worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracatta Faturalandırma

E-İhracat Süreçlerinde Fatura İşlemleri ile İlgili Tüm Detaylar Bu Yazımızda.

Elektronik faturalandırma iş sürecini hızlandırarak şirketlerin verimliliğini önemli ölçüde arttırıyor.

Dijital ortama taşınan faturalandırma sayesinde, verilerin kontrolü kolaylaşıyor. Güvenli bir kullanım olanağı sunan e-ihracat faturalandırma sistemi aynı zamanda, müşteri memnuniyetini arttıran etkenler arasında yer alıyor. Elektronik dönüşüm sürecinde hayata geçen elektornik fautralandırma veya e-fatura işlemleri, kağıt ve evrak işleriyle uğraşma işlemlerini ortadan kaldırıyor. E-ihracat günümüzde sağladığı teşvik ve muafiyetler ile en çok tercih edilen sistemler arasında yer alıyor. Yasal bir zorunluluk haline gelen e-ihracat fatura işlemleri, şirketlerin rekabet gücü kazanacakları alanlara yönelmelerini kolaylaştırıyor.

E-İhracatta Faturalandırma Kimler Yapabilir?

Gümrük çıkış beyannamesi ile yurt dışına çıkarılan malların faturaları e-ihracat faturası şeklinde düzenlenirken, gümrük çıkış beyannamesi ekinde yer almayan malların faturalarının dijital ortamda düzenlenmesine gerek kalmıyor. E-arşiv mükellefi olan göndericiler ya da şirketler, faturaları e-arşiv faturası olarak düzenleyebiliyor. Ticari firma olarak şahıs şirketi, gerçek, anonim ve limited şirket statüsünde bulunan mükellefler e-ihracat faturalandırma işlemi yapabiliyor.

Gümrük çıkış belgesinde bulunan mal ihracı faturalarının sistematik bir şekilde düzenlenmesini sağlayan ihracat faturaları, alıcı bilgilerinin yanı sıra satılan ürün hakkında kapsamlı bilgiler içeriyor. Satılacak ürün bilgilerinin ya da satın alan kişilerin bilgilerinin yer almadığı ihracat faturaları resmi belge statüsünde kabul edilmiyor. Bu bağlamda e-fatura düzenleyen tüm şirketlerin ve personellerin mevzuatta yer alan kurallara riayet etmesi gerçekten büyük önem taşıyor. İhracat faturasında bulunması gereken bilgilere yer verilmemesi durumunda ise cezai işlem uygulanıyor.

E-İhracat Fatura İşlemleri Nasıl Yapılır?

Verilen bilgiler ışığında; e- ihracat faturası nasıl düzenlenir sorusunun cevabı merak ediliyor. Şirketler e-ihracat faturalarını hazırlarken Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen yeni düzenlemelere uyumlu yazılımlar kullanıyor. Faturaların dijital ortama taşınması, profesyonel yazılımların kullanımını zorunlu kılıyor. E-ihracat faturalarında alıcı bilgisi kısmına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılıyor. Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenebilen e-ihracat faturaları isteğe bağlı olarak her iki dilde birden hazırlanabiliyor.

Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusu yapan şirketler ya da yukarıda belirtilen mükellefler e-ihracat faturası kullanmak için ilk adımı atmış kabul ediliyor. Mali mühür başvurusuna ilgili makamlardan onay geldiği takdirde, Gelir İdaresi’ne elektronik olarak başvuru yapmak ve başvuru yöntemi olarak özel entegrasyon fonksiyonunu kullanmak gerekiyor. Bir sonraki adımda da, eLogo Özel entegratörlük statüsü için yeni bir hesap oluşturuluyor. Gereken hesap başarılı bir şekilde oluşturulduktan sonra sipariş girişi yapmak ve kontör alımı gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Şirket Maliyetlerini Azaltmaya Yardımcı Olan E-İhracat Fatura Sistemi

Başvuru işlemlerinin tamamlanması için gereken adımlar arasında eLogo sistemi tarafından gönderilen sözleşme.exe dosyasını bilgisayara indirmek ve kurulumunu yapmak gerekiyor. Dosya kurulumu yapıldıktan sonra mali mühür ile imzalama işlemi gerçekleştiriliyor. Tüm bu işlemlerin sırayla yapılması sonucu hesap aktivasyonu gerçekleşiyor ve ilgili kurumlar e- ihracat faturalandırma işlemleri için gereken imza kullanma yetkisine ulaşmış oluyor. Şirketlerin maliyetlerini azaltmaya yardımcı olan e-fatura uygulaması, e-arşiv sisteminde saklanabiliyor.

İhracat ve yolcu beraberi eşya taşıma işlemlerinde Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile işleme konulan E-fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tüm detaylı açıklamalar ve işlemler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kılavuzunda yer alıyor. E-ihracat faturası nasıl kesilir sorusu fatura kesmeye yetkisi olan mükellefler tarafından merak ediliyor. E-ihracat süreçleri birçok şirket için yeni bir uygulama olarak kabul edildiğinden, elektronik faturalandırma veya e-fatura kesme işlemlerine ilişkin sorular önemini koruyor.

Faturalarınızı Dijital Ortamdan Gönderin

Mal ihracatı yapan şirketler, düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemekle mükellef olduklarından, sürece hakim olmaları firmaların geleceği açısından da önem taşıyor. Serbest bölgelerde bulunan firmalar için düzenlenen faturalar şayet gümrük beyannamesi ekine dahil bir faturaysa, ihracat e-faturası olarak düzenlenmeleri gerekiyor. Alıcıların e-fatura kullanıcısı olmadıkları durumlarda, gönderici şirketlerin e-arşiv mükellefi olmaları faturaları e-arşiv sistemini kullanarak gönderebilecekleri anlamını taşıyor.

Şayet gönderici şirket e-arşiv fatura mükellefi değilse bu durumda faturayı dijital ortamdan gönderemiyor ve kağıt fatura düzenlemesi gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı üzerinden gönderilecek e-faturalarda ise girilecek vergi numarasının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ait olması gerekiyor. Yine bu durumda serbest bölgede olan alıcılar eğer e-fatura sistemini kullanıyorlarsa, faturaları dijital ortamdan gönderilebiliyor.

E-ihracat Faturalarında Yer Alması Gereken Bilgiler

E-ihracatta faturalandırmada navlun bedeli, dış ticaret işlemlerinde satılan malın taşıma işlemleri ve taşıma hizmeti için ödenen ücreti ifade etmek için kullanılıyor. Herhangi bir ulaşım aracıyla gönderilen eşyanın taşıma hizmetleri için verilen navlun bedelinin ödenmesi gerekiyor. E-ihracatta faturalandırma işlemlerinin yasalara uygun olması için bazı bilgilerin mutlaka yer alması bekleniyor. Satılan eşyanın birim fiyatı ve satış bedeli e- ihracat faturasına net bir şekilde yazılmalı. Satışı gerçekleştirilen malın ya da malların kilo, metre ya da adet cinsinden miktarının ne olduğunun faturalarda yer alması gerekiyor.

Eşyaların nasıl bir kaba konulduğu ya da paketleme sisteminin nasıl olduğu da satıcı firma tarafından belirtiliyor. Eşyanın bulunduğu kabın cins ve nevi bilgilerine ek olarak kabın adet bilgisi de belirtilmesi gereken kriterlerin başında yer alıyor. Eşyanın konulduğu kabın numarası ve markası da şirketler tarafından e-ihracat faturasına ekleniyor. Satılan ürünün teslim şartı bilgileri, faturada yer alırken eşyanın gönderim şeklinin belirtilmesi koşulu da önem taşıyor. Eşyanın bedelinin ödeme şekli ve teslim yeri gibi bilgiler e-ihracat faturasına yansıtılıyor.

İşlemlerinizi Sorunsuz Bir Şekilde Tamamlamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Satın alınan eşyanın gönderim şekli hava yolu şirketleri üzerinden ise bu bilginin detaylarıyla birlikte invoice (fatura) üzerinde görünmesi gerekiyor. Şayet gönderilen mal ve/ veya mallar kara yolu, deniz yolu ya da demir yolu şirketleri aracılığıyla müşterilere ulaştırılıyorsa gönderilme şeklinin detaylarının net ve açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Satıcının bağlı olduğu vergi dairesi de e- ihracat faturalandırmalarında belirtiliyor.

Satıcı şirketin vergi numarası da işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bill (fatura) üzerinde bulunması gereken bilgiler arasında yerini alıyor. GTİP numarasının yanı sıra malı satın alan firmanın unvanı da okunaklı bir şekilde yazılıyor. Eşya bir firmaya değil de bir kişiye satıldıysa, kişi bilgilerinin ve hesap numarası gibi detayların da faturalarda bulunması gerekiyor. E- ihracatta fatura iptali işlemleri gerçekleştirildiğinde satış iptaline ilişkin tarih ve saat bilgilerinin ve iade edilen eşyanın ne olduğuna ilişkin bilgilerin düzenlenmesi gerekiyor. İptal işlemleri gerçekleştiğinde KDV ödemeleri ( VAT Refund) için gereken prosedürlerin takip edilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un