılır Olun

  • Hedef kitledeki kişilerin dijital dünyada yaşadıkları en büyük sorunların başında güvenlik geliyor. Çünkü yüksek güvenlikli dijital pazar yerleri ve markaların kendilerine ait düzenli olarak güncellenen sosyal medya kanalları her zaman hedef kitlenin tercihlerinde ilk sıralarda yer buluyor. Güvenlik düzeyi yüksek olmayan ve gerekli bilgileri içerisinde barındırmayan sosyal medya hesapları, hedef kitlenin tercih listelerinde alt sıralara geriliyor.
  • Alışveriş odaklı e-ihracatta sosyal medya kanalları oluşturmak adına, ilk aşamada ürünlerin belirli kalemlere ayrılmasına odaklanılması gerekiyor. Var olan ürünlerin yalnızca isimleri değil, aynı zamanda ürünlerle alakalı gerekli olan tüm bilgilerin ayrıntılı bir şekilde yer alması şart.
  • Aynı zamanda alışveriş yapılmadan önce hedef kitlenin merak edebileceği tüm soruların etkili şekilde cevaplanabilmesi adına hazırlıkların yapılması gerekiyor.
  • Sosyal medya kanallarının her birinde, ön plana çıkmak için kullanılabilecek farklı araçlar bulunuyor. E-ticaret alanında faaliyet göstermekte olan işletmeler de onların ön plana çıkmasını sağlayacak olan çalışmaları, bu alanda deneyimli kişiler ile yapmalı. Online alışveriş siteleri bünyesinde yapılacak olan anahtar kelime aramalarında ön plana çıkmak adına da SEO çalışmalarının yürütülmesi iyi bir hamle oluyor.
  • E-ihracatta sosyal medya üzerinde sık kullanılan ve talep edilen etiketler ile beraber etkileşimler alan paylaşımlar yapılması halinde bunlar kullanıcıların dikkatini çekecek ve geri dönüşler son derece olumlu olacaktır.

Güncel Gelişmeleri Takip Edin

Bulunulan pazar içerisinde e-ticaret yaparken mutlaka güncel gelişmeler düzenli bir şekilde takip edilmeli. Çünkü kullanılan platformların sürekli olarak güncel tutulması, e-ticarette ve e-ihracatta sosyal medyanın önemi konusunda ön plana çıkıyor. Örneğin bütün dünyayı ilgilendirecek bir olay meydana geldiğinde, var olan durumun gerçek zamanlı pazarlamaya dönüştürülmesi, hedef kitle üzerindeki etkiyi de arttırmış oluyor. E-ihracatta sosyal medya kanalları üzerinden e-ihracat yapılırken dikkat edilecek olan detaylardan bir diğeri de içerisinde yer alınan pazara ait kültür ve inançlara ön verilmesi.

Özellikle de Uzak Doğu ve Orta Doğu gibi toplumsal değerlerine ve inançlarına yönelik oldukça muhafazakar olan bölgelerde e-ihracatta sosyal medya üzerinde pazarlama ve ürün tanıtımları yapılırken, var olan değerlere ters düşebilecek olan konuların bulunmamasına dikkat edilmeli. Bununla beraber e-ihracat dijital pazarlama ve tanıtım çalışmalarında, içerisinde yer alınacak olan bölgedeki özel günlere yönelik ürünler ile alakalı ipuçlarını verecek olan içerikler hazırlanarak hedef kitlenin ürünlerine yönelik talepleri ve merakları arttırılabilir.

Görsel İçeriklere Önem Verin

E-ihracatta sosyal medya pazarlamasında kimi zaman içeriklerin hazırlanılması konusunda zorluklar yaşanabiliyor. Bunun sonucunda da ortaya çıkabilecek olan sonuçlar istenilen düzeylerde olmayabiliyor. Özellikle de İngilizce bilmeyen kullanıcıların marka ve ürünlerle alakalı tam anlamıyla bilgi sahibi olabilmesi adına, içerisinde tanıtımı yapılan ürünlere ait yüksek sayıda görsellerden oluşan yazılar hazırlanabilir.

E-ihracatta sosyal medyadaki görsellerin hazırlanması esnasında ise üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri de görsellerin kalitesi. Görsel içerik ihtiyacını şirket içinde çözmek isteyen firmalar, mutlaka profesyonel ekipler ile çalışmalı. Çünkü ışık, konsept, ekipman gibi detayların ön plana çıkartıldığı görsellerin paylaşımı sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar beklentileri net bir şekilde karşılıyor. Ürünler dışında paylaşılacak içeriklere göre görsel seçmek isteyenler de stok fotoğraflardan yararlanabilir. Fakat ürün ve hizmetleri tam olarak tanıtacak tarzdaki görseller ve firmaların kendi, özgün çekimlerinden oluşan fotoğrafları tercih etmeleri önem taşıyor. Ayrıca fotoğrafların etiketlenmesi çalışmalarında da aynı yazılarda olduğu gibi doğru etiketler kullanılarak hedef kitlenin yapacağı aramalarda markanın üst sıralara çıkması sağlanmış oluyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye