worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde E-İhracat ve E-Ticaret

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret için genişleyen bir pazarda birçok seçenek bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde E-İhracat

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret, son yıllarda gözle görülür bir gelişme kaydediyor. BAE’deki e-ticaret satışlarının 2020 yılında toplam 20 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2018 ila 2022 yılları arasında e-ticarette yıllık yüzde 23 artış öngörülüyor. BAE’de e-ticarette en popüler ürün kategorilerini elektronik ve moda oluşturuyor. Bu kategorilerde en popüler pazaryerleri ise Amazon.ae, Noon.com ve Namshi.com olarak sıralanabilir.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Online Pazaryerleri

Amazon.ae ya da eski adıyla Souq.com; sağlık ve güzellik ürünleri, oyuncaklar, mobilya, elektronik ürünler ve çok daha fazlasını sunan bir online pazaryeridir. Birçok üründe fırsatlar sunarak dünyanın önde gelen çevrimiçi alışveriş perakendecisi haline gelmiştir. Bu pazaryerinde e-ticaret satışları ve indirimler yaygındır. Fırsatlar genellikle günlük olarak güncellenir. En yüksek seviyede müşteri hizmetleri vardır. Alışveriş için güvenli ve tatmin edici birçok sistem sunar. Amazon, markalı ürünleri birçok perakendeciden daha düşük bir fiyata sunmasıyla dikkat çeker.

  • Noon

Noon; Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret için önemli bir pazaryeridir. Online satışların büyük çoğunluğunu oluşturan yerli bir e-ticaret platformudur. 2017 yılında kurulan Noon, güvenilir, öngörülebilir ve verimli bir pazarlama deneyimi sağlamak için agresif bir büyüme kaydetmiştir. Sitede; moda, elektronik, güzellik, ev ve mutfak gibi çeşitli ürünler en çok satılan ürünler arasında yer alıyor.

  • Namshi

Namshi; Dubai başta olmak üzere Körfez ülkelerinde ve Orta Doğu’da adeta fırtına estirdi. Bu online mağazada spor giyimden resmi kıyafetlere kadar her şey var. Genellikle 20’li yaşlarındaki müşterilere hitap ediyor. Topshop ve Forever21 gibi bazı ünlü markaları bir araya getiriyor. Namshi, hem modaya uygun hem de uygun fiyatlı ürünler sunuyor. Bu sebeple genç yetişkinler arasında popüler haline gelen bir pazaryeridir. Ayrıca, ücretsiz teslimat ve ücretsiz iade gibi seçenekler sunması da en çok tercih sebepleri arasında yer alıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde E-Ticaret

Birleşik Arap Emirlikleri, bölgede e-ticaretin en yaygın olduğu emirlikler ülkesidir. Bünyesinde yedi emirlik barındıran ülkede internet kullanıcılarının yüzde 45’i online alışveriş yapıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2019’da yılında nüfusun yüzde 99’u sosyal medyada aktifti. Bu oranında yüzde 92’si mobil sosyal medya kullanıcısıydı.  Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ticaret pazarında tüketici davranışları sosyal medya platformlarından oldukça etkileniyor. Mart 2018-Şubat 2019 döneminde Birleşik Arap Emirlikleri’nde genel perakende mallarda tüketicinin günlük e-ticaret harcamalarına yönelme oranı yüzde 9 olarak gerçekleştir. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki e-ticaret satışlarının 2018 ile 2022 arasında yılda ortalama yüzde 23 artacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Global Data

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ticaret pazarındaki gelirin 2020 yılında 5.746 milyon ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Gelirin yıllık yüzde 16,3’lük bir büyüme oranı (CAGR 2020-2024) göstermesi öngörülüyor. Bunun da 2024 yılına kadar 10.504 milyon ABD dolarlık bir pazar hacmi ile sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Pazarın en büyük segmenti moda olarak öne çıkıyor. Moda kategorisinin 2020 yılında 1,682 milyon ABD dolarlık pazar hacmine ulaşması bekleniyor. Pandeminin sebebiyle öngörülemeyen artışlar da gözlenebileceği belirtiyor. E-ticaret kullanıcı penetrasyonunun 2020’de yüzde 67,8’e; 2024 yılına kadar da yüzde 68’e ulaşması bekleniyor. Kullanıcı başına ortalama gelirin 856,79 ABD doları olması bekleniyor. (Kaynak: Statista)

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Ödeme Yöntemleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticarette kullanılan en popüler ödeme yöntemi nakit ödeme olarak öne çıkıyor. Bunun dışında; Visa ve MasterCard, dijital cüzdanlar, PayPal, Google Pay ve Apple Pay gibi sistemlerle de ödemeler popüler.

Bu çerçevede;

  • Amazon’da; kapıda ödeme, American Express, MasterCard-Visa ile ödeme yapılabiliyor.
  • Noon’da; kredi veya banka kartı, kapıda ödeme ve belirli ülkeler için Apple Pay ile ödeme yapılabiliyor.
  • Namshi’de; kredi kartı, PayPal veya Apple Pay ile ödeme yapılabiliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Gümrük İşlemleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret dışında geleneksel ekonomik göstergeler de iyi durumda. BAE’ye ithalat genel anlamda yüzde 5’lik oranda gümrük vergisi ile gerçekleşiyor. Gümrük bedelleri, ürünün CIF bedeli üzerinden hesaplanıyor ve tahsil ediliyor. Belirli gıda ürünleri, yaş meyve-sebze ve canlı hayvan ithalatı gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Buna karşın alkollü ürünlerden yüzde 50 ve tütün ürünlerinden de yüzde 100 gümrük vergisi alınıyor. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri, Büyük Arap Serbest Ticaret Alanı ülkeleri, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Singapur ve İsviçre ülkelerinden yapılan ithalat işlemlerinde vergi uygulanmıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Lojistik

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ile bir ürün satarken lojistik için birden fazla senaryo var. Türkiye’den direkt olarak Arap Emirlikleri ülkelerine gönderim yapılabiliyor. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenleme yetkisi olan PTT, DHL ve UPS gibi kargo firmaları aracılığı ile gönderiler Türkiye’den sorunsuz bir şekilde gönderebilir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat gümrük prosedürleri, Türkiye kadar sıkı değildir. Bunun için sorun yaşama ihtimali oldukça azdır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Fulfillment

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret yapmak isteyen firmalar için fulfillment yani depolama/elleçleme servisleri de sunuluyor. Bu hizmet firmaların uzun vadede para, zaman ve iş gücünden tasarruf etmelerini sağlıyor.

  • Amazon, Noon ve Namshi pazaryerlerinin kendi fulfillment hizmetleri bulunuyor. Şirketler ürünlerini bu firmaların depolarına gönderebiliyor ve şirketler adına ürünleri depolanıyor, paketleniyor ve 1 gün içinde teslimat yapılıyor. Amazon Fulfillment hizmetinin büyüklüğü dünya çapında biliniyor. Amazon şirket adınıza satışla alakalı her prosedürle ilgileniyor. Şirketlerin yapması gereken tek şey, ürünlerini Amazon depolarına göndermek! Amazon, 1 gün içinde ürününü sipariş veren müşteriye ulaştırıyor.
  • Noon Fulfillment hizmeti sabah verilen tüm siparişler için Dubai’de aynı gün içinde teslimattan yararlanmayı sağlıyor. Emirliklerin geri kalanında siparişler, sipariş verildikten sonraki 24 saat içinde müşterilere ulaştırılıyor. Şirketlerin tercihine göre “Back to Back” satış modeliyle sipariş alındığında ürün depolardan müşteriye teslim ediliyor.
  • Namshi Fulfillment ise, belirli yerlerdeki depolardan ürünleri alıcıya teslim eder. Müşteri memnuniyetiyle de yakından ilgilenir. Bu hizmeti kullanmanın en büyük avantajı, Türkiye’den gönderilen ürünlerin yol süresi, muhtemel gümrük süresi gibi sebeplerden müşteriye geç ulaşma ihtimali vardır. Namshi Fulfillment servisi ile bu sorun ortadan kalkar.

BAE’de E-Ticaret Şirketi Kurmak

BAE’de e-ticaret faaliyetleri hacmi yukarı yönlü seyrediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ticaret ve bazı durumlarda diğer ticari faaliyetler için lisanslı şirketler olarak faaliyet göstermek gerekiyor. Devlet kurumları, Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC) gibi yerlerde e-ticaret şirketleri için iş dostu bir ortam sağlıyor. DIFC’deki finansal hizmetleri düzenleyen lisanslama otoritesi Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi, e-ticaret işletmelerine temel destek hizmetleri (e-ödeme hizmetleri gibi) temin ediyor. Ayrıca faaliyetlerin geliştirilmesi için bir çerçeve sağlıyor. BAE’de e-ticaret işlemleri (veri koruma ve belirli elektronik işlemler ve e-ticaret yasaları gibi) geniş bir yasal çerçeveye sahip. Peki, BAE’de bir e-ticaret şirketi nasıl kurulur?

Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret için göz önünde bulundurulması gereken temel noktalar şunlardır;

Tüzel kişiliğin biçimini seçin: BAE’de bir işletmeyi yapılandırırken akılda tutulması gereken temel konu, ticari işletme biçiminin, istenen ticari faaliyetleri gerçekleştirmesini sağlamak için gerekli tüm lisanslara sahip olmasıdır. Buna ek olarak, yabancı mülkiyet kısıtlamalarına da özellikle dikkat edilmelidir. Emirlik vatandaşlarının sermayenin yüzde 51’ine sahip olması gerekir. Bu yabancı mülkiyet kısıtlaması, limitet şirketler olarak kayıtlı ve Ekonomik Kalkınma Departmanı tarafından lisanslanan şirketler için de geçerlidir.

Doğru ticari faaliyeti seçin: E-ticaret, çevrimiçi yürütülen ticari faaliyetlerin ve hizmetlerin tüm yönlerini kapsayan genel bir terimdir. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve Serbest Bölge yetkilileri, geleneksel ticaret faaliyetlerine ek olarak e-ticareti de kapsayan lisans kategorileri geliştirmiştir. BAE’de e-ticaret işi planlayan herhangi bir şirket, en uygun faaliyeti belirlemeli ve doğru lisansı almalıdır.

Limited şirket kurmak gerekir mi?: Bu, iş planına ve şirket tarafından yapılacak ticari faaliyetlere bağlıdır. Genel bir kural olarak, BAE’nin lisans düzenlemeleri, herhangi bir Emirlik’te iş yapmak için ve bu, serbest bölgelerin dışında bulunan yargı yetkisi anlamına gelir. Ekonomik Kalkınma Departmanı tarafından verilen bir lisans gerektirir. Örneğin; Dubai’de ikamet eden müşterilere mal veya hizmet tedarik etmeyi planlayan bir şirketin, Dubai Ekonomik Kalkınma Departmanından bir lisans alması gerekir. Bu, bir limitet şirket ve bir hissedar olarak bir BAE vatandaşının kurumsal yapıya dahil edilmesini de içerir.

E-ticarette lojistik ve depolama: Bir e-ticaret işletmesinin lojistik, depolama ve teslimat faaliyetleri kritiktir. Müşteri deneyimi, rekabetçi bir pazaryeri için çok önemlidir ve tüm tüketiciler; online satın alma kararı, ödeme kanallarının entegrasyonu ve kapıya teslimat gibi kesintisiz bir hizmet bekler. Bir e-ticaret işletmesi, lojistiği dış kaynaktan sağlama ve üçüncü şahıs lojistik sağlayıcılarına teslimat (3PL) seçeneğine sahiptir.

Temel yasal sorunlar nelerdir?: BAE’de herhangi bir tüzel kişiliğin kurulması gibi diğer önemli BAE yasal konularının da ele alınması gerekiyor. İstihdam kanunu ile ilgili hususlar çerçevesinde gurbetçi çalışanları işe almak için vize kotası almak gerekir. Bunun için BAE İnsan Kaynakları ve Emirleştirme Bakanlığı’nın onayı gereklidir. Tüm kurumsal varlıklar, BAE’de bir iş yerine (ofis veya depo / endüstriyel tesisler) sahip olmalıdır. Bu nedenle kuruluş sürecinin bir parçası olarak, bir ofis veya depo binalarının kiralanması düşünülmelidir. Tüzel kişi, mali yıl içinde vergilendirilebilir tedariklerin 375.000 AED’yi aşacağını öngörüyorsa, Federal Vergi Dairesine kaydolmalıdır. Vergiye tabi malzeme 187.500 AED’nin üzerinde olacak ve 375.000 AED’den fazla olmayacaksa kayıt isteğe bağlıdır.

BAE ve özellikle Dubai, en hızlı büyüyen e-ticaret ülkesi olmaya devam ediyor. BAE’de yüksek internet penetrasyonu bulunuyor. E-ödeme platformlarının benimsenmesi ve desteklenmesi müşterilerin işini kolaylaştırıyor. Böylece e-ticaret ve e-ödeme platformlarına tüketici güveni artıyor. Lojistik altyapı yüksek standartlarla tasarlanıyor. Tuğla ve harç perakendecileri, kendi e-ticaret ve e-ödeme platformlarını benimsiyor. BAE hükümeti girişimciliği ve girişimleri, kuluçka merkezi geliştirme (FinTech Hive, Dubai Future Foundation) tarafından destekleniyor. Tüm bu sebeplerle Birleşik Arap Emirlikleri’nde e-ihracat ve e-ticaret emirlik ülkelerine yayılıyor. Yani BAE’de e-ihracat ve e-ticaretin tam zamanı!

WORLDEF İle Yurtdışına E-İhracat Yapın!

Yorumlar

One Response

  1. Merhaba

    Biz Türkiye de Bilcee markası olarak , çeşitli kanallarda satış yapmaktayız

    Türkiye dışın da İtalya, Amerika, Rusya ve Ukrayna da kendi On Line ve Of Line satış operasyonlarımız
    bulunmaktadır.
    BAE bizim hedef pazarlardan biridir. Bu vesile ile BAE pazarına On Line satış yapmak için bir yol arayışı içindeyiz. Gerek direk bir yatırımcı gerekse direk kendimiz pazara girip diğer ülkelerde olduğu gibi
    bu pazarda da var olmak istiyoruz.

    Bu bağlamda sizden nasıl bir destek alabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye