worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

E-İhracat Devlet Destekleri ve Teşvikler

Yurtdışı yatırım devlet teşvikleri faaliyet sürecinde kullanılacak kalemlerin yanı sıra yurtdışı şirket kurma devlet desteği gibi sürecin başında ihtiyaç duyulan kalemleri de kapsıyor.

Devlet, e-ihracat için yurtdışı devlet destekleri ve teşvikler sağlıyor

Bunun yanı sıra web sitesinin faaliyet gösterilecek ülkenin diline uygun şekilde hazırlanmış olması şartı aranıyor. Aynı zamanda e-ihracat ile satılacak olan ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması gerekiyor. Pek çok firmanın koşulları sağlayarak alabilecekleri e-ihracat devlet destekleri ile şirketin büyüme süreci için önemli adımlar atılabiliyor. Yurtdışı yatırım devlet teşvikleri faaliyet sürecinde kullanılacak kalemlerin yanı sıra yurtdışı şirket kurma devlet desteği gibi sürecin başında ihtiyaç duyulan kalemleri de kapsıyor.

E-İhracat Devlet Destekleri ve Teşvikler

1. Tescil ve Korunma Desteği

Sınır ötesi e-ticaret kapsamındaki hizmet, ürün ya da yurt içinde tescili yapılmış olan markaların yurt dışındaki tescili ve korunması için harcanacak olan kalemleri ifade ediyor. Bunun içerisindeki marka, başka bir tescil olup olmadığının araştırmasının yapılması ve patent bürosu hizmetleri gibi giderler ile konuya ilişkin zorunlu giderler destekleniyor. Ancak tescilin yenilenmesi ile ilgili giderler bu desteğin kapsamında yer almıyor. Bu kalemde devlet destekleri oranı ise %60 civarında oluyor.

2. Yurt Dışı Pazar Araştırma Gezileri Desteği

En çok 2 çalışan, en çok 1+10 gün, maksimum 20 gün ve maksimum 3 ülke için geçerli olan yurt dışı pazar araştırma gezileri desteği; uçak, tren ya da otobüs ile yapılan ulaşım giderlerini, araç kiralama giderlerini ve konaklama giderlerini kapsıyor. Yurt dışı pazar araştırma gezileri devlet destekleri oranı ise %70 civarında oluyor.

3. Rapor Desteği

Bakanlığın uygun gördüğü kurumlardan alınan ya da kuruluşlara yaptırılan pazar araştırması, veri izleme ve değerlendirme faaliyetleri, şirket ya da marka odaklı raporlar ve yabancı şirket alımına dair ihtiyaç duyulan mali ve hukuki analiz raporları için yapılan giderler destekleniyor. Ancak devlet destekleri alabilmek için bakanlık ön onayı zorunlu tutuluyor. Alınacak olan hazır raporların ise en çok 2 senelik olması gerekiyor. Destek oranı ise %60 civarında oluyor.

4. İleri Teknoloji Şirket Satın Alma Desteği

Yabancı bir şirket ya da marka odaklı olan raporlarla yabancı şirketin alım işlemlerine dair alınması gereken mali ve hukuki raporlar için yapılan tüm giderler bu destek ile karşılanabiliyor. Bakanlık tarafından ön onay alınmasının zorunlu olduğu desteğin oranı ise %75 civarında oluyor.

5. Belge Alım Desteği

Çevreye, kaliteye ve insan sağlığına dair teknik mevzuat ile uyum sağlayabilmek adına edinilen belge, izin, ruhsat, sertifika, danışmanlık, eğitim ve diğer tüm belgelendirme giderleri belge alım desteği ile destekleniyor. Desteğin kapsamı içerisinde doküman inceleme gideri, belge kullanım ücreti, belgelendirme tetkik gideri, zorunlu kayıt ücreti, danışmanlık, eğitim, yenileme gideri ve analiz gideri de yer alıyor. Destek oranı ise %50 civarında oluyor.

6. Yurt Dışı Birim Kira Desteği

Yurt dışında faaliyetlerde bulunan şirketlerin veya şubelerinin açtığı birimlerin vergi, resim ve harç da dahil olmak üzere brüt kira ve komisyona dair harcamaları destekleniyor. Sınai-Ticari şirketler için mağaza, kiosk, ofis, depo ve reyon destek oranı %50 oluyor. Ticari şirketler için ise mağaza, kiosk, ofis, depo ve reyon destek oranı %40 oluyor.

7. Yurt Dışı Reklam ve Tanıtım Desteği

E-ihracat yapmakta olan şirketlerin gerçekleştireceği her türlü reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk, televizyon reklamı, radyo reklamı, gazete ilanı, dergi ilanı, internet reklamları, sosyal medya reklamları, açık hava reklamları, özel tanıtım gideri olarak geçen kokteyl, konferans, seminer ve ürün lansmanları gibi bütün faaliyetler destekleniyor. Yurt dışında birimi bulunan ya da bulunmayan tüm şirketler için farklı ülkelerde %60 oranında destek sağlanıyor.

8. Yurt Dışı Fuar Desteği

E-ihracat yapan şirketlerin yurt dışında gerçekleştireceği fuarlar %50 oranında destekleniyor. Ancak tutarlar genel nitelikli fuarlar ile sektörel nitelikli fuarlar arasında değişkenlik gösteriyor. Prestijli fuarlar ise maksimum 2 yıl boyunca destekleniyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un