worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-ihracat Sitenizdeki Ürün Görsellerini Nasıl Hazırlanmalısınız?

E-İhracat Süreçlerinizde Görselin Önemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ihracatın doğası gereği ürünlerinizi fiziksel olarak tecrübe edemeyen alıcılar için sunulabilecek en iyi alternatif ürün görselleridir.

Elektronik ticaretin ilk yıllarında bir çift ayakkabı satmak istediğinizde tek bir kare fotoğraf ve beden, marka, kullanılan ham madde gibi birkaç cümleden ibaret teknik bilgi yeterliyken, günümüzde farklı açılardan çekilmiş çok sayıda hareketli fotoğraf dahi yeterli sayılmamaktadır. Ek olarak tüm detayları içeren ve bu ayakkabıyı ne tür etkinliklerde kullanabileceğinizi anlatan gerçek yaşamdan kesitler, ayakkabıları 360 derece döndürerek tüm detaylarını inceleyebildiğiniz hareketli fotoğraflar, kullanım alanlarını gösteren; bakım ve temizliğin nasıl yapılacağını anlatan ve gerçek kullanıcıların yorumlarını içeren video içerikler, neredeyse sektör standardı hâline gelmiş durumdadır.

Anlatmayın, Gösterin

E-ihracat için kurduğunuz platforma ulaşan tüketiciler, reyonlar ve kategoriler arasında gezerken “satın al” butonuna basmakta genellikle tereddüt ederler. İhtiyaçları olan ürüne doğru fiyatla ulaşmış dahi olsalar detaylar ve sunulan bilgiler yeterli gelmeyebilir. Bu durumda tüketiciyi satın almaya ikna etmek, satıcının görevidir. Gerekli bilgilerin tümü yeterli olarak verilmeli; uzun sıkıcı metinler, aslında bir şey söylemeyen videolar, aranılan sorunun cevabını barındırmayan teknik özellik tabloları ile tüketicinin tereddütlerini besleyecek bir yaklaşımdan kaçınılmalıdır.

E-ihracat, yerel pazara değil; uluslararası tüketicilere hitap ettiğinden, bir üst lige çıkıldığının ve daha zorlu rakiplerle mücadele edildiğinin farkında olunmalıdır. Tedarikçilerin sağladığı, her sitede mevcut olan klişe görseller, amatörce çekilmiş ve yetersiz ışıklandırma, yanlış açı gibi sebeplerle yeterince detay içermeyen fotoğraflar, başarı şansınızı azaltır. Unutulmamalıdır ki ürünleri fiziksel olarak deneme şansı olmayan bir kitle sadece yazılı metinler ve ürün görselleri ile ikna edilmeye çalışılmaktadır. Kaliteli, detaylı, yeterli bilgiyi barındıran profesyonel görseller satış sansınızı yükseltecektir.

Teknolojinin Nimetlerinden Faydalanın

İster Amazon’da satış yapan bir KOBİ ister ticari platformlarda el emeği ürünlerini yurt dışına satmaya çalışan bireysel bir girişimci olun, kapasitenize ve bütçenize uygun teknolojilere yatırım yaparak görsel içerik üretme kalitenizi artırabilirsiniz. Amacınız yurt dışına ürün satmak ise önceliğiniz de kaliteli ürün görsellerinden oluşan bir vitrin hazırlamak olmalıdır. Sattığınız ürünlerin boyutlarına bağlı olarak mini LED ışıklı portatif ürün fotoğrafı çekim çadırlarından masaüstü fotoğraf ışıklarına, motoru sayesinde otomatik olarak dönen ve 360 derece açı ile ürün fotoğrafları çekebilmenize imkân tanıyan otomatik fotoğraf çekim tablalarına kadar pek çok ürün işinizi kolaylaştırıp, görsel kalitenizi artıracaktır.

Ürün adedinize ve ticari kapasitenize bağlı olarak şirket içinde sabit bir ürün çekim stüdyosu kurarak ve profesyonel fotoğrafçı istihdam ederek ilerleyebileceğiniz gibi, bu hizmeti dışarıdan da satın alabilirsiniz. Küçük ölçekli işletmeler ve bireysel girişimciler ise uygun aydınlatma ve mini ürün görselleri için fotoğraf çekim çadırları gibi temel ekipmanlarla oldukça etkili görseller elde edebilirler. Günümüzün akıllı telefonları, fotoğraf çekme konusunda oldukça yeterli teknolojik çözümler sunduklarından, başlangıç seviyesinde pahalı dijital kameralara yatırım yapmanıza dahi gerek kalmayabilir. Hangi yolu seçerseniz seçin fotoğraf çekimleri sonrasında ürün görsellerinin yayınlanmadan önce rötuşlanmaları, uygun boyutlara getirilmeleri, çözünürlük ve renk ayarları gibi son dokunuşların yapılması gerekir.

Nihai etkiyi artıracak ve e-ihracat platformunuz üzerinde ürün görselleri için bir dil bütünlüğü sağlanmasına yardımcı olacak bu işlemler için ücretli veya ücretsiz fotoğraf düzenleme programları kullanabilirsiniz. ETSY gibi platformlarda kendi ürettiğiniz ürünleri yurt dışına satıyorsanız bu aşamada pratik online çözümler sunan yazılımları kullanabilir veya arzu ederseniz profesyonel tasarımcı ve grafiker desteği alabilirsiniz.  En çok satılan ürünler, her zaman en uygun fiyata sahip ürünler olmayabilir. Rakiplerinizi incelediğinizde en çok talep gören ürün görselleri sunum kalitelerinin de yüksek olduğunu kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Video İçerikler Üretin

Youtube’a 1 ay içerisindeyüklenen video içeriğinin tüm dünyada birkaç yıllık TV içeriği miktarından fazla olması, yeni nesil pazarlama araçları arasında dijital içeriğin öneminin vurgulaması açısından etkili bir gösterge olmaktadır. Hedef kitleye uygun, ürünün faydalarını basit ve anlaşılır bir dille aktaran; ürünün kullanım alanları, faydaları gibi fonksiyonel özelliklerini öne çıkaran video içerikler, satın alma kararı üzerinde oldukça etkilidir. Video içeriklerin bir diğer kullanım alanı ise gerçek kullanıcı yorumlarını aktarabilme ve ürünün günlük hayattan gerçek kesitlere dayanan kullanım biçimleri sergileyebilme şansıdır.

Örneğin bir çift koşu ayakkabısı satmak istediğinizde, ayakkabıyı ve teknik özelliklerini tanıtan video içerik, bu ürünle antrenman yapmış ve bizzat test etmiş gerçek bir kullanıcının görüşlerini de yansıtabilir. Benzer biçimde elektronik cihazların kullanım ve bakım önerilerini içeren video içerikler, hatalı kullanımdan kaynaklanan arıza oranlarını azaltıp, iade rakamlarınızı ve servis maliyetlerinizi azaltabilir.

Ürün Görsellerini Güncelleyin

Uzun yıllardır sattığınız favori ürününüz, belki de kategorisinin “en çok satanlar” listesinde yer alıyor olabilir. Ancak, uzun süre boyunca aynı ürün görselleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Konvansiyonel ticarette mağaza vitrinlerinin önemini düşünün. Sezon başlarında, mevsim geçişlerinde, özel gün ve haftalarda sık sık yenilenen ve hayatın akışına uyum gösteren bu vitrinler, mağazaların müşteriyle iletişim kurdukları ilk alanlardır. Aynı ürünün aynı rengini, aynı açıdan ve aynı ışık altında çekilmiş bir fotoğrafı ile ne kadar süre daha satabilirsiniz? Fotoğraf ve videolarınızı sezona, mevsimlere, alışveriş festivalleri gibi özel etkinliklere göre güncellemelisiniz. Açıları, renkleri, ışıkları değiştirmelisiniz. Kışın stüdyoda yaptığınız çekimleri, baharla birlikte açık havaya taşımayı da düşünebilirsiniz.

Potansiyel hedef kitlenizin yaşantısına uyum sağlamanızda ve onlarla birlikte hareket etmenizde de fayda bulunmaktadır. Aynı ürünün farklı ortam ve koşullarda farklı kullanım amaçlarına hizmet edebileceğini gösterebilirsiniz. Benzer ürünleri satın alan tüketicilerin bunları nasıl farklılaştırdıklarını takip edip, paylaşabilirsiniz. Potansiyel alıcılarınızın kişiselleştirilmiş bu ürünleri gördüklerinde satın alma motivasyonu geliştirmelerini sağlamanız, onları “satın al” butonuna basmaya ikna etmenin en etkili yollarından biridir.

Yaratıcı Olun

Ürünler aynı olabilir ama bakış açıları, her zaman değişebilir. Potansiyel alıcılarınıza beklemedikleri ürün görselleri sunmalısınız. Aynı şemsiyeyi masa üzerinde dururken, sonbahar yağmurunda telaşla koşturan bir modelin elinde veya onlarcası tavana asılarak bir kompozisyon oluşturulmuş hâlde sunabilirsiniz. Her ürünü vesikalık çeker gibi tam karşıdan doğrusal bir açı ile çekmek zorunda değilsiniz. Ters açıları, alışılmadık pozisyonları deneyip, sunumuzun etkisi artırabilirsiniz. Ürünleri kullanım anlarında ve tam da amaçlarına hizmet ederken görüntülemelisiniz. Arazi için üretilmiş bir outdoor ayakkabısını stüdyo ışıkları altında pırıl pırıl değil; çamurlu bir arazide ıslak ve kaygan zeminde çekmek, daha etkili olacaktır.

Tüketicinin zihninde ürünü değil; bu ürünü satın aldığında beraberinde yaşayacağı tecrübeyi canlandırmaya odaklanmalısınız. Makro çekimleri deneyebilirsiniz. Yakın plandan oldukça detaylı kesitler çekebilirsiniz. Sattığınız saatin genel bir görüntüsü yerine sadece kronometre kadranına odaklanmış bir makro fotoğrafını da ekleyebilirsiniz. Sattığınız ürünler ile ilgili akla gelmeyen kullanım biçimleri sunmak da potansiyel müşterilerin ufkunu açacaktır. Müşterileri şaşırtmanın en iyi yolu, onların düşünemediklerini düşünmektir. Unutmayın ki ilk görüşte etkileyen yaratıcı ve kişiselleştirilmiş ürün görselleri, e-ticarette başarıya giden yolda atmanız gereken en önemli adımlardandır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un