worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlamada 7 Taktik ve SEO

Dijital pazarlama, elektronik ortamda ürün ve hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz, geleneksel yollardan daha avantajlı bir pazarlama çeşididir.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, temelde bir kuruluş veya firmanın dijital mecralardaki pazarlama süreçleridir. Dijital pazarlama genellikle internet sitelerinde, bloglarda, e-kitaplarda ve sosyal medya kanallarında kullanılır. Dijital pazarlamanın en büyük avantajı, geleneksel pazarlamaya göre çok daha avantajlı, eş zamanlı ve ölçülebilir olmasıdır. Örneğin; bir dergiye veya gazeteye verdiğiniz reklamın ne kadar kişi tarafından görüldüğünü ölçemezsiniz fakat dijital pazarlama performansınızı analiz edebilirsiniz!

Dijital Pazarlama Taktikleri Nelerdir?

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek sıralamalarında gözükecek şekilde optimize etme işlemine Arama Motoru Optimizasyonu ya da en bilinen adıyla “SEO” denir. Bu yolla web sitenizin aldığı organik trafik miktarı artar. Örneğin; doğru anahtar kelimeleri sitenizdeki başlıklarınızda kullanarak sitenizi optimize edebilirsiniz! SEO, dijital pazarlama süreçlerinde önemli bir yer tutar.

  • İçerik pazarlama

Marka bilinci oluşturmak, daha fazla trafik almak ve potansiyel müşteri oluşturmak gibi sebeplerle içerik oluşturup tanıtılmasına içerik pazarlama adı verilir. İçeriğinizin başka sitelerden kopyalanmaması çok önemlidir. İçeriğiniz ne kadar eşsiz olursa sitenizin aramalarda üst sıralarda listelenmesi bir o kadar muhtemel olacaktır.

  • Inbound pazarlama

Inbound pazarlama, müşterileri önce içerikle cezp etmeyi, daha sonra da aksiyon çağrılarıyla onları siteye daha çok çekmeyi sağlayan bir dijital pazarlama türüdür. E-mail atarak veya CRM entegrasyonlarıyla potansiyel müşteri yapmanızı ve onları kampanyalarla markanıza bağımlı hale getirmenizi anlatan bir süreçtir.

  • Sosyal medya pazarlaması

Sosyal medya, markaları hedef kitleye ulaştırmak için iyi bir yöntem olarak göze çarpıyor. Etkili bir sosyal medya pazarlama stratejisi Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, Pinterest ve Instagram gibi araçları içerir. Bu araçların kitleleri ve potansiyelleri farklıdır. Bu yüzden hangi platforma yoğunlaşacağınızı belirlemeniz gerekir.

  • Mail marketing

Mail marketing; “bir dijital pazarlama yöntemi olarak müşterilere kampanya, bilgilendirme, promosyon, indirim ve etkinlikleri tanıtmak için mail atmak” olarak özetlenebilir. E-posta pazarlamacılığının başarı oranının yüksek olması, bu alana yönelimi gerekli kılmaktadır.

  • Mobil araçlar

E-ticaret sitelerinin akıllı telefon ve tablet gibi mobil platformlara uygun hale getirilmesi işletme için çok önemli bir konudur. Aynı zamanda eğer site mobil platformlarda düzgün çalışmıyorsa bu arama sonuçlarında siteyi aşağıya sıralara iten bir sebep olur.

  • Müşteri hedefleme

Potansiyel müşterilerin zihninde yer edinmenin en etkili yollarından biri de “çerez yerleştirme” yoluyla müşterileri izleyip, onlara web sitesi üzerinden ilgili ürün gösterme yöntemine “müşteri hedefleme” denir. Yaygın olarak kullanılan dijital pazarlama yöntemlerinden biridir.

Dijital Pazarlamada SEO’nun Önemi

SEO yani arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlamanın önemli aşamalarından biridir. Arama motoru optimizasyonu, temel olarak, “web sitesinin Google veya diğer arama motorlarının arama sonuçlarında yüksek bir konumda yer almak için optimize edilmesi” demektir. SEO, organik ve ücretli olmayan arama sonuçlarıyla ilgilidir. Daha çok trafik almanızın yolu arama sonuçlarında üst sıralarda yer almaktan geçer; çünkü kullanıcıların çoğu bir arama yaptığında ilk 3 ila 4 siteye yoğunlaşır.  Bu sebeple de SEO, e-ticaret siteleri ve dijital pazarlama için çok önemli bir konudur.

SEO arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yapmanız gerekenleri kapsayan bir tanımdır. SEO dinamik bir süreçtir, bir zaman işinize yarayan bir SEO yöntemleri bir zaman sonra işinize yaramayabilir çünkü insanların arama alışkanlıkları, kullandığı terimler değişir.

SEO, e-ticaret ve e-ihracat siteleri için çok önemlidir. E-ticaret siteleri arama sonuçlarında üst sıralarda gözükmüyorsa açılan sitenin hiçbir anlamı olmayacaktır. E-ticaret sitelerinin büyümesi ve trafik alması için organik aramalarda üst sıralarda çıkması çok kritiktir. Aramalarda üst sıralarda çıkan sitede SEO optimizasyonunun iyi yapılmış demektir.

SEO, e-ticaret sitelerine organik trafik çekmenin tek yoludur. Özellikle dar bütçeli e-ticaret firmaları için paralı trafik yerine ücretsiz organik trafik çok daha avantajlıdır.

Sadece ücretli reklamcılık sizi bir yere kadar götürebilir. Uzun vadede ücretli reklamcılığı organik reklamcılıkla harmanlamanız gerekmektedir.

SEO, paralı trafiğe kıyasla çok daha uzun süren bir süreçtir. Fakat size uzun vadede düzenli ve rayına oturmuş bir sistem sunar.

SEO’yu etkileyen iki faktör vardır, bunlar site içi ve site dışı faktörlerdir. Site için faktörler arasında sitenizin yazılım kalitesi, sitenizin hızı ve sitenizdeki içeriğin özgün olması gibi etmenler vardır. Siteniz ne kadar hızlı açılıyorsa ve ne kadar özgünse, arama sayfalarında o kadar yukarılarda yer alırsınız.

SEO’yu etkileyen dış faktörler ise, diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ve sosyal medyadan alınan tıklamalardır. Diğer web sitelerinden ne kadar çok tıklanma alınıyorsa aramalarda o kadar yukarılara tırmanırsınız.

SEO ve Anahtar Kelime

SEO’da bir diğer önemli konu ise anahtar kelimedir. İnternetteki bir metinde, o konu hakkında arama motorlarında kullanılan en popüler kelimeler geçiyorsa bu SEO optimizasyonu açısından doğru olacaktır. Organik trafik çekmek için potansiyel müşterilerin arama yaparken kullandığı kelimeleri analiz etmeniz gerekir. Site içeriğiniz ne kadar özgünse ve sitenize giren kişiler sitenizde ne kadar çok zaman geçiriyorsa, sıralamanız o kadar yüksek olacaktır. Google’a göre bu durum sizin sitenizin performansının yüksek olduğu anlamına gelir.

SEO’nun Aramadaki Etkisi

SEO’nun aramalardaki etkisi

Yukarıdaki görselde yer alan örnekte Google’da “akıllı saat” araması yapıldığında organik olarak listelenen ilk iki online pazaryeri görüntüleniyor. Hepsiburada sitesinin Trendyol sitesinden daha üstte çıkması, Google tarafından Hepsiburada sitesinin Trendyol sitesine göre optimizasyonunun daha iyi olduğunu gösteriyor. Üstteki sitelerin açıklaması, site performansı, özgünlük gibi kıstaslar Google tarafından harmanlanır. Google, bu harmanlama sonucu Hepsiburada’nın daha optimize olduğuna karar kılmıştır.

SEO İçin Faydalı Linkler

Aşağıda ise SEO kampanyaları için kullanılabilecek bazı yararlı linkleri bulabilirsiniz;

  • Google Keyword Planner: Bu platformdan Google’daki anahtar kelime verilerine ulaşabilirsiniz.
  • Keyword.io: Başka bir anahtar kelime analiz aracıdır.
  • Google Mobil Uyumluluk Aracı: Sitenizin mobil kullanıma uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • DeepCrawl: Sitenizin SEO analizini yapar. Teknik hatalar konusunda veya site içi problemleri size rapor olarak sunar.
  • SimilarWeb: Rakip analizi yapar. Siteye hangi sosyal medya platformlarından girildiğini; ne kadar organik araması olduğu gibi bilgiler bu siteden edinilebilir.

WORLDEF İle Dijital Pazarlama Uzmanı Olun!

Dijital pazarlama yöneticiliği eğitimi ile teknolojik araçları kullanarak tüketiciyi etkileme sanatını tanıyacaksınız! Yeni nesil pazarlama araçlarını ideal yöntemlerle yöneterek e-ticaret satış hedeflerine daha kolay ulaşılabilir. Bu eğitimde dijital pazarlama kanalları hakkında detaylı bilgiler öğrenebileceksiniz. Dijital pazarlama yönetimi ipuçlarından KPI belirlemeye, dijital reklam mecralarından hedef pazar analizine kadar birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle e-ticaret için önemli bir yeri olan dijital pazarlamada stratejik kararlar, stratejik sonuçlar doğurur. Bu sebeple dijital pazarlama yöneticiliği için profesyonel adımlara ihtiyacınız olacak!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye