worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır?

Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır sorusunun cevabını arayan satıcılar hangi ülkelerde satış yapılabildiğini sorguluyor.

Adım Adım Amazon Avrupa’da Mağaza Açmak

Amazon Avrupa, 28 ülkedeki müşterilere ulaşma potansiyeli olan Amerika’dan sonraki en büyük online pazaryeridir. Amazon Avrupa ile işlerinizi büyütebilir e-ihracat girişimcilerinizi daha da hızlandırabilirsiniz. Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır sorusunun cevabını arayan satıcılar hangi ülkelerde satış yapılabildiğini sorguluyor. Amazon’un Avrupa pazarlarında bir veya birden fazla ülke seçilebiliyor. Ancak bu süreçte Amazon Avrupa’nın gereksinimlerinin yanında ülkelerin yerel yasal prosedürlerini de yerine getirmek gerekiyor. Lokalizasyon ya da yerel dilde ürün listeleme ve yerel dilde müşteri hizmetleri de önemli faktörler arasında yer alıyor.

Tüm bu sebepler ve daha fazlası Amazon Avrupa’da mağaza açma süreçlerini karmaşıklaştırıyor. Ancak 340 milyon fazla potansiyel müşteri barındıran Avrupa pazarı, önemli bir satış fırsatı sunuyor. Bu sebeple Amazon Avrupa, bu pazara açılmak için en pratik ve en hızlı yol olabilir. Peki, adım adım Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır? Amazon Avrupa mağaza açma süreçleri nelerdir? Avrupa’da Amazon Seller nasıl olunur?

  • Hedef Avrupa pazarına karar verin!

Amazon’un Avrupa’da İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere beş online pazaryeri bulunmaktadır. Her beş pazar için de tek bir satıcı hesabı kullanma seçeneği vardır. Ancak başlangıçta temel bir pazaryerini seçmek gerekir. Bu seçim, aynı zamanda birçok yasal ve lojistik adımı belirlemenize de yardımcı olacaktır. Ürünü ya da ürünleri beş pazarda piyasaya sürmek yerine bir pazarla işe başlamak daha mantıklı olacaktır. Temel pazara karar verirken şu soruları sormak gerekir;

  • Ürünlerin çoğunu hangi ülkeden dağıtacaksınız?
  • Talep ve rekabet açısından hangi ülke en iyi başlangıç ​​noktası olur?
  • Hangi ülke nakliye, vergi ve müşteri hizmetleri açısından en iyi lojistik avantajları sunar?

Örneğin; Amazon.co.uk (İngiltere), özellikle İngilizce konuşan müşterilere satış yapmak için uygun bir başlangıç olabilir. Ayrıca, muhasebe ve nakliye gibi üçüncü taraf hizmetlerin İngilizce yapıldığı Avrupa pazarları için ideal bir giriş noktasıdır. Amazon.de (Almanya) ise, en büyük AB pazarıdır. Bu ülkede çok fazla İngilizce konuşan insan vardır. İngiltere’den daha az rekabete sahiptir ve vergi koşulları daha elverişlidir.

  • Yasal yükümlülükleri araştırın!

Amazon Avrupa üzerinden satış yaparken her ülke için dikkate alınması gereken bazı yasal yükümlülükler vardır. Bu yükümlülükler şunlardır;

  • KDV
  • Gümrük mevzuatı, yasaları ve ücretleri
  • Tüketici hakları
  • Ticari fatura yükümlülükleri
  • Fikri mülkiyet hakları
  • Pazarlama ve etiketleme yasaları
  • Ürün uyumluluğu
  • Çevre, sağlık ve güvenlik gereksinimleri

Yukarıda görüldüğü gibi yerine getirilmesi gereken çok sayıda yasal yükümlülük var! Bu konuda uluslararası hukuk uzmanı bir iş avukatından destek alınabilir. Ayrıca, KDV, resmi kayıtlar ve gümrük konularında o bölgede uzman muhasebe ve nakliye firmaları ile çalışmak mantıklı olacaktır. Avrupa’da satış için birkaç ürün varsa, seçtiğiniz ülke ya da ülkelerdeki yasal yükümlülükler her bir ürün için araştırılmalıdır.

Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır? – Amazon Avrupa’da mağaza açmak için Avrupa Vergi ve Düzenleyici Hususların listesi için tıklayın!

  • Fulfillment seçeneklerini araştırın!

Amazon Avrupa fulfillment seçeneklerini araştırmanız, işletmeniz için en doğru olana karar vermeniz demektir. Avrupa’da satış yapmak için iki ana fulfillment vardır: FBM ve FBA.

Amazon Avrupa FBM Fulfillment: Bu seçenek Amazon Avrupa satıcısı olarak kullanılabilir. FBM ile üçüncü taraf depolama ve dağıtım merkezlerini kullanarak bulunduğunuz ülkeden veya Avrupa’dan gönderim yapabilirsiniz.

Amazon Avrupa FBA Fulfillment: Amazon, Avrupa’da üç FBA seçeneği sunuyor: European Fulfillment Network (EFN), Multi-Country Inventory (MCI) ve Pan-European FBA. Her bir FBA seçeneğinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bütçeye, satış hedeflerine ve nakliye gereksinimlerine bağlı olarak herhangi biri seçilebilir. EFN, gönderiler için AB ülkelerinden birinde dağıtım merkezi seçmenizi sağlar. Yani ürünleriniz Amazon’un fulfillment merkezlerinden birinde depolanır ve oradan Avrupa’ya dağıtılır. Ürünlerinizi birden fazla ülkenin dağıtım merkezlerinde depolamak istiyorsanız MCI ideal bir seçenek olacaktır. Böylece hangi ürünlerin hangi ülkede depolanacağı ve sevk edileceği kontrol edilebilir. Pan-European FBA ise, AB’de fulfillment konusunda en basit seçenektir. Tüm süreci Amazon’un yönetmesini isteyen satıcılar için idealdir.

  • EORI ve KDV numaraları alın!

Pazar seçme, yasal yükümlülüklerin araştırılması ve Amazon Avrupa fulfillment stratejisine karar verdikten sonra Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır sorusunun cevapları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Sonraki aşamada EORI ve KDV numaraları almak gerekiyor. Economic Operator Registration and Identification (EORI) numarası, Avrupa’ya mal ithal etmek için kullanılan bir numaradır.

Yüksek bir kâr marjı planlıyorsanız her ürün için tüketim vergisi eklemeniz gerekir. Bunun için hem FBM hem de FBA satıcıları KDV numarası almalıdır. Sadece bir ülkede satış planlıyorsanız, en başta bu ülkede KDV’ye kaydolmak yeterlidir. Ancak pazarlar genişledikçe birden fazla AB ülkesinde KDV için kayıt olmak gerekebilir. Bu durumlarda KDV süreçlerini yönetmek zor olabilir. Bu sebeple Amazon ile Avrupa’da satış yaparken Avrupa’daki KDV veya vergi prosedürlerini yönetebilecek bir muhasebe şirketi ile çalışmak önemlidir.

  • Ödeme seçeneklerini araştırın ve seçin!

Amazon Avrupa’da satış yaparken ödemeleri nasıl alacağınız da önemlidir. Amazon’un kendi ülkenizdeki banka hesabına ödeme yapabilmesi için bazı ödeme araçlarını kullanabilirsiniz veya online para transferi uygulamaları tercih edilebilirsiniz. Böylece satış yaptığınız her ülkede ayrı bir banka hesabı açmanız gerekmez.

  • Avrupa pazarı için ürünleri fiyatlandırın!

Bir sonraki aşamada ürünlerin fiyatlandırılması geliyor. Ürün fiyatlandırmasında; KDV, nakliye, gümrük ve fulfillment (FBA ve FBM) ücretleri dikkate alınmalıdır. Amazon Repricer aracı, bu konuda size yardımcı olabilir.

  • Dil engellerini düşünün!

Ürünlerinizi bir pazara sunarken ürün bilgilerinin ve müşteri hizmetleri desteğinin sadece o ülkenin dilinde olması yeterli olmayabilir. Amazon, ülkenin kendi dilinde 7/24 müşteri hizmeti sağlar. FBA’yı tercih edenler için bu pek risk oluşturmaz; ancak FBM’yi seçerseniz hedef pazarın dilinde müşteri desteği almanız veya dış kaynak kullanmanız gerekir. Ürün listelemeleri için FBM’yi mi yoksa FBA’yı mı seçtiğiniz önemli değildir; ürünlerin uygun dile çevrilmesi önemlidir.

  • Ürünleri Amazon Avrupa’da listeleyin!

Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır sorusuna cevap ararken son adımda artık ürünlerin Avrupa pazarlarında listelenmesi geliyor. Ürünleri listelerken şunlara dikkat edilmelidir;

  • Ürünleri hedef ülkede listeleyin ve ardından tüm pazaryerlerinde listelemek ve düzenlemek için Amazon özelliklerini kullanın.
  • Her kanalı ayrı ayrı yönetebilir ve kanal başına ürün listeleyebilirsiniz; ancak yine de Amazon’un her ülke için tüm envanteri işlemesini sağlayabilirsiniz. 
  • Amazon ürün listelemelerini her pazar için optimize etmeyi unutmayın!

Sonuç

Amazon Avrupa çok karmaşık görünüyor; ancak bu gereksinimleri yapmadan Avrupa pazarlarına açılamazsınız! Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır sorusunun cevabı da bu adımlardan geçiyor. Bu adımlar doğru şekilde yerine getirilirse Avrupa’da Amazon ile satış yapmak işinizi önemli ölçüde ölçeklendirecektir.

WORLDEF İle Avrupa Pazarlarına Açılın!

WORLDEF Enterprise Amazon danışmanları, Avrupa pazarlarında satış yapabilmeniz için sürdürülebilir kurumsal danışmanlık hizmetleri veriyor. Amazon Avrupa için firmaya ve ürünlere göre neler yapılmalıdır? Ürünlerin rakip ve kategori analizleri nasıl yapılır? Ürün listelemeleri için nelere dikkat edilmelidir? Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılır? PPC optimizasyonları nedir? Amazon Avrupa ile e-ihracat basıl yapılır? Bu soruların cevapları ve daha fazlası için hemen Profesyonel Amazon’da Satış Danışmanlığı ve Yönetimi programına başvurun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

hepsiburada
Markalar

“2024, Hepsiburada için tavsiye yılı olacak”

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Hepsiburada için 2024 yılının “tavsiye yılı” olacağını söyledi. Gökçetekin, “2024 yılında en önemli değişim online ödemelerde yaşanacak.” dedi.