worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracatta Lojistik Süreçleri

Şirketler tarafından takip edilmesi gereken e-ihracat lojistik süreci eğilimleri nelerdir?

E-ihracat lojistik süreci giderek daha da komplike bir hal almaya devam ediyor.

Peki, bu durum işletmeniz için ne anlama geliyor? Artan talepler, e-ihracat lojistik süreçleri içerisindeki ana eğilimlerin anlaşılmasının ve izlenmesinin, tedarik zincirindeki yerleri korumak ve daha az çabayla daha iyi sonuçlar almak isteyen kuruluşlar için giderek daha da önemli bir hale bürünmesini sağlıyor.

Artık e-ticaret pazarı hızlı sevkiyat, yüksek kalite ve güvenilirlik sunuyor. Bunu doğru yapmak için, şirketlerin hizmetlerinin teslim hızını ve kalitesini arttırmaları gerekir, aksi takdirde diğer şirketlerle rekabet edemezler. Ancak piyasanın sunduğu fırsatlar sayesinde henüz paniklemek için çok erken denilebilir.

Öte yandan, e-ihracat şirketlerinin lojistik sektöründeki şirketlerden ihtiyaç duydukları sonuçları elde etmek ve rekabetçi pazarda ilerlemelerini sağlamak için işlerini iyi organize etmelerine yardımcı olan birçok araç ve teknoloji günümüzde mevcut.

E-İhracat Lojistik Süreci

İnsanlar rekabet dünyasında hayatta kalmak ve ön sıralarda yer almak isteyen her şirketin dijitalleşmesi ve otomasyon kullanması gerektiğini söylemeye devam ediyor. Ancak, her şey göründüğü kadar basit değil. Her çalışanın masası için bir PC satın almak, paket takibi sağlamak, kurumsal web sitesi işlevselliğini genişletmek ve verileri daha hızlı hesaplayacak kurumsal yazılım yüklemek yeterli olmayabilir.

Her geçen gün daha fazla sayıda yeni teknoloji keşfedilmekte, bu yüzden şirketin hedef pazarındaki rakiplerinden önce bunları elde etmesi ve elektronik lojistik alanındaki son trendleri takip etmesi gerekiyor.

Günümüzdeki, şirketler tarafından takip edilmesi gereken e-ihracat lojistik süreci eğilimlerini sıralayacak olursak;

  • Nakit ve cüzdan kullanımını azaltmak, mobil cihazlar gibi daha uygun dijital ödeme yöntemlerini desteklemek;
  • Özel yazılım kullanarak piyasa davranışını tahmin etmek;
  • Sizden ne istediklerini anlamak için müşteri veri tabanını ve bunun için geliştirilmiş özel yazılımları kullanmak;
  • Küçük ekranlı cihazların gücünü arkanıza almanıza yarayacak mobil entegrasyon çalışmalarına sahip olmak;
  • Teslimat sürecinin otomasyonu mümkün olan her noktada sağlamak.

E-ihracat şirketinde çalışan yöneticiler ekiplerini oluştururlarken iyi eğitimli olmalarına özellikle dikkat etmelidirler. Şirkette kullanılacak teknolojileri tüm çalışanlar bilmeli ve işlerini iyi yapmak için nasıl kullanılabileceğini anlamalıdır. Lojistik trendlerine ayak uyduramayan şirketler, rekabet avantajı kaybetme ve tüketicilerini rakiplerine kaptırma riski taşımaktadır. E-ticaret pazarlarındaki hızlı büyümenin sürmesi, taşımacılık ve lojistik işletmelerinden eşit derecede hızlı ve yenilikçi bir yanıt gerektirecektir.

E-Ticaret Lojistiği Nasıl Çalışır?

Bir lojistik şirketi iki yönde çalışır:

  • İleri Yön: Malların alıcılara dağıtımı ve teslimatı.
  • Ters Yön: Arızalı, hasarlı veya yanlış gönderilen ürünlerin değiştirilmesi.

Lojistik, bir e-ticaret şirketi tarafından doğru bir şekilde yönetilir ve kontrol edilirse, bu iki işlem de kolaylaşır. Bir e-ticaret şirketi için ileri yönde bir çevrimiçi sipariş almak; öğeyi düzenlemeyi, ambalajlamayı, faturasını hazırlamayı, ödemeyi düzenlemeyi, sevkiyatı almayı ve öğeyi müşterinin kapısına teslim etmeyi içerir.

Siparişi alma ve dağıtımı arasındaki süre, malzemenin kullanılabilirliğine ve alıcının konumuna bağlıdır. Belirli yerler için, ayrı bir teslimat ücreti uygulanabilir. Sevkiyat tarihinden, sevkiyatın yapılmasına kadar, bir gönderinin kesin yerini SMS veya e-posta bildirimlerini izleyerek ilgili alıcıya bildirmek, satıcının sorumluluğundadır.

En iyi çabalara rağmen, yanlış veya hasarlı gönderilerin olasılığı göz ardı edilemez. Bu gibi durumlarda etkili bir ters lojistik süreci yönetmek oldukça önemlidir. Hatalı veya hasarlı malzemeleri geri almak ve müşteriyi makul bir süre içinde tatmin edecek uygun sırayla değişimi gerçekleştirmek lojistik sorumluluğundadır. Sorunsuz bir değişim veya iade süreci, alıcı ile e-ticaret şirketi arasında güven oluşturmak için oldukça önemlidir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un