worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracat Süreçlerinde Yapay Zeka Kullanmanın Yolları ve Sağladığı Avantajlar

Her Sektörde Yaygınlaşan Yapay Zeka Kullanımlarını Bu Kez E-İhracat Açısından İnceliyoruz.

E-ihracat, yapay zeka kullanma ile desteklenerek gelişmekte ve yeniliklerle kolaylaşmaktadır.

E-ihracat nedir?

Online satış kanalı üzerinden sipariş veren, yurt dışındaki bireysel müşteri adına katma değer vergisi olmadan satış faturası düzenleyen ve siparişe mikro ihracat yoluyla çıkış sağlayan firmaların eylemi e-ihracat olarak tanımlanır. E-ihracat nasıl yapılır? diye merak edenler, bahsedilen düzenlemenin 6 Şubat 2018 tarihli ve 30324 sayılı Resmi Gazete’de bu şekilde yayınlandığını görebilir. E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı (2018 – 2020) adıyla yayımlanan planda belirtildiği gibi, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı düzenlenerek gerçekleştirilen işlemler, klasik ihracattan farklıdır. E-ihracat klasik ihracattan daha kolay süreçlerle işler ve daha kısa sürede tamamlanabilir. Bürokratik gerekleri daha az olan e-ihracat, KDV’siz fatura kesebilmeyi, KDV iadesi alabilmeyi ve ihracatın sunduğu tüm muafiyetlerden ve teşviklerden yararlanabilmenizi mümkün kılar.

E-ihracat hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın! E-İhracat Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka kullanma ve e-ihracat ilişkisine değinmeden önce yapay zekanın tanımı yapalım. İnsanların yapabilecekleri görevleri otomatik olarak gerçekleştiren yazılımlara, robotlara ve teknolojik ürünlere yapay zeka adı verilir. Algoritma üzerinden gerçekleştirilen işlemler sayesinde, günümüzde birçok şirket operasyonel faaliyetlerinde daha az personelle çalışmakta ve müşterilerinin taleplerine uygun çözümler üretebilmektedir. Yapay zekanın maliyetleri, her geçen gün daha da düşmekte ve yapay zeka kullanımı gitgide yaygınlaşmaktadır.

E-ticaret alanındaki yatırımcılar da yaratıcı çözümlerinde yapay zekayı kullanarak web sayfalarında en iyi müşteri deneyimini sağlayabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırmanın verilerine göre, e-ticaret sektörünün %60’ından fazlasının yapay zeka araçlarını kullandığı kaydedilmektedir. Yapay zeka aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin %77’si pazarlama ve satış süreçlerinde aktif rol üstlenmektedir. Markalar hem bu veriler hem de olumlu deneyimlerin ışığında yapay zeka yatırımlarını arttırmakta ve e-ticaret şirketlerinde yapay zekaya daha çok yer ayırmaktadır.

Yapay Zeka Kullanma ve E-ihracat Çözümleri

  • Yapay zeka uygulamaları web sitelerinde farklı alanlarda kullanılabilir. Peki, e-ticaret markaları yapay zekadan nasıl yararlanmaktadır?
  • Müşterilerin web sayfasına girip bir ürünü incelediğinde, beğenebileceği diğer ürünleri otomatik olarak öneren sistemler yapay zeka arasında yer alır.
  • Müşteri hizmetlerince kullanılan ve otomatik yanıtların iyileşmesini sağlayan chatbox’lar yapay zeka temellidir.
  • Birden fazla mecradaki mesajları tek sistemden yanıtlandıran yeni nesil müşteri destek çözümleri kullanılabilir.
  • Otomatik e-posta ve bülten gönderimleri yapılabilir.
  • Müşteri iletişim bilgileri, müşteri eğilimlerine göre otomatik olarak sınıflandırılarak hedef kitleler farklılaştırılabilir. Bu sayede hedef kitleye özel gönderiler yapılarak dönüş oranı yükseltilebilir.
  • Yapay zeka kullanma sayesinde müşterilerin hareketleri, eğilimleri kolaylıkla analiz edilebilir. Veri analizinde yeni bir sayfa açan yapay zeka teknolojileri, kitleye uygun pazarlama stratejileri geliştirmenize yardımcı olur.
  • Yorum ve sorular, yapay zeka kullanma ile rahatlıkla yanıtlanır. Markanın iletişimini iyileştiren sistem, her konuşmayı kaydederek raporlama da yapabilir.
  • E-ihracat yapan firmalar, yapay zeka kullanma ile hangi ülkelerde ihracat yapıldığı, vergi oranları, avantajları, bürokratik işlemleri ile ilgili kriterleri işleyebilir. Raporlama ve arşivleme işlemleri kolaylaşır.
  • Markaların oluşturulan dijital kimlikleri sayesinde müşteri ile eşleşmesi ve işlemlerin zahmetsizce tamamlanması mümkün hale gelir.
  • Yapay zeka kullanma dünyanın birçok ülkesine satış yapan ticaret firmalarının müşteri ile iletişimini kolaylaştırır. Otomatik para birimi çevrimi yapan sistemlerin yanı sıra, ülkelere göre stokların ve teslimat süresinin güncellenmesi sağlanır.
  • Site içi aramada sonuçlar optimize edilir. Örneğin kırmızı araması yapan bir kişiye kırmızının farklı tonlarındaki renkler de önerilebilir. Bordo, nar çiçeği gibi farklı isimlerdeki renklerde ürünler de sonuçlarda sunulur.
  • Ülkelere göre farklı jargonlar olabilir veya değişik isimlerle arama gerçekleştirilebilir. Örneğin İngiltere’de football kelimesi ile futbol ürünleri aranırken, Amerika’da soccer kelimesi yazılarak sonuç beklenir. aslında istenen sonuçlar aynıdır. Farklı kelimeleri de sonuç filtrelemede tanıyabilen yapay zeka algoritmaları kullanıcılar kadar markaların da işini kolaylaştırır.

E-ihracat ve E-ticaret Altyapısı

Gelişmiş altyapı sayesinde ticarette sınırlar ortadan kalkarak bürokratik engeller daha kolay aşılabilir. KOBİ’lerin e-ticarete/ ihracata girişini kolaylaştırılan geliştirmeler ile lojistik süreçler optimize edilerek e-ihracatın ticaretteki payı her geçen gün artmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde blockchain gibi güvenli yöntemler müşteri memnuniyetini yükseltmeye yardımcı olmuştur. Akıllı sistemlerle geliştirilen depolar, sipariş merkezleri, hızlı tedarik zinciri, teslimat seçenekleri, akıllı müşteri ilişkileri uygulamaları ve güvenlik sistemleri e-ihracata olan talebi arttırmıştır. Uzak pazarlara hızlı erişim sağlayan yapay zeka kullanma sistemleri, daralan klasik ihracat payını arttırmaya da yardımcı olur.

Türkiye’deki şirketler yalnız yurt içinde değil, gelişen altyapı ile Orta Doğu, Afrika, Asya ve Avrupa pazarlarında da ticaret merkezi olmayı hedefler. Başta komşu ülkeler olmak üzere yakın pazarlarda hizmet sunan e-ticaret firmaları, yurt dışına açılma stratejilerinde müşterinin davranışlarına uygun çözümler sunmak için yapay zeka altyapılarından sıklıkla faydalanır. Her coğrafyada, kültürde müşterilerin davranışları, beklentileri, dijital deneyimleri aynı olmayabilir. Beğenilerin, alışkanlıkların ve eylemlerin çeşitlediği farklı ülkelerde bile en iyi hizmeti hedefleyen markaların imdadına yapay zeka yetişir. Yapay zeka kullanma sayesinde kaydedilen verilen, uygulanan çözümler geçerliliğini doğrulayarak veya yanlışlayarak markalara strateji biçimlendirme fırsatı verir.

Sınır Ötesi E-ticaret ve Lojistik

Hem firmadan firmaya hem de firmadan müşteriye (B2B ve B2C) ticaretin arttığı günümüzde, işletmeler e-ticarette lojistik sorunlarla sıklıkla karşılaşır. Bireysel müşterilere mikro ihracat yöntemi ile satış yapılırken, B2B işlemlerde yüksek hacim nedeniyle klasik ihracat tercih edilmektedir. Depolamadan lojistik maliyetlerine, stok kontrolünün zorluğundan kalite güvencesine, barkodlamadan paketlemeye, gümrük işlemlerine kadar her başlık e-ticarette sorunu işaret edebilir. İnsan gücüyle aşması oldukça zahmetli olan sorunlar, yapay zeka yardımıyla aşılabilir. Güvenilir ve doğru çalışan algoritmalar, satış ve iade süreçlerinde markalara yalnız hız değil aynı zamanda güven de kazandırır. Operasyonel ve maliyet odaklı problemler yapay zeka kullanma maliyeti ve hızlı operasyonu göz önüne alındığında aşılabilirdir.

E-ihracatı teşvik eden uygulamalar, muafiyetler e-ticaret yapan firmaları sınır ötesi ticarete yönlendirmektedir. Sektörün önde gelen şirketleri, yalnız Türkiye’de değil komşu ülkelerde, birden çok kıtada faaliyetlerini başarı ile sürdürür. Faaliyetler esnasında yapay zeka uygulamalarından da destek alarak müşterilerin isteklerinin en doğru şekilde anlaşılması ve ona uygun çözümler üretilmesi mümkün olur. Firmaların uluslararası rekabet güçlerini artıran yapay zeka teknolojileri, ödeme sistemlerinde, teslimat süreçlerinde, sipariş takibinde ve müşterinin karar verme aksiyonlarında etkilidir.

Çok kanallı pazarlamayı destekleyen platformların yaygılaşması sonucu, algoritmalarla insan müdahalesinin en aza indirildiği süreçlerde daha az hata ve daha yüksek hız gözlemlenir. Operasyonel süreçlerde kullanılan robotik teknolojiler ve akıllı sistemler, yalnız teslimat gibi somut adımlarda değil veri transferi gibi işlemlerde de avantaj sağlar.

Müşterilerin online dünyada yaptıkları aramalardan planladıkları alışverişleri tahmin eden yapay zeka, onları sipariş vermeden sitenin hedefine alarak reklam gösterimlerinden bülten gönderimlerine kadar birçok süreci işletmeye başlar. Teslimatta, stok bilgisinde, ürün miktarında olan değişiklikler anında kayda alınarak anlık müdahaleler yapılabilir. Şirketler vardiya ve istihdam sorunları ile uğraşmadan işlem yaparken, müşteriler de hızlı çözümlerle memnuniyet gösterir. Yapay zeka, e-ihracatta başarının anahtarıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.