worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracatta Ödeme Yöntemlerinin Önemi

E-İhracat yapanların en çok sorun yaşadığı alan olarak global ödeme yöntemleri hakkında genel bilgiler sunulmaktadır.

E-ihracatta ödeme altyapısında alternatif yerel ödeme yöntemlerinin sunulması müşteride güven oluşturur.

Önemli olarak bahsedilmesi gereken bir konu, ödemenin müşterinin bulunduğu ülke para birimi üzerinden yapılabilmesidir. E-ihracatta ödeme ya da yurt dışında kendi para biriminiz üzerinden ödeme almanın iki kötü yanı bulunmaktadır, ilki kur farkından dolayı kayıp yaşamak ve ikincisi de alıcı tarafında görünen toplam bedelde kurdan kaynaklı farklılıkların olması ve bunun sonucunda da müşterinin satıştan soğumasına neden olmaktır. Bu durumda Dinamik Kur Dönüşümü denen TCMB kur oranlarına göre belirlenecek kurda dönüşüm sebebiyle ortalama 3,5% markup komisyonu alınacaktır ancak ekstra satış komisyonu genelde talep edilmemektedir.

E-ihracatta Ödeme Örneği

Örnek olarak 510 TL bedelinde bir ürün yurtdışına satışta dolar kuru 1 ABD doları 5,20 TL iken 100 ABD doları olarak sunulması, alıcının kendi para biriminde borcunu öngörebilmesi yanında satıcıya 10 TL kabul edilebilir kur farkı geliri imkanı sağlamaktadır. Yine yabancı müşteri 510 TL bedelle satılan ürünün kaç ABD doları karşılığı olduğunu bilmediğinden banka dönüşüm oranı kaynaklı 98-104 ABD doları arasında değişebilecek borç tutarı yerine kesin olarak 100 ABD doları ödeme yapacağını bilmesi öngörülebilirlik ve güven oluşturmaktadır.

E-ihracatta ödemenin yerel paraya çevrilmesindeki farktan kaçınmak için e-ihracat yapan üye işyerlerine hedef pazar para biriminde satış yapmak ve ödemeyi yabancı para cinsinden alması tavsiye edilmektedir. E-ticaret müşterisinin kendi ülke para biriminde yapacağı alışverişlerde memnuniyeti artmakta ve satış hacminde %15 artışa imkân vermektedir. Bunun yanında e-ihracatçı üye işyerinin yönetebileceği ölçüde hedef kitlesinin kullandığı yabancı döviz birimlerinde ve ABD Doları ile EUR gibi uluslararası geçerli döviz birimlerinde olmak üzere 3-4 adet farklı para biriminde ödeme sunması tavsiye edilmektedir.

Kartlı Ödeme Yöntemleri

Sınırötesi ödeme yöntemlerinde akış takibi ve performans analizi yapmak müşteri memnuniyeti ve satışları artırmak için önemlidir. E-ihracatta ödeme yöntemlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri de alternatif yerel ödemelerde işlem sürelerinin yapılacak işlemlere göre tasarlanmasıdır. Kartlı ödeme yöntemleri kart tanıma algoritmaları kullanılması sınırlanmalı ve yurtdışına satmanın gerektirdiği üzere hedef pazarlara uygun tasarım yapılmalıdır.

Örnek olarak; Visa kart 4, MasterCard 5, Union 9 harfle başlaması tanımlamada kullanılabilecekken artık MasterCard 2 ve 6 rakamlarıyla de başlayabilmektedir. Kredi kartı rakam sayısı da ayrı teyit aracı olup Türkiye’de 16 rakamlı kredi kartı kullanılırken, Alman pazarında 17 ile 19 rakam kullanılmaktadır. Dolayısıyla tavsiye edilen 13-19 karakter girilebilecek şekilde kredi kartı numarası girişi tasarlanmalıdır.

Bir son araç olarak güvenlik kodu kontrol edilmektedir: Visa ve MasterCard kartlarda 3, Amex ise 4 rakamdan oluşmaktadır. Ödemelerde akış takibinde başka bir unsur bankanın işlemi onaylamasıdır: bakiye yeterliliği gibi sadece müşterinin değiştirebileceği durumlar yanında bloke bulunması, kredi kartı limiti gibi durumlarda gerektiği zaman banka da müdahil olup limit artışı veya bloke kaldırılması gerçekleştirebilmektedir.

Banka işlem analizinde işlem yapılan ülke risk analizine göre bazen işlemi reddebilmekte olup bu konuda anlaşmalı bankanın yurtdışında ödeme aracısı kurumlarla veya bankalarla görüşme içinde olup bu durumların önüne geçecek anlaşmaları yapmış olması beklenir.

Örnek olarak; 3D Secure kabul etmeyen bir bankanın işlem teyidi için 3D Secure teyidi zorunlu olmamalı ve işlem reddinin önüne geçilmelidir. Benzer anlaşma kapsamında Visa ve MasterCard’a özel olarak Amerika, İngiltere, Meksika ve Kanada bulunan merkezleri sayesinde ödeme işlemleri posta kodu vasıtasıyla adres doğrulaması yapılmaktadır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.