worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracat Faturası Örneği

E-İhracat Faturası Nedir?

E-ihracat faturası, sınır ötesi e-ticaret için gereli bir resmi prosedürdür. E-ihracat faturası örneği çerçevesinde bazı bu prosedürle ilgili bazı kritik noktalara değinelim! E-fatura mükellefi olan firmalar ihracat yaptıkları ürünlerin faturalarını e-ihracat faturası olarak düzenler. Satış için gümrük çıkış beyannamesi düzenlenecek ise faturalar e-ihracat faturası olarak kesilmelidir. Yurt dışına mikro ihracat kuralları çerçevesinde satış yapılmışsa ya da gümrük çıkış beyannamesinde yer almayan ürünler için e-ihracat faturası kesilmiyor. Bu noktada gümrük çıkış beyannamesi düzenlenme belirleyici bir rol oynuyor. E-ihracat faturalandırma işlemleri, he türdeki şirketler için geçerlidir. E-ihracat faturası süreçlerinde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunların başında Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlenip düzenlenmediği gelir.

Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi

Mikro ihracat, toplam bedeli 15 bin avronun altında ve ağırlığı 300 kilogram değerinin altında kalan her tür ihracat sevkiyatı için geçerlidir. Ürünün e-ihracat yolu ile satış yapılmış olmasına gerek yoktur. Mikro ihracat sınıfında değerlendirilen her tür sevk işlemi için Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlenmesi gerekir. Mikro ihracat ve ETGB; pahalı ve uzun süren gümrükleme işlemlerinden kurtulmayı sağlar. Ürünlerin yurt dışındaki alıcıya daha hızlı ve ucuz sevk edilmesi için önemli süreçlerdir. Diğer ihracat türlerindeki devlet teşvikleri ve vergi avantajları mikro ihracat için de geçerlidir. Mikro ihracat, genel olarak e-ticaret ve küçük miktardaki sevklerin gönderilerinde kullanılır.

E-İhracat Faturası Örneği

E-arşiv fatura olarak düzenlenen bir e-ihracat faturası örneği çerçevesinde doldurulması gereken bölümler görülebilir. Firmaların kesmek zorunda olduğu faturalarda doldurulması gereken alanlardan en önemlileri şunlardır;

  • Fatura tipi
  • Belge no
  • Fatura tarihi
  • Malzeme / hizmet kodu
  • Malzeme / hizmet açıklaması
  • Miktar
  • Birim fiyat
  • İskonto oranı / tutarı
  • KDV oranı / tutarı
  • Vergi muafiyet sebebi
  • Malzeme / hizmet tutarı
  • Ödenecek tutar

Amerika’ya yapılan bir e-ihracat satışında düzenlenen e-ihracat faturası örneği:

E-ihracat faturası örneği ile firmalar resmi prosedürler konusunda emin adımlarla ilerleyebilir.
E-ihracat faturası örneği

E-ihracatta ETGB, uluslararası taşıyıcı firmalara ya da operatörler tarafından düzenlenir.  2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 126’ıncı maddesi ve 28.01.2010 tarih ve 27476  sayılı resmi gazetede yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı Seri No 1) kapsamında firma, taşıyıcı firmaya dolaylı temsil yoluyla  ETGB vermeye yetki verir. Firma, ETGB bilgi formunda verdiği bilgilerin doğruluğunu kabul ve taahhüt eder. Formda, “İhracata konu malın Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre ihracı yasak, izne tabi, kısıtlı, teşvik, sübvansiyon veya parasal iadeye ya da ayniyat tespitine konu olmadığını; doğacak yükümlülük ve sorumlulukları kabul ettiğini beyan ve taahhüt eder.” ifadesi yer alır.

ETGB bilgi formu örneği:

ETGB bilgi formu örneği

E-İhracat Faturası Hakkında Merak Edilenler

E-ihracat faturası nasıl kesilir?

E-ihracat faturası örneği ve e-ihracat faturası hakkında bilgiler ekosisteminde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. E-ihracat faturası nasıl kesilir? E-ihracat faturası örneği hangi bilgiler içerir? E-ihracat fatura düzenlenme nasıl olur? Bu ve benzeri birçok soru sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen firmaların cevaplarını aradığı sorulardır. İşte e-ihracat faturası hakkında merak edilen soruların cevapları…

  • E-ihracat faturası, bedelsiz ihracat mallarının çıkışında gümrük beyannamesi düzenlenip düzenlenmediğine göre hazırlanır.
  • Ürünü gönderen firma e-arşiv kullanıcısı ise ve gümrük beyannamesi ekinde düzenlenmemişse e-arşiv faturası, e-arşiv kullanıcısı değilse kağıt fatura düzenlenir.
  • E-fatura mükellefleri mal ihracında e-fatura düzenlenmek zorundadır.
  • E-ihracat faturasında eşya birim fiyatı, teslim şartı, mal ile ilgili bilgiler, teslim yeri, vergi dairesi ve numarası, GTİP numarası ve gümrük takip numarası gibi bölümler bulunur.
  • E-arşiv olarak tanımlanan cariler için e-ihracat faturası düzenlenmez.

E-İhracatta ETGB ve Lojistik Süreçler

Yorumlar

One Response

  1. Mikro ihracat kapsamında kesilen e-arşiv faturada fatura tipi ne olmalıdır?
    *Satış
    *İstisna
    *İhraç kayıtlı

    Dhl kargo firmasıyla ürünler gönderilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un