worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracat Lojistik Süreci

E-İhracat yaparken önemli bir süreç olan lojistik konusunda genel bilgiler sunulmaktadır.

E-ihracat lojistik süreçlerinde işlerin çok iyi organize edilmesi gerekir. Bu konuda birçok e-ihracat aracı ve teknolojisi mevcuttur.

E-İhracat Lojistik Aşamaları

Uluslararası pazarlarda bir ürün satışa çıktığında e-ihracat lojistik süreci şöyle işlemektedir; Ürünü pazaryerine koydunuz, ürününüz satıldı ve size satış emri düştü, sizde ürünü hazırladınız, paket yaptınız önceden anlaşmalı olduğunuz kargo şirketini aradınız veya internet üzerinden çağrı verdiniz paketiniz alındı. Ürün ETGB’li ise ve türkçe ve ingilizce faturasını da yanına koyduysanız bu ürün ertesi gün gümrüğe beyan ediliyor, ürünlerin gümrüklemesi bittikten sonra ertesi gün uçuşa geçiliyor ve müşterinin ülkesine ulaşıyor.

Lojistik ve Mikro İhracat

Buna mikro ihracat denilmektedir. Ulaştığı ülkede paket ile ilgili süreç; paket çıktığı ülkeden çıkarken tüm belgeler ulaşacağı ülkedeki gümrüğe daha uçak hareket halindeyken aslında gönderiliyor. Gümrük memurları veya ülke sistemi, ürün hakkında çok detaylı bilgi verilmeyen göndericilerin ürünleri, gümrük incelemesine tabi tutacaktır. Eğer siz ürününüzü doğru bir değerle sattığınız fatura üzerinden gösteriyorsanız, doğru GTİP numarası ile ürününüzün proforma fatura bilgisini oluşturduysanız ve ürününüzle ilgili herhangi bir kanuna aykırı bir durum yoksa gönderiniz gümrük tarafından, değeri de gümrük sınırlarının altındaysa otomatik olarak gümrüklemesi yapılıp son dağıtıma çıkmak için kurye şirketi tarafından yola çıkıyor.

E-ihracatta Gümrükleme

Diğer taraftan ürünün içinde geçen madde veya ürünün kendisinden dolayı bir sıkıntı varsa veya ürün tanımında doğru ve tam ifadeler kullanılmamışsa yani içinde ne olduğu tam olarak bilinmiyorsa ülkenin gümrük memuru bu ürünü incelemek isteyebilir. Durumu kurye şirketine bildirir ve bu durumda da kurye şirketi bu ürünler indiği zaman uçaktan bunları ayırıyor ve gümrüğe beyan için götürüyor.

Yaşanan bu durum satıcı açısından iki şeye sebep olabilir; birincisi malını geç teslimatına sebep olabilir. Oysa e-ticarette hızlı teslimat çok önemlidir. Yani gümrük memuru bunu incelediği süre zarfında siz bir süreci kaçırıyorsunuz ve paketiniz orada 4-5 saat incelemeye tabi tutulduğunda ve bu şekilde bir sürü paket olduğunu düşündüğümüzde, paketiniz o gün dağıtıma çıkmıyor, gittiği ülkede bu yüzden ürün serbest bırakılana kadar ekstra gün kaybetmiş oluyorsunuz. Onun haricinde pakete bir gümrükleme yapılmasıyla ilgili alıcınıza bir bildirimde bulunuluyor ve alıcının insiyatifin göre paket yola devam ediyor veya reddedilebiliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un