worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracatın Sosyal ve Ekonomik Etkileri

E-ihracatın, sosyal hayata dair en önemli etkilerinden birini insanların internete olan ilgi ve katılımlarını artırması oluşturuyor.

E-ihracat, sosyal ve ekonomik anlamda köklü değişimlere neden oluyor.

Küçük işletmeler ürünlerini e-ticaret ve e-ihracata dahil ederek kapasitesini genişletirken, tüketiciler ise çevrelerindeki mağazalarda bulamayacakları ürünlerden ve kampanyalardan yararlanabiliyor. Zaman içinde kendi başına bir ekosistem oluşturan e-ticaret ve e-ihracat kavramları sosyal ve ekonomik anlamda da çeşitli değişimlere neden oluyorlar. İçeriğin devamına göz atarak e-ihracatın sosyal ve ekonomik etkileri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-ihracatın Ekonomik Etkileri

Farklı ülkelerden aldığı ürünlerin değil de kendi ürettiği veya Türkiye menşeli ürünlerin satışını gerçekleştirenler, ülkenin ihracatına katkıda bulunduğu için sınırötesi e-ticaret, her şeyden önce ihracatı önemli ölçüde artıran bir etkene dönüşüyor.

İhracat oranları, ülke ekonomileri için oldukça önemli bir pay olduğundan internet aracılığıyla yurt dışına ürün satıyor olmanın ekonomiye en önemli etkisini bu detay oluşturuyor. Ekonomiye dair e-ihracat kaynaklı diğer önemli bir değişimi ise yurt içinden yurt dışına aktarılan ürünlerin taşımacılığı oluşturuyor. Hem ülkemizdeki hem yurt dışındaki taşımacılık ve nakliye pazarı için iş hacmini ve alanını artıran e-ihracat, bu anlamda da pozitif bir değere dönüşüyor.

Özellikle Çin gibi e-ihracata yüksek uyum sağlayan ülkelerde üretim yerel ve küçük üreticilerden çıkıp, çok daha büyük, seri üretim boyutuna ulaşarak ülke kaynaklarının değerlendirilmesi ve istihdam konusunda oldukça faydalı bir etken hâlini alıyor. Türkiye, gerek yasal düzenlemelerle gerek bu alandaki teşviklerle henüz e-ihracata adapte olmaya çalışan bir ülke sayıldığı için şimdilik Çin gibi yalnızca e-ihracata özel dev kapasiteli üretimlerden bahsetmek söz konusu olmuyor.

Ancak tekstil başta olmak üzere e-ihracatın Türkiye’de de belirli alanlarda kaynak kullanımını ve istihdamı arttırdığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ülkemizde e-ihracata gösterilen ilgi arttıkça bu rakamlar da doğru orantılı olarak artacak gibi görünüyor. Böylece e-ihracatın sosyal ve ekonomik etkileri de genişliyor.

E-ihracatın Sosyal Etkileri

E-ihracatın sosyal ve ekonomik hayata dair en önemli etkilerinden birini insanların internete olan ilgi ve katılımlarını artırması oluşturuyor. Gerek satıcı gerek alıcı olarak internetle çok fazla bağı olmayan kişiler dahi satışlarını artırmak ya da aradığı ürünü indirimli fiyatlar üzerinden almak amacıyla e-ticaret, e-ihracat üzerinden internet ağına dahil oluyorlar. Bu da her yaş grubunda internet kullanımının artmasını sağlıyor.

Değişik eğitim, yaş ve gelir gruplarından olan birbirinden farklı birçok kişi için e-ihracatı cazip kılan ayrıntıların başında ise zor bulunan ürünlere ya da indirimli ürünlere kolayca ulaşabiliyor oluşları geliyor. Çevrelerinde bulamadıkları veya daha yüksek fiyatlar üzerinden sahip olabilecekleri ürünlere, e-ihracat yoluyla avantajlı bir şekilde sahip olan tüketiciler, haliyle geleneksel alışverişi terk ederek online alışverişe yöneliyor. Bu da e-ticaretin ve e-ihracatın değiştirdiği sosyal alışkanlıklardan yalnızca bir diğerini meydana getiriyor.

E-ihracatın diğer sosyal etkileri arasında ise teknolojiden giyime, dekorasyondan kozmetiğe pek çok ürün grubunda çeşitliliği yüksek oranda artırması yer alıyor. Böylece tüketiciler, dünya çapındaki trendlere veya muadillerine Amazon gibi kaynaklar üzerinden çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Bu da pek çok alanda dünyayla entegre, global bir toplum oluşmasını sağlıyor.

Diğer yandan, Etsy gibi oluşumlar sayesinde benzersiz, eşi olmayan el yapımı ya da vintage ürünlere de kolayca ve hızlı bir şekilde ulaşabilen alıcılar, giyimden aksesuara, kozmetikten dekorasyona onlarca farklı konuda hem kendileri hem çevreleri için çeşitlilik yaratabiliyor. Yukarıda sayılan bütün faktörler ve daha fazlası ele alındığında e-ihracatın sosyal ve ekonomik etkileri görülebilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.