worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracat ve E-Ticaret Ekosistemi Gelişmeleri

Türkiye’den ve dünyadan e-ihracat ve e-ticaret ekosistemi gelişmeleri ve haberleri…

Amazon’dan “uçan teslimat” atağı

E-ticaret ekosistemi gelişmeleri.

Dünyaca ünlü dev pazaryeri Amazon, “Amazon Prime Air” adıyla ABD Federal Havacılık Yönetimi (FAA) tarafından drone ile teslimat lisansı almıştı. Seattle merkezli e-ticaret ve e-ihracat devi, kargo yöntemlerine alternatif bir lojistik çözüm sunuyor. Daha hızlı ve otonom teslimat için dronelar devreye giriyor. Şirket, maksimum 2,25 kilogram ağırlığında paketleri 30 dakika içinde teslim etmeyi hedefliyor. Otonom bir sürüş mekanizmasına sahip dronelar, elektrikli bir motor taşıyor. Yapay zeka destekli sensörler içeren dronelar, beklenmedik objeleri tespit edebilecek şekilde geliştirildi.

Pandemi kısıtlamalarında e-ticaret ekosistemi devleri büyüdü

Covid-19 sürecinde ekonomide kazananlar ve kaybedenler var. Amazon, Etsy, Hepsiburada ve Walmart gibi e-ticaret devleri, satışlarını ve kârlarını artırırken, geleneksel perakende satış noktaları işçi çıkarıyor. Büyük geleneksel perakendeciler, pandemi nedeniyle büyük işten çıkarma yapıyor. Örneğin, 18 Ağustos’ta İngiliz markası Marks & Spencer, 7 bin personeli işten çıkaracağını açıkladı. Aynı gün Amazon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 bin 500 kişiyi işe aldığını duyurdu. Koronavirüs kısıtlamaları bunun aksine e-ticaret ekosistemi ile birlikte e-ihracata da büyük bir destek verdi. E-ihracat ve e-ticaret ekosistemi verilerine göre, pandemi perakende alışkanlıklarını dönüştürüyor. Bu çerçevede sınır ötesi e-ticaret ya da uluslararası e-ticaret, 2020 yılının ilk 3 ayında yüzde 41, oranında artış kaydetti.

İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco, online faaliyetlerinde güçlü bir büyüme kaydetti. Bu sebeple 16 bin kişilik istihdam ortaya çıktı. Walmart, e-satışların ikinci çeyrek sonuçlarının büyük artış kaydettiğini açıkladı. Amazon, virüsün etkisindeki yılın ikinci yarısında net kârını ikiye katladı. Ardından Almanya’nın moda ve yaşam tarzı e-ticaret ekosistemi ağır sıklet yarışçısı Zalando, Zalando, 2020’nin ilk yarısında aktif müşteri tabanını yüzde 20 artırarak, 34 milyona yükselttiğini duyurdu.

PttAVM, “güven damgası” aldı

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret ekosistemi içinde stokçuluk ve fahiş fiyatı önlemek için “güven damgası” uygulaması başlattı. Bu çerçevede e-ticaret mağazalarının denetimi ve fahiş fiyat uygulayanların tespiti hedefleniyor. Uygulama, bu mağazaların kapatılmasını öngörüyor. Bu çerçevede güven damgası alan ilk e-ticaret platformu PttAVM.com oldu. Online mağaza, bu çerçevede fahiş fiyat uygulamaya çalışan fırsatçılara göz açtırmıyor. Mağazada, pandemi döneminde vatandaşı mağdur etmeye yönelik fiyat belirleyen 44 satıcı hakkında inceleme başlatıldı. İnceleme sonucunda fahiş fiyat uyguladığı belirlenen satıcılarla sözleşmeler feshedildi.  Vatandaşın mağdur olmaması denetimler sürüyor.

PttAVM güvenlik mekanizmaları adımları şöyle sıralanıyor; müşteri mağazadan istediği ürünü seçiyor ve ödeme işlemi yapıyor. Müşteriden alınan sipariş tutarı, PTT havuz hesabına aktarılıyor. İş ortağı tarafından sisteme belirtilen depo adresinden PTT Kargo personeli ürünü alıyor. PTT Kargo personeli, teslim aldığı ürünü alıcıya teslim ediyor. Müşteri kendisine ulaşan ürünü teslim alarak ve kontrol ediyor. Vatandaşın alışverişlerinde kullandığı kredi kartı bilgileri sistemde tutulmuyor.

Kadınlar “organik e-ticaret platformu” kurdu

Anadolu’daki kadın üreticilerin ürünlerini büyük pazarlarla buluşturan sosyal girişim “Kadınların Elinden”, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) yeni dönem Post Kuluçka programında yer alıyor. Proje kapsamında kadın üreticilere eğitim ve ekipman desteği veriliyor. Ayrıca lojistik, hukuk ve laboratuvar konularında destek sağlanıyor. 2018 Haziran ayında resmi olarak hayata geçen Kadınların Elinden projesi, Anadolu’daki kadın üreticilerin ürünlerini büyük pazarlarla buluşturuyor.

Projenin e-ticaret ekosistemi için yenilikçi bir yönü var. Tarladan sofraya geçen bu süreç, blockchain tabanlı ve sensörler içeren teknolojilerle şeffaflaştırılıyor. Kullanıcılar, ürünlerin üzerindeki QR kodlar ile birlikte ürünün üretim yerini, hikayesini, yapılan testleri, lojistik bilgisini ve daha birçok detayı görebiliyor. Proje, 150 binden fazla kullanıcıya sahip ve 100’den fazla platformda aktif satış yapan bir girişim olarak büyümeye devam ediyor. Türkiye pazarında en büyük teknolojik, yenilikçi gıda şirketi olmayı hedefleyen proje, globalde ise yakın dönemde Anadolu’yu temsilen güçlü bir marka olma vizyonu taşıyor.

Hepsiburada, Petrol Ofisi istasyonlarını teslimat noktası yaptı

Teslimat modeli Hepsimat ile uygulama alanını genişleten Hepsiburada, Petrol Ofisi istasyonlarını teslimat noktaları arasına katıyor. İki dev firmanın iş birliği ile geliştirilen teslimat modeli, e-ticaret ekosistemi içinde akaryakıt istasyonlarını ürün teslimatı noktası olarak kullanan ilk teslimat modeli olacak. Uygulama ilk olarak İstanbul’da Levent ve Üsküdar’daki Petrol Ofisi istasyonlarında başlayacak. Hepsiburada müşterileri siparişlerini kendilerine uygun gün ve saatte, anlaşmalı Petrol Ofisi istasyonlarından 7 gün 24 saat boyunca teslim alabilecek. Hepsiburada, 2018 yılında müşterilerinin siparişlerini ev ve işyerleri dışında bir teslimat noktasından teslim alabildiği Hepsimat hizmetini başlatmıştı. Hepsiburada, 2020 yılı sonuna kadar da Hepsimat teslimat lokasyonların sayısını 650’ye kadar artırmayı planlıyor.

Erkek giyimde e-ticaret satışları arttı

Erkek giyim markaları e-ticaret ekosistemi online satışlarında yüzde 100’den fazla büyüme kaydetti. Uzmanlar bu durumu, “erkekle e-ticareti keşfetti” şeklinde yorumluyor. Bu kategoride alışveriş yapan erkeklerin yaklaşık yarısı yeni müşteri oldu. Erkek giyim e-ticaret siteleri, müşterilerine yeni nesil deneyimler sunuyor. Kombin ve stil danışmanlığından beden rehberi uygulamasına, kişiselleştirilmiş moda deneyiminden videolu online satış hizmetine kadar birçok yeni nesil uygulama, erkek giyim kategorisindeki yükselişi artırıyor. Erkeklerin mobil uygulama yükleme oranları da artışta. Genç tüketicilerde inovatif alışveriş deneyimleri de artıyor. Uzmanlar, markaların ve e-ticaret sitelerinin erkek tüketiciler için kolaylaştırıcı uygulama ve hizmetler sunmalarının cirolarını artırdığına dikkat çekiyor.

Online market müşterileri artıyor

Pandemi sürecinde marketlere mesafeli yaklaşan insanlar, online marketlere yöneldi. Bu çerçevede 2020 yılının ilk 6 ayında online market kategorisi yüzde 400’den fazla büyüdü. Bu kategoride 1.8 milyar liralık bir pazar oluştu. Bu süreçte dev online pazaryerleri market yarışına girdi. Migros ve Hepsiburada bu pazarı çok önceden öngörmüştü. Şimdi Morhipo ve Trendyol da market ürünleri satışına başladı. Bu kategoride müşteriler hızlı teslimat yapan markaları tercih ediyor.

Uzmanlara göre, Türkiye’deki pandemi döneminde e-ticaret ekosistemi müşterilerinin yüzde 60’ı kalıcı olacak. Bunun göstergesi, 1 Haziran’dan sonra yeni normal dönemde online market alışverişlerinin devam etmesi oldu. Bu sebeple perakendeciler e-ticaret ekosistemi yatırımlarını yüzde 100 civarında artırmayı planlıyor. 2019 yılında online market alışveriş hacmi 2018 yılına göre yüzde 30 büyümüş ve 2.8 milyar liraya ulaşmıştı. 2022’de online market pazarının 8 milyar liralık hacme ulaşacağı öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı çerçevesinde 8 ülkede yapılan araştırmalara göre 2019 yılında alışveriş başı harcanan tutarların yüzde 15’i 700 lira ve üzeri gerçekleştir. Pandemi döneminde bu oran yüzde 21’e yükseldi. Ortalama sepet tutarı 350 lira ve altı olan alışverişlerin payı da yüzde 38’den yüzde 31’e geriledi. Kategorilere göre en fazla talep çay, kahve, sebze, meyve ve süt ürünlerine oldu. BM raporuna göre Türkiye’de pandemi sonrası dönemde insanların yüzde 60’ın eskiye göre daha sık online alışveriş yapacak. Bu oran İtalya’da yüzde 53, İsviçre’de yüzde 32, Almanya’da yüzde 30, Çin’de yüzde 77 oranında öngörülüyor.

Araştırmalara göre, pandemi sürecinde küresel tüketicilerin yüzde 54’ü online market alışverişine daha fazla zamanı harcayacağını belirtiyor. Küresel tüketicilerin yüzde 46’sı, Covid-19 salgın döneminden sonra bir marketi ziyaret etmek yerine online marketten ürün almaya devam edeceğini söylüyor. 25-34 yaşındaki online tüketicilerde bu oran yüzde 54’e yükseldi.

Torbalı’da e-ticaret yüzde 44 büyüdü

İzmir’in Torbalı ilçesinde e-ticaret satışları yüzde 44 oranında büyüdü. Buna göre ilçede e-ticaret ekosistemi satışları 335 milyon lirada 550 milyon liraya yükseldi. İlçede e-ticaret satışı yapan firmalar, satışlarını artırdı. Özellikle de pandemi sebebiyle açık alan ve kamp yerleri önemli oranda talep gördü. Bu sebeple sandalyelerden mangala, çadırlardan masalara kadar kamp malzemeleri kategorisine yüzde 300 civarında artış kaydedildi. İlçedeki birçok firma, e-ticaret aracılığı ile 40 ülkeye ihracat yapıyor.

Pandemi sonrası dünyada dijital ticaret

Türkiye’den ve dünyadan e-ihracat ve e-ticaret ekosistemi gelişmeleri ve haberleri…

World Economic Forum, South China Morning Post işbirliği ile “Covid-19 Sonrası Dünyada Dijital Ticaret” başlıklı bir brifing düzenliyor. Covid-19 nedeniyle malların ve insanların fiziksel hareketi kısıtlandığından, dijital ticaret sanal ortama taşındı. Sınır ötesi e-ticaret ve dijital ödemelerden, dünyanın dört bir yanındaki iş ortaklarıyla telekonferansa kadar, mal ve hizmetlerde dijital olarak etkinleştirilen işlemler her zamankinden daha önemli. Ancak pandemi devam ederken ve ulusal kısıtlamalar artarken, teknoloji, giderek karmaşıklaşan küresel ticaret ortamını nasıl etkiliyor? Bu soruların cevabı, 2 Eylül 2020 tarihinde 09.00 – 10.00 HKT (03.00 – 04.00 CEST) arasında düzenlenecek sanal brifingde ele alınacak.

Konuşmacılar:

  • Ankiti Bose – Zillingo İcra Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortak
  • Ziyang Fan – Dünya Ekonomik Forumu Dijital Ticaret Başkanı
  • Jack Zhang – Airwallex İcra Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortak
  • Josh Kallmer – Zoom Küresel Kamu Politikası ve Devlet İlişkileri Başkanı
  • Nelson Chow – HKMA Baş Fintech Görevlisi

Moderatör:

  • Eugene Tang, South China Morning Post Business Desk Editörü

ATSO’dan e-ticaret ve e-ihracat eğitimi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), “ATSO AKADEMİ” çatısı altında “E-Ticaret E-İhracat Eğitim ve Danışmanlık Projesi” kapsamında “E-Ticaret ve E-İhracat” eğitimleri düzenliyor. Eğitimler, 7-8 Eylül 2020 tarihlerinde 11:00-17:00 saatleri üzerinde online olarak düzenlenecek. Eğitime katılanlara; site altyapısı, site barındırma ve hosting eğitimleri verilecek. Eğitimlerden 1 yıl boyunca ücretsiz olarak verilecek. Program boyunca, her e-ticaret sitesinin ihtiyacı olan ödeme sistemleri ve kargo sözleşmeleri toplu olarak firma tarafından sağlanacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un