worldef-banner 2024 istanbul
Ara
Close this search box.

Ali Aygün: Hobium eşittir e-ticaret

Ali Aygün, WORLDEF’in sorularını cevapladı. Lojistik operasyonlarından teslimat süreçlerine, e-ticaret ve e-ihracat hedeflerinden sektörle ilgili öngörülere kadar birçok konuda bilgi paylaşan Ali Aygün, pandemi sürecinde karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.

“E-ihracat bizim için en önemli konu”

Ali Aygün, Hobium için e-ticaret ve e-ihracatın önemini ve bu alandaki yatırımlarını şu sözlerle anlattı; “Şu an ciromuzun yüzde 60’ı yurtdışına sattığımız mallardan geliyor. Hobiumyarns.com operasyonumuzu güçlendiriyoruz. Bu sitemizle Türkiye dışına satış yapıyoruz. Aynı zamanda 8 farklı Amazon ülkesinde FBA operasyonu yapıyoruz. Yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Japonya, Singapur operasyonlarımıza başlayacağız. Aynı zamanda Ukrayna’ya özel bir ilgimiz var. Şu an Ukrayna uçuşları durmuş durumda ama ilk fırsatta gidip, yazılım ve depo işini halledip, Ukrayna’ya özel bir operasyon yapacağız. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda pandeminin son bulmasıyla birlikte Londra’da 1 İstanbul’da 2 olmak üzere perakendeciliğe de adım atacağız. E-ihracat bizim için en önemli konu ve satışlarımızdaki oranını daha da yukarılara taşımaya gayret ediyoruz.”

Aygün, e-ihracatta ürün kategorisinden dolayı kendileri için en büyük sorunun kargo maliyetleri olduğunu söyledi. “Malımız havaleli ve yüksek desi tutuyor.” diyen Aygün, şöyle devam etti; “Şu an için Hobium olarak dünya çapında el örgü ipliği ve yan malzemelerinde söz sahibiyiz. Beş yıl sonra bunu çok daha fazla hobi kategorisinde çoğaltıp onlinedaki söz sahipliğimizi pekiştirmek istiyoruz.”

“Butik çalışan teslimat çözümleri üzerine çalışıyoruz”

Pandemi sürecinde karşılaştıkları durum ve e-ticaret satışları hakkında da bilgi veren Ali Aygün, şu bilgileri paylaştı; “Türkiye ve Amazon satışlarımız olumlu anlamda arttı. Birçok ülke sınırları kapadığından hobiumyarns.com operasyonumuz ise olumsuz etkilendi. İnsanlar almak istese de sınırlardan geçemedik.”

Aygün, yeni normal dönemde e-ticaret satışlarındaki durum hakkında ise, “Yapmış olduğumuz sıçramadan memnunuz ve bu aşamadan devam etmek istiyoruz.” dedi. “Pandemi döneminde kadınların temel ihtiyaçlarını daha fazla karşılama imkanına kavuşabilseydik diye düşündük. Tüm ürünlerimiz stoklu, mal bitmesi anlamında bir sorun yaşamadık.” diyen Aygün, Hobium’un e-ticaret operasyonlarında karşılaştıkları sorunlar hakkında şunları kaydetti; “Her zaman en önemli sorun bizim için kargo. Bu hem Türkiye için hem de Türkiye dışı için gerekli. Sattığımız ürün gereği sipariş içerisinde yer alan ürünler çok olduğundan sürekli olarak ambalaj optimizasyonları yapmaya çalışıyoruz. Konvansiyonel kargo şirketleri haricinde gün içi teslimat yapan ve daha butik çalışan teslimat çözümleri üzerine çalışıyoruz.”

Ali Aygün, yurt içi ya da yurt dışı iade süreçleri hakkında da bilgi verdi: “Her kanalda koşulsuz iadeyi kabul ediyoruz. Sadece kargo maliyeti bizim için çok yüksek olduğundan hobiumyarns.com yurtdışı satışlarında para iadesini yapıyoruz; ama malı göndermeyin, hediyemiz olsun diyoruz. Maalesef yüksek bir geri dönüş kargo maliyeti bulunuyor.”

“Hobium eşittir e-ticaret olarak bakıyoruz”

Ali Aygün: Hobium eşittir e-ticaret olarak bakıyoruz

E-ticaret uzmanı Ali Aygün, bazı sorulara şu cevapları verdi;

“Hobium’un e-ticaret için olmazsa olmazları nelerdir?”

“Hobium eşittir e-ticaret olarak bakıyoruz. En önemli konunun ürün yönetimi ve pazarlama olduğunu düşünüyoruz.

Hedef kitlenizin e-ticaret profili nedir? Özellikle de örme işi yapan kadınların e-ticarete ilgisi nasıl?

Oldukça ilgililer. Müşterilerimizin yüzde 90’ı kadın. Sürekli olarak pazarlama çalışmalarının denetimini yapıyoruz, sürekli anket yapıyoruz, müşterimizin taleplerini ölçmeye çalışıyoruz.

Pazaryerleri üzerinden satış yapıyor musunuz?

Eskiden yapıyor idik; ama kapattık. Yakın zamanda Türkiye’de bir firmayla başlayacağız ama farklı bir çalışmamız olacak.

Size göre pazaryerlerinde satış süreçlerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Özel e-ticaret sitesi mi pazaryeri mi?

Bizim için kendi sitelerimiz ama ilk defa başlayacak olan için e-ticareti tecrübe etmesi anlamında pazaryerleri iyi bir okul. Bu arada bu ikisi birbirinin alternatifi veya rakibi değil; öyle bakmamak lazım. Ama değer üreteceğim diyorsanız kendi siteniz olmalı.

E-ticaret ekibinizi nasıl kurdunuz ve nasıl yönetiyorsunuz?

Yeni ihtiyaçlarımız olduğunda bunu yeni mezun arkadaşları ekibe alarak çözüyoruz, onlara öğretiyoruz. Bilmemeleri önemli değil hatta bizim için daha iyi. Kendi bilgimizle yükleme yapıyoruz. Yeteneğe odaklıyız. Aynı zamanda stajyer arkadaşlarımız da ekibimize güç katıyor. Sene içinde oldukça yüksek sayıda stajyer üniversiteli veya lise öğrencisiyle çalışmaya gayret ediyoruz.

E-ticaret yapmak isteyen firmalara önerileriniz nelerdir? Hangi noktalara dikkat etmeliler?

Kısaca şöyle diyebilirim: Ürün yönetimi, envanter, stok yönetimi, nakit yönetimi ve akışı, maliyet muhasebesi, pazarlama.

 “E-ticaret” denilince aklınıza gelen ilk cümleyi yazar mısınız?

Her zaman her yerde dile getirmeye çalışıyorum. E-ticaret, en temelde tahsilat sorununa ilişkin bir çözümdür. Peşin alırsınız!

Örnek aldığınız bir e-ticaret profesyoneli var mı?

Tony Hsieh.

E-ticaret profesyonellerinden birinin aklınızda kalan bir sözünü hatırlıyor musunuz?

Bu konuda Zappos kurucusu Tony Shieh’ın Türkçeye çevrilmiş çok güzel bir kitabı var: Mutluluk Dağıtmak. E-ticarete girmek isteyenlere veya halihazırda sektörde çalışanlara önerebilirim.

E-ticaret profesyoneli olmasanız ne olmak isterdiniz?

Hobimi işime çevirmiş Türkiye’deki az sayıda insandan biriyim diyebilirim ve çok mutluyum, hiç başka bir iş yapmadım. Bir sene devlet lisesinde Felsefe Grubu öğretmenliği yaptım. Hayatımda hiç bu kadar haz almamıştım. Öğretmenlik de yapmak isterdim.

Sektöre vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Özellikle benim gibi beşeri bilimlerden mezun arkadaşlarımı genelde internet sektörüne özelde e-ticarete davet edebilirim. Bence çok başarılı olurlar.

Ali Aygün kimdir?

Hobium E-Ticaret Müdürü Ali Aygün

Ali Aygün, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. 2000’li yılların başından itibaren e-ticaret, yazılım sektöründe faaliyet göstererek, aktif bir şekilde sürecin içinde yer aldı. 2000’e yakın firmayı e-ticaretle tanıştırarak, önemli adımlarına öncülük etti. Yıllarca e-ticaret yazılımı firmalarında görev alan Ali Aygün, sistemin gelişim ve ilerleme sürecinde birebir yer aldı. Birçok defa e-ticaret girişimi oldu ve deneyimlerini bu alanda artırarak önemli bir yol aldı. E-ticaret ve yazılım dünyasında uzun yıllardır çalıştı. Halen Hobium.com‘un yöneticisidir. Aynı zamanda Hobium.com, hobiumyarns.com, Amazon, örgü festivali ve içerik projesi orgumodelleri.com projelerini yönetmektedir.

Ali Aygün, mesleki kariyeri ile ilgili şu bilgileri veriyor; “İlk bilgisayarıma 1994 yılında sahip oldum. O zamandan beri bilgisayarla ilgili her şeye meraklıyım. Üniversite öğrenciliğim zamanında e-ticaretle tanıştım diyebilirim. Önce daha çok web sitesi yapma ile başlayan ilgim e-ticarete doğru evrildi. 18 Şubat 2018 yılından beri Hobium’dayım. Kurucumuz Kemal Karabel’le ortak bir arkadaşımız vasıtası tanışarak başladı.”

Ali Aygün, aynı zamanda WORLDEF bünyesindeki Ecom Leaders Club (ELC) jüri üyesidir.

Hobium Nedir?

Hobium.com,  Eylül 2014 yılında kuruldu. Türkiye’nin en büyük hobi e-ticaret sitesi olan Hobium, 30’dan fazla markanın 5 binden fazla hobi malzemesini barındırıyor. El örgü ipleri ve örgü yardımcıları alanında ürün çeşitliliği ile dikkat çeken Hobium’da pamuklu iplerden akrilik iplere, örgümatiklerden tığ-şiş ürünlerine kadar her türlü malzemeye bir tıkla ulaşabiliyor. Aynı zamanda Yarnend, Loren, La Mia markaları ile üretim de yapıyor. Bu markaların ürünleri sadece Hobium.com’da bulunabiliyor.

Hobium.com, web sitesinin yanında yurtdışı siparişlerini Hobiumyarns.com üzerinden alıyor. Hobiumyarns’ın “Wholesale” adı altında toptan satış yapılan bir alanı da buunuyor. Markanın çatısı altında örgü modelleri makalelerinin yer aldığı orgumodelleri.com sitesi de bulunuyor. Eylül 2018 tarihinde açılan orgumodelleri.com’da Hobium ürünleri ile yapılan projeler geniş kitlelerle paylaşılabiliyor.

Marka, “lokalden globale” vizyonu ile faaliyetlerini sürdürüyor. Ali Aygün’ün verdiği bilgilere göre, Hobium, hobi olarak örme işleri yapan kadınlara yönelik ürünler sunuyor. Kadın temelinde ve özelinde büyümeye devam etmeyi planlayan Hobium, yeni hobi kategorileri için çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda kadınların temel ihtiyaçlarını da tek elden sağlamaya odaklanan firma, iç çamaşır kategorisini hayata geçirdi. Marka, yakın zamanda çorap kategorisini hizmete açmayı planlıyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

eczane
Markalar

Amazon, ilk fiziksel eczanesini Milano’da açacak

Amazon, 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilk eczanesini Milano’da açacak. Eczane, Milano’nun merkezinde yer alacak ve çok çeşitli güzellik ve kişisel bakım ürünleri sunacak. Ayrıca, Amazon’un