worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon’da E-Ticaret Nasıl Yapılır? Amazon’da Nasıl Rekabet Edilir?

Amazon, dünyanın en büyük online perakendecisidir. Online perakendeci olmanın yanı sıra Amazon, bireylerin veya işletmelerin online ürün satmalarını veya sergilemelerini sağlıyor.

Amazon'da e-ticaret ve e-ihracat, dünya e-ticaret pazarında önemli bir yer tutuyor.

Amazon Nedir?

Amazon, dünyanın en büyük online perakendecisidir. Online perakendeci olmanın yanı sıra Amazon, bireylerin veya işletmelerin online ürün satmalarını veya sergilemelerini sağlıyor. Hem bireysel hem de işletmeler tarafından kullanılan en popüler online pazarlardan biri olan platform, bir düzineden fazla ülkede farklı dillerde hizmet veriyor. Dünyadaki hemen hemen her ülkeye ürün gönderebiliyor. Ayrıca, işletmeler ve bireyler için yazılım ve altyapı çözümleri de sunuyor.

1994 yılında Seattle Washington’da Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, başlangıçta online kitap satıyordu. Bu mütevazı başlangıçla birlikte 2000’li yıllarda e-ticaret perakendecisine dönüştü ve dünyadaki en güçlü markalardan biri haline geldi. Sadece mal ve hizmetlerini genişletmekle kalmadı; aynı zamanda video ve bulut bilişim pazarına da katıldı. Amazon, son olarak bankacılığa da el attı.

Bu başarıyı sadece 25 yıl içinde kazandı. Ağrılıklı olarak e-ihracatın arttığı son 10 yıl için büyümesi hızlı oldu. Bu büyümenin bir kısmı organik olarak; bir kısmı da Zappos gibi büyük çevrimiçi perakendecileri satın alarak geldi. Bu dev yaratığın (!) daha da büyüyebileceğini öngörmek hayal değil.

Amazon’a Giriş eğitimi için tıklayın!

Amazon’un Pazarı Giderek Büyüyor

Dev e-perakendeci, tüm uluslararası pazarlara ulaşabilmiş değil; ancak pazarın yüzde 90’ından fazlasını elinde tutuyor. Amazon’un perakende pazarındaki benzersiz konumu, ABD e-ticaretin büyümesine de yardımcı oluyor.

ABD Ticaret Departmanı rakamları çerçevesinde yapılan internet perakendecileri analizine göre, 2018 yılında ABD’li e-ticaret platformlarından 513.68 milyar dolarlık harcama yapıldı. Bu oran, önceki yıla göre yüzde 14.2 artış gösterdi. Amazon, geçtiğimiz yıl ABD’de perakende ürünlere harcanan 3.632 trilyon doların yüzde 5.2’sini ve toplam perakende satış büyümesinin de yüzde 24.7’sini oluşturdu.

Amazon’un büyümesinde, platformda satış yapan perakendecilerin veya markaların sayısındaki artış büyük bir rol oynuyor. 2018 yılında Amazon’dan satın alınan malların brüt mal bedelinin yüzde 58’i online pazarda gerçekleşti. İnternet perakendecileri arasında ilk 500’de yer alan firmaların üçte birinden fazlası yani 176’sı şu anda Amazon’da satış yapıyor. 2017 yılında bu rakam 104’tü; yani 2018’de Amazon’da satış yapmaya başlayan firmaların sayısı yüzde 69,2 oranında arttı. Bu firmalar, Amazon’da ürünlerini ve markalarını tanıtmak için giderek daha fazla para harcıyor.

Amazon’da E-Ticaret ve Amazon’da Nasıl Rekabet Edilir?

E-ihracat pazarı söz konusu olduğunda Amazon, zincirin en üst halkasıdır. Tüm ürün aramalarının yüzde 44’ünden fazlası Amazon’un arama çubuğunda başlar. Ayrıca Amazon, ABD’deki online perakende satışlarının neredeyse yarısına sahip. CEO Jeff Bezos’a göre, “bu sadece başlangıç”! Dünyadaki en büyük perakende devleri bile bu dev yaratık Amazon’a karşı rekabet etmekte zorlanıyor.

Peki, diğer perakendeciler Amazon’da e-ticaret nasıl yapar; Amazon ile nasıl rekabet edebilir; Amazon’da şansları var mı? Bu sorunun cevabı çok kısa; Amazon’da rekabet etme şansı yok! Ancak kilit bir nokta var: Amazon’da rekabet etmek zorunda değilsiniz! Sadece Amazon’da nasıl hayatta kalacağınızı öğrenmeniz ilk etapta yeterli olacaktır. Yani Amazon satış yapma teknikleri konusunda bilinçli olmalısınız!

Amazon İle Rekabet Etmeyin!

Her şeye rağmen Amazon’da e-ticaret veya e-ihracat yaparak rekabet etmek imkansız değil! Ancak, altyapı, ölçekler ve saf satış sayıları ve daha niceleri… Platform, aynı zamanda devasa bir fiziksel ayak izine sahip; ancak fiziksel mağazalar (brick and mortar) piyasaya sürdükleriyle büyüyebiliyor.

Ölçeklerle rekabet edemeseniz bile rekabetçi indirimler sunabilirsiniz veya müşterileriniz için ücretsiz gönderim yapabilirsiniz. Bunun gibi farklı şekillerde de Amazon’da rekabet edilebilir. Ancak, ürün fiyatlandırması açısından potansiyel müşterilere Amazon’da e-ticaret ile bulabilecekleri fiyattan daha iyi bir teklif sunmak neredeyse imkansız!

Yurtdışı pazaryerlerinde satış yapmak için müşterileri memnun edecek cazibeli tekliflere ihtiyacınız olacak! “Ücretsiz kargo” müşteriler için oldukça cazip bir teklif! Amazon’da e-ticaret iyi nakliye fırsatları sunulabiliyor. Kargonun hızlı sunulması rakiplere fark attırabilir. Aksi durumlarda onları yenemezsiniz! Ancak Amazon’da e-ticaret ile aynı göreceli alanda yaşayabileceğiniz bir alan daha var; müşteri alışveriş deneyimi.

Amazon’da e-ticaret, perakendecilerin müşterilerle yaşadığı sorunların çoğuna sahip. Farklı müşteri şikayetleri ile ilgilenmek zorunda kalıyorlar. Müşteri alışveriş deneyimi, müşteriyi elde tutma ve sadakat konusunda büyük bir rol oynayabilir. Dolayısıyla internetteki büyük perakendecilerin araçlarına ve amaçlarına sahip olmasanız da yine de müşterilerin istediği bir şeyi sunarak rekabet edebilirsiniz.

Amazon’da Müşteri Deneyimi Sunmanın Yolları

Bir niş içinde satış yapın: Amazon’un satış yaptığı geniş kitlelere hitap edemediğiniz gibi Amazon’da e-ticaret ile her alanda her ihtiyacı karşılayamazsınız! Bu sebeple boşlukları doldurma fırsatlarını değerlendirin. Zaten iyi bir ürün ve bu ürünün alıcısı varsa sahip olduklarınızla işe başlayın. Mevcut ürünlerinize bakın ve daha dar bir alanda kendinize bir yol açın. Ürün fiyatlandırmasında rekabetçi olmaya çalışmak yerine müşteri taleplerini karşılayan ürünlere odaklanmanız mantıklı olacaktır.

Araştırmalar, müşteri deneyiminden sonra markayı tercih etmemenin en büyük ikinci nedeninin “üründe memnuniyetsizlik” olduğunu gösteriyor. Müşteriler kötü müşteri hizmetleri nedeniyle markadan ayrılabilir. Ürünlerinizi pazarlamak ve tanıtmak dışında müşteri desteği için biraz çaba sarf ederek birkaç sorundan kurtulabilirsiniz. Ancak, diğer küçük ürün kategorilerini ve hedef kitlenize hizmet edebilecek nişleri de aramaktan çekinmeyin!

Amazon Müşteri Verileri

Müşteri verilerini toplayın: Amazon, 300 milyon müşterisinin her biri hakkında veriler topluyor. Göz atma ayrıntıları, IP adresleri, işletim sistemleri, arama sorguları, istek listeleri, incelemeler ve önceki sipariş geçmişi gibi birçok veri Amazon için değerlidir. Bunu, pazarlama stratejilerinin gereği olarak ve müşterilerine başka yollarla nasıl en iyi şekilde hizmet edeceklerini belirlemek için yapıyorlar.

Kullandıkları müşteri verilerinden bazıları şunlar;

  • Önceki aramalara, istek listelerine ve sipariş geçmişine dayalı ürün önerileri,
  • Goodreads verilerine dayanarak Kindle eBook önerileri,
  • Kullanıcı profillerine göre tek tıklamayla sipariş verme,
  • Kullanıcı profillerine göre tahmini nakliye,
  • Müşteri lokasyonlarına göre tedarik zinciri optimizasyonu,
  • Arama sorgularına ve rekabetçi verilerine dayalı ürün fiyatlandırma optimizasyonu,
  • Kullanıcı verilerine dayalı bulut depolama optimizasyonu.

Tün bunlar onlara rakipleri karşısında birçok yönden üstünlük sağlayan şeylerin bir parçası. Amazon’da satışlarınızı iyileştirmek için rekabet avantajı sağlayacak müşteri verilerini kullanabilirsiniz. Örneğin; bir perakendeci Facebook reklamları oluşturmak için müşteri verilerini kullanmaya başlayınca bir önceki yıla göre yüzde 991 oranında büyüme gösterdi. Müşteri verilerini kullanan şirketler, verilerini görmezden gelenlere göre yüzde 85 daha fazla satış yapabiliyor ve yüzde 25 daha fazla brüt marj görebiliyorlar.

Abonelik servisleri ekleyin: Amazon’un bolca sunduğu şeylerden biridir. Müşterilere her ay belirli ürünleri otomatik olarak alma imkanı veren Subscribe ve Save gibi abonelik hizmetleri bulunuyor. Abone olun, ürün seçimini kaydedin! Amazon Prime üyeliği ayrıca iki günlük ücretsiz gönderim, sınırsız akış ve Amazon’un diğer hizmetlerinin kullanımı gibi bazı avantajlar da sağlıyor. Ayrıca, müşterilere bir Amazon hesabı kullanarak diğer perakendecilerden ürün satın alabilmeleri için ek kolaylık sağlayan Amazon Payments hizmeti de sunuyorlar.

Abonelik hizmetleri müşteriler için kolaylık sağlamakla kalmaz; aynı zamanda satıcının gelirini de artırır. Araştırmalar, aboneliği olan işletmelerin, rakiplerinden iki kat daha hızlı gelir sağladığını ve toplam büyümenin 2 katını gördüğünü gösteriyor. Bu sebeple bazı ürünler için yenilenebilir abonelikler sunmayı planlayın!

Amazon Gönderi Sistemi

Gönderi sistemini geliştirin: Amazon’da e-ticarette nakliye konusunda doğrudan rekabet edemezsiniz! Amaç zaten rekabet etmek değil; oyunda kalmak! Bunu yapmak için müşterilere ek kolaylık sağlama için gönderi sistemini iyileştirmenin birçok yolu vardır. İlk önce asgari bir eşik değer veya belirli ürünler için ücretsiz veya indirimli nakliye hizmeti sunmayı deneyin.

Araştırmalar, müşterilerin ortalama yüzde 48’inin ücretsiz gönderim karşılığı sepetlerine ürün eklediğini gösteriyor. Bu firmaları için bazı ​​maliyetler doğurabilir; ancak ek gelir görmeniz de daha olasıdır. Hafif olan belirli ürünleriniz varsa karayolu ile teslimat için ücretsiz gönderim sunabilirsiniz. Çoğu nakliyeci, düşük maliyetli nakliye seçenekleri sunabiliyor.

Müşteri hizmetlerine önem verin: Son olarak ve belki de en önemlisi Amazon’da e-ticaret ile aynı seviyede kalmanın en iyi yolu üstün bir müşteri hizmeti sunmak ve müşteri memnuniyeti sağlayan hizmetlerdir. Amazon aslında bu konuda oldukça başarılı. Amazon’un geçen yıl müşteri hizmetleri anketine cevap verenlerin yüzde 67’si “çok memnun” olduklarını belirtti.

Peki, müşteri hizmetlerini tüketicilerin çoğunluğu için tatmin edici kılan şey nedir? Tüketiciler müşteri memnuniyeti ve hizmetlerine çok değer veriyor. Müşteri hizmetinin e-posta, telefon görüşmesi veya sohbet servisi yoluyla sunulmasının pek önemi yok! Müşteri temsilcisinin gerçek olduğu anlaşıldığında müşteriler sonuçlardan memnun oluyor.

Müşteri şikayetlerini ele alan bir ekibiniz varsa, yanıt sürelerini kısaltmak için otomasyon ekleyebilirsiniz. Müşteri hizmeti isteklerini yerine getiren büyük bir ekibiniz yoksa müşteri hizmetleri yazılımı veya LiveChat, Desk.com veya Help Scout gibi uygulamalar kullanabilirsiniz. Ekstra bir maliyeti olsa da müşteri sadakati açısından buna değecektir!

Sonuç

Herhangi bir mağazanın Amazon’da e-ticaret ile rekabet edebildiğini söylemek güzel olsa da, durum böyle değil. En büyük markaların bile Jeff Bezos’u ve e-ticaret dünyasını ele geçirme konusunda önemli bir planı yok. Ancak e-ticaret mağazalarının müşterilerini Amazon’un müşterileri kadar mutlu etmek için yapabilecekleri çok şey var.

Öncelikle, nişinizi hedefleyen harika bir ürün teklifine odaklanın! Veya Amazon’da e-ticaret ile bulunmayan müşterileri bulmak için yeni nişler düşünün. Ardından, verilerinizi avantaj için kullanın. Tekrarlanabilir ürünler için abonelik hizmetleri sunun. Mümkün olduğunca çok ücretsiz gönderim yapın. Hiçbir şey yapamazsanız müşteriler için önemli olan şeyleri yaparak Amazon gibi bir memnuniyet oranına sahip olabilirsiniz!

Amazon Amerika’da satış teknikleri eğitim kampı gibi online Amazon eğitimi seçeneklerini de düşünebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un