worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amerika’ya E-İhracat Yapmak

Türkiye’den Amerika’ya e-ihracat yapacak firmaların moda, elektronik ve medya, oyuncak ve kişisel bakım ürünler, online alışverişte en popüler segmentler olarak dikkat çekiyor.

Amerika’ya E-İhracat Ve Mikro İhracat

Amerika’ya e-ihracat ya da mikro ihracat yoluyla ürün satabilirsiniz. E-ihracat, bir e-ticaret sitesi ya da online satış aracılığı ile yurt dışına satış yapmaktır. Sınır ötesi e-ticaret olarak da bilinen e-ihracat, geleneksel ihracata göre birçok avantaj barındırır. Mikro ihracat ise, basit bir tanımla; 300 kilogramı değeri ya da fatura tutarı 15000 avroyu geçemeyen ürünlerin yurt dışına ihracatıdır. Ağırlık ve fatura sınırı, gönderinin ya da ürünün mikro ihracat kapsamına girip girmeyeceğini belirleyen en net faktörlerdir. Mikro ihracat sayesinde geleneksel ihracattaki birçok masraftan kurtulmak mümkündür.

29 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği’nde posta ve hızlı kargo taşımacılığı konusunda değişiklik yapıldı. Bu karara göre, değeri 15000 avroyu brüt miktarı 300 kiloyu geçmeyen gönderilerde KDV iadesi uygulanıyor. Bu sınır aşıldığında ise Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) yerine normal gümrük beyannamesi düzenlenmesi gerekiyor. Normal gümrük beyannamesi ücretlidir. ETGB, taşıyıcılar ya da operatörler tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. Bu beyan için geleneksel ihracatta olduğu gibi gümrük müşavirlerine ihtiyaç yoktur.

Amerika’da E-Ticaret

Amerika’da e-ticaret pazarı, Avrupa’da önde gelen ülkelerin e-ticaret pazarından biraz daha yoğundur. ABD’de e-ticarette ilk üç oyuncu Amazon, Walmart ve Apple’dır. Bu üç mağaza 2018 yılında Amerika’daki e-ticaret pazarının yüzde 27’sine eşit olan 87,1 milyon dolar gelir elde etti. Amazon, tek başına 2018 yılı pazar hacminin yüzde 19,8’ini oluşturdu. 2019 yılında Amerika’daki fiziksel malların online perakende satışları 343,15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2024 yılında 476,5 milyar ABD dolarına yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Amerika’ya e-ihracat yapacak olanların akıllarındaki en büyük soru işaretlerinden biri lojistik aşamalardır.
2019 yılında Amerika’daki fiziksel malların online perakende satışları 343,15 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ABD’de giyim ve aksesuar perakende e-ticaretinin 2024 yılına kadar 153,6 milyar dolar gelir getireceği tahmin ediliyor. 2018 yılında giyim ve giyim aksesuarları perakende ticaret satışlarının yüzde 4,1’i e-ticaret yoluyla gerçekleşti. Genel olarak 2018 yılında e-ticaret toplam ABD perakende satışlarının yüzde 9,9’unu oluşturdu. Amerika’da 2018 yılında e-ticaret, toplam imalat sevkiyatı sayısının yüzde 67,3’ünü oluşturdu. Toptan gönderilerin de yüzde 32,3’ü online işlemlerle gerçekleşti.

Amerika’da Popüler Ürün Kategorileri

Statista’dan alınan aşağıdaki tabloda Amerika’da online alışverişte en popüler ve en yüksek hacimli kategoriler yer alıyor. Bu tabloya göre, Türkiye’den Amerika’ya e-ihracat yapacak firmaların moda, elektronik ve medya, oyuncak ve kişisel bakım ürünler, online alışverişte en popüler segmentler olarak dikkat çekiyor. Bu sebeple Amerika’ya e-ihracat ile ürün gönderecek firmaların bu kategorilerdeki ürünlere odaklanması faydalı olacaktır.

Kaynak: Statista

Amerika’ya e-ihracatta değeri 800 dolara kadar olan ürünler, ABD gümrük vergisinden muaftır. Bu sınır içerisinde yüzde 15’e varan oranlarda gümrük vergisi uygulanmaktadır. Aksesuar, ayakkabı, bahçe ürünleri, beyaz eşya, ev dekorasyon ürünleri, kozmetik ve takı mücevher gibi birçok alanda gümrük vergisi uygulanmaktadır.

Amerika’ya E-İhracat ve Lojistik

Amerika’ya e-ihracat yapacak olanların akıllarındaki en büyük soru işaretlerinden biri lojistik aşamalardır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı yetkisine sahip DHL ve UPS gibi taşıyıcı firmalar, gümrük işlemlerini e-ihracat yapacak firmalar adına yürütürler. Bu yüzden yurt dışına ürün göndermek ve e-ihracat için bu firmalarla çalışmak önemlidir. ABD’ye e-ihracat yapmak için gerekli belgeleri ve prosedürleri genellikle kargo firması ya da taşıyıcı firma yerine getirir. Taşıyıcı firma ya da operatör, bu çerçevede firmadan bazı belgeler talep eder. Bu belgeler; Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) , ticari fatura ve yurt dışı kargo teslimat bilgileri gibi belgeler Amerika’ya e-ihracat için istenen belgeler arasında yer alır.

Herhangi bir ülkeye e-ihracat yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında lojistik gelir. Türkiye’de 1 hatta bir buçuk haftada gelen kargolara alışkınız; ancak bu durum Amerika’da biraz farklı! Amerika’daki online alışveriş yapan tüketiciler için hızlı ve zamanında teslimat çok önemlidir. Bu ülkedeki online tüketiciler kaliteli ve hızlı hizmet aldığı firmalardan tekrar alışveriş yapma eğilimindedir. Bu sebeple kargo firmaları ile anlaşma zemini oluştururken, e-ihracat sitesinde belirtilen teslimat sürelerine özen gösterilmeli; gerekli takipler yapılmalıdır.

Kötü bir senaryoda zamanında ulaştırılamayan bir siparişin iptal olması muhtemeldir ve bu durum firmalar için ek maliyetlere katlanmak anlamına gelir. Amerika’ya e-ihracat yapmak için uluslararası bilinirliği yüksek olan bir taşıyıcı firma ya da kargo firmasıyla çalışmak önemlidir. Seçeceğiniz taşıyıcı firma, Amerika’daki tüketiciler nezdinde firmanın kalitesini de ortaya koyacak bir faktör olarak değerlendirilebilir. Çünkü online tüketiciler adı duyulmamış, tanınmamış ve pek bilinmeyen bir kargo firmasıyla muhatap olmak istemez!

WORLDEF’in düzenlediği etkinliklerde sınır ötesi e-ihracatta lojistik sorunları da ele alınıyor!

Amerika’ya E-İhracatta Lojistik Maliyetleri

Amerika’ya e-ihracat yapmak için dikkate alınması gereken diğer önemli bir konu da lojistik maliyetleridir. Örneğin; sınır ötesi e-ticaret sitenize Amerika’dan bir sipariş geldiğini varsayalım! Sipariş verilen ürünü anlaştığınız anlaşmalı kargo firması ile gönderdiniz. Ürünü Amerika’daki müşterinize teslim edildi. Amerika gönderi ücretleri 12 dolar bandındadır. Bu ücretin bir kısmı ürün maliyetidir. Buraya kadar sorun yok! Peki, ürün alıcı tarafından beğenilmezse ve iade edilmek istenirse ne olacak? Bu durumda tersine lojistik süreçler söz konusu olur. Türkiye’den Amerika’ya e-ihracat ile ürün gönderiyorsanız tersine lojistik veya iadeler çok masraflı olmaktadır.

Özetlemek gerekirse; ürünü gönderirken taşıyıcı firmaya bir kargo ücreti ödersiniz. O ürün iade edilirse aynı ücreti tekrar ödemek zorunda kalırsınız. Ürün iade edildiğinde satıcıya geri gönderilirken ithalat prosedürlerine tabi olur. Bu da daha fazla maliyet anlamına gelir. oradan da bir kaybınız olacak. Yani bırakın kazanç sağlamayı zarara geçeceksiniz. Büyük ölçekli bir satıcıysanız Amerika’ya e-ihracatta iade gibi durumlar büyük bir problem olmayabilir; fakat eğer küçük ölçekli bir firma iseniz veya e-ihracata yeni başladıysanız bu durum firma maliyetlerini artıran bir faktör olabilir.

Amerika’ya E-İhracat ve Fulfillment

Fulfillment, Türkçe “elleçleme” ya da “depolama” anlamında bir terimdir. Amerika’ya e-ihracatta lojistik süreçler için en mantıklı seçimlerden biri de fulfillment hizmeti satın almaktır. Fulfillment, ürünlerinizi bir depodan paketleyip yurt dışına yüksek maliyetlerle göndermeye alternatif bir hizmettir. Peki, fulfillment nedir?

Fulfillment hizmeti almak için öncelikle hedeflediğiniz pazara uygun ülkedeki bir fulfillment servis sağlayıcısıyla anlaşmanız gerekiyor. Ürünlerin belirli bir kısmı o firmanın depolarına gönderiliyor. Yurtdışından bir sipariş geldiğinde yurt dışındaki firma ürünü firma adına paketliyor alıcıya ulaştırıyor. Daha önemli kısmı ise buradan sonra başlıyor! Siparişin iade olması durumunda ürün tekrar bu depoya geliyor ve firma ekstra lojistik masraf ödemek zorunda kalınmıyor ya da anlaşmaya göre daha düşük maliyetler söz konusu oluyor. İade olan ürün yurtdışındaki depoda saklanıyor ve yeni bir sipariş alınca tekrar alıcıya gönderiliyor. Yani fulfillment hizmeti ile ürünler toplu şekilde yurt dışındaki depoya gönderiliyor, bunun haricinde herhangi bir lojistik süreçle ilgilenmiyorsunuz.

Ancak Avrupa’nın aksine Amerika’da KDV kaydı yapılmamasına rağmen sattığınız ürünler için depoladığınız eyalete göre satış vergileri ödemek durumundasınız. Bu sebeple Amerika’da şirket kurulumu mantıklı bir çözüm olabilir..

Amerika’da Depolama Hizmetleri

Amerika’da 2010 yılından bu yana depo sayısı artan bir ivme sergiliyor. 2019 yılında Amerika’daki depo sayısı 18 bin 741’e ulaştı. Analistler, Amerika’daki depoların sayısının artışını iki ana nedene bağlıyor. Birincisi; büyük durgunluğun ardından imalat sektöründeki genel iyileşmedir; ancak son aylarda Çin ile ABD arasındaki ticaret siyasi sürtüşmeler sebebiyle bu düşüşe geçti. İkincisi; perakende alanı bulunmaması nedeniyle özellikle depolama hizmetlerine ihtiyaç duyan e-ticaret firmalarının sayısının giderek artmasıdır.

Amerika’da depolama sektörü, 2018 yılında yaklaşık 6 milyon kişiyi istihdam eden büyük bir sektör haline geldi. Bu rakama nakliye hizmetleri dahildir. Önceleri insan gücüne ihtiyaç duyan sektördeki istihdam oranının, otomasyonun artması ile birlikte önümüzdeki yıllarda düşmesi bekleniyor. Depolamada teknolojinin benimsenmesinin iki ana nedeni vardır. Birincisi; depolama operatörlerinin yüzde 90’ından fazlasının aktif olarak maliyet düşürücü önlemler alması ve maliyetlerini düşürmeye çalışmasıdır. İkincisi de; 2019 yılında sektör için en önemli zorluk olarak bildirilen kalifiye saatlik işçileri cezp etme ve elde tutmanın zorluğudur.

Fulfillment Ücretleri

Fulfillment ücretleri üründen ürüne değişiklik gösteriyor. Ürün başına yaklaşık 4 ila 6 dolar fulfillment maliyeti oluyor. Ürün iadelerinde de bazı maliyetler ödemek gerekebiliyor. Eğer ürünü firmanın kendi e-ticaret sitesinden satılıyorsa fulfillment hizmetini bu siteye entegre etmek gerekiyor. Fulfillment şirketleri entegrasyon sürecinde satıcı firmalara gerekli desteği veriyor. Eğer ürün Amazon, Zalando ve Otto gibi global pazaryerlerinden satılıyorsa bu firmaların kendileri fulfillment hizmeti sunuyor. Bu şekilde entegre sorunu kısa yoldan çözülmüş oluyor.

Amazon Fulfillment

Amerika merkezli global pazaryeri Amazon’un fulfillment hizmeti en popüler fulfillment hizmetlerinden biridir. Amazon Fulfillment deposuna ürünler gönderiliyor. Ürünler belirli bir sıralamaya göre listeleniyor ve depolanıyor. Sipariş geldiğinde Amazon firma adına ürünü paketleyerek alıcıya ulaştırıyor. Hatta teslimat sonrası müşteri memnuniyeti süreçlerini Amazon yönetiyor. Amazon’un ürün başına paketleme ve kargolama ücreti yaklaşık 4 dolardır. Eğer müşteri ürünü iade ederse bunun işlem ücreti de yine yaklaşık 4 dolardır. Türkiye’den Amerika’ya e-ihracat ile bir ürünü göndermek için bu iki rakamın toplamından çok daha fazla bir maliyetin altına girmek gerekiyor. Ürün depolamada Amazon ürünlerin ağırlığına ve boyutlarına göre farklılık gösteren miktarlarda ücret talep eder. Örneğin; 2,5 santimetre için aylık 2,5 dolar Amazon Fulfillment ücreti ödemek gerekir.

Sonuç olarak; eğer küçük ve orta ölçekte e-ticaret firmaları için lojistik kurgu bakımından en mantıklı yol fulfillment çözümüdür. Uzun vadede yurt dışında açılacak bir şirket ve depolama çözümü ile kâr oranını büyük oranda artırmak mümkün olabilir. Böylece maliyetler de en aza indirilebilir. Amerika’ya e-ihracat yapmak isteyen firmalar için de en mantıklı lojistik çözüm fulfillment olacaktır.

WORLDEF İle Amerika’ya E-İhracat Yapın!

Amerika, hem geleneksel hem de elektronik ticarette dünyanın en büyük pazarıdır. Amerika’da şirket kurulumu ile işinizi sürdürülebilir kılabilirsiniz. Sınır ötesi e-ticaret düşünen çoğu girişimcinin aklına ilk olarak Amerika’nın gelmesi isabetsiz değil. Dünyanın en büyük e-ticaret hacmi ve alım gücünü görmezden gelmemek gerekiyor. E-ihracat yolculuğunuzu Amerika’da bir fulfillment merkezi ile sınır ötesi e-ticaret seviyesine taşıyarak lojistik maliyetlerde rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz.

WORLDEF, e-ticaret operasyonlarınız ya da e-ihracat hedefleriniz doğrultusunda yapılacak bir check-up ile Amerika’da şirket kurulumu ihtiyacınıza yön veriyor. Amerika’ya gitmenize gerek kalmaksızın kuruluş işlemlerini başlatarak, bilgi ve belge süreçlerini yönetiyoruz. Vergi ve mali müşavirlik konularında uluslararası muhasebe hizmetleri sunuyoruz. Zorunlu yurt dışı aracı ödemesi, isim taraması ve isim hakkı alımı, şirket başvurusu, kuruluş belgesi, belgelerin fiziksel kopyası, şirket mührü, noter onaylı yetkili kişi belgesi, banka yetki belgesi ve EIN numarası temin edilerek gerekli durumlarda kullanılmak üzere hazır tutuluyor. Gelir vergisi, KDV ve transfer ücretlerini en ideal şartlarda planlayarak tasarruf ortalamalarınızı üst seviyelere taşıyoruz. Şirketinize özel yerel adres ve telefon numarası ile servis sağlayıcılar ve müşterileriniz ile lokalize iletişim kurmanızı sağlıyoruz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

ticari mesaj
Haberler

İstenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, istenmeyen ticari mesajlara 398 milyon lira ceza kesti. Bakanlığa 2015-2023 yılları arasında 866 bin şikayet yapıldı. Ticaret Bakanlığı 2023 Yılı Faaliyet Raporundan derlemeye