worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Blockchain Üzerinden Sınırötesi Ödemeler

Blockchain, günümüz dünyasının temel taşlarını yerinden oynatabilecek bir teknoloji olarak ön plana çıkan, son derece etkili bir sistemdir.

Blockchain, günümüz dünyasının temel taşlarını yerinden oynatabilecek bir sistemdir.

Blockchain Nedir?

Blockchain teknolojisini kısaca özetlemek gerekirse, şifrelenmiş olarak işlem takibini mümkün kılan dağıtık bir veri tabanıdır. Dağıtık bir veri tabanı olduğu için de herhangi bir merkeze bağlı olmadan işlem yapmayı mümkün kılar. Bu zincirleme sistem sayesinde blockchain sistemi son derece güvenli bir şekilde korunabilir. Sistem zincirleme biçimde çalıştığı için satıcı ve alıcı direkt olarak işlem yapabilir ve zincirleme ağ sistemi tüm işlemleri güvence altında tutar.

Güvenlik seviyesi öyle yüksektir ki, ilerleyen süreçte blockchainin dijital bir kimlik olarak kullanılması bile şimdiden konuşulan konular arasındadır. Durum bu raddeye gelince, blok zinciri teknolojisinin interneti ve internet kullanım alışkanlıklarımızı baştan aşağı değiştirmesi kaçınılmaz hâle gelir. Bunun yanı sıra, varlık yönetimi, oy kullanımı, evlilik güvencesi, makine kullanımı gibi birbirinden oldukça bağımsız alanlarda bile blok zinciri teknolojisinin etkilerini görmek mümkün olabilir. Bankalar, hastaneler ve hükümetler çalışma sistemlerini blok zinciri ile yeniden inşa etmek durumunda kalabilir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok zinciri, temelde sisteme bağlı tüm bilgisayarların işlem kaydı tutması ile çalışan bir zincirleme ağdır. Her transfer bu ağa katılmadan önce blok denilen bir küme içerisine dijital olarak katılır. Transferin ağa katılabilmesi için onaylanması gerekir. Bu onay için de bazı kriterler vardır. Ortada gerçek bir para var mı, göndericinin ve alıcının kimlikleri gerçek mi gibi temel problemler onay aldığında transfer gerçekleşir.

Geleneksel bankacılık yöntemlerinde ise para aktarımı için aracılık ücretleri gibi ekstra maliyetler söz konusudur. Ayrıca geleneksel para transferi işlemleri blok zinciri teknolojisi ile kıyaslandığında oldukça yavaştır. Blok zinciri ise güvenilir, hızlı, şeffaf, ucuz ve hata oranı sıfır olan bir ödeme yöntemi olarak karşımıza çıkar. Son zamanlarda birçok banka veya kurum, blok zinciri teknolojisinden faydalanmaya başlayarak kullanıcılarına yeni alternatifler sunar.

Sınır Ötesi Ödemelerde Blockchain Kullanımı

Sınır ötesi e-ticaret ve e-ihracat yapan firmalar için ödeme yapma ve alma işlemlerini mümkün kılan ödeme yöntemleri aracılar yoluyla faaliyet gösterir. Bu da her bir işlem için aracı maliyeti anlamına gelir. Blok zinciri teknolojisi, sınır ötesi ödemelerde aracı maliyetini ortadan kaldırarak hızlı, güvenli ve ucuz ödeme olanağı sağlar. Bu noktada, geleneksel bankacılık yöntemlerinde kullanılan global para transferlerinde paranızın alıcıya ulaşması günler ya da haftalar sürerken, blockchain teknolojisinde anlık para transferi gerçekleştirilebilir. Üstelik bu işlemler şifrelenmiş olarak yapılabilir ve hata payı sıfırdır.

Sigorta sektöründeki taleplerin işlenmesi süreçleri ise blockchain teknolojisi ile oldukça kısa süren işlemler hâline gelir. Hatalı veriler, yanlış beyanlar ve sahtecilik işlemlerinin önüne geçmek için tercih edilen blockchain teknolojisi hızlı ve net çözümler ile sigorta süreçlerinin yönetimini mümkün kılar. Ticari süreçlerde yaşanan anlaşmazlık durumlarında devreye giren aracı ya da uzlaşmacı kurumlar ise kendi kayıtları ile süreci takip eder. Oysa bu kayıtlar objektif ve doğru olmayabilir.

Her bir aracı ve uzlaşmacı kurum yeni maliyetler doğurur, blockchainde ise her bir işlem için açık ve şeffaf kayıtlar tutulur. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda harici kurumların devreye girmesine gerek kalmaz. Blockchain teknolojisi ile gelen akıllı sözleşme uygulamaları ise bu gibi durumlarda kullanılabilecek en şeffaf ve objektif çözümler arasında sayılabilir. “Bu durumda şunu yap” şeklinde kodlanarak çalışan akıllı sözleşmeler, kodlanan durum gerçekleştiğinde otomatik olarak devreye girer. Aracı kurumların sözleşme taraflarının hareketlerinin sözleşmeye uyup uymadığını kontrol etmesine gerek kalmaz.

Blockchainde tarafların işlemleri ne şekilde yaptığı, yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri şeffaf biçimde izlenebilir ve otomatik olarak müdahale edilebilir. Akıllı sözleşme teknolojisi sigorta alanından emlak hukuku alanına kadar her türlü sektörde kullanılabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

allegro
Markalar

Allegro, Slovakya pazarına açıldı

Polonya merkezli online pazaryeri Allegro, Slovakya’da özel bir web sitesiyle hizmete girdi. Şirket, geçen yıl Çek Cumhuriyeti pazarına da açılmıştı.

yemeksepeti
Markalar

Yemeksepeti’ne rekabet soruşturması

Rekabet Kurumu bünyesindeki Rekabet Kurulu Yemek Sepeti Elektronik İletişim Perakende Gıda A.Ş’ye soruşturma açılmasını kararlaştırdı.